Predsednik Vučić u poseti Državi Katar

Vesti

05.03.2023. - 19:16

Predsednik Vučić u poseti Državi Katar

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić boravi u Kataru, gde je učestvovao na 5. Konferenciji Ujedinjenih nacija o najmanje razvijenim zemljama.

Predsednik Vučić istakao je da je prisustvo na konferenciji u Dohi od ogromnog značaja za Srbiju i to, kako navodi, ne samo zbog tema o kojima se govori na konferenciji, već i zbog važnih susreta sa predstavnicima brojnih zemalja, sa kojima je razgovarao o mnogim bitnim temama.
 
Predsednik Vučić sastao se danas u Dohi sa Njegovim visočanstvom emirom Države Katar šeikom Tamimom bin Hamadom Al-Tanijem, sa kojim je razgovarao o novim velikim investicijama i mogućnostima za strateško partnerstvo, koje bi dalo ne samo poseban pečat prijateljskim odnosima, već i dodatni zamah rastu Srbije. 
 
Predsednik Vučić u poseti Državi Katar

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
„Razgovarali smo o njegovoj skoroj poseti i investicijama u Srbiji, o sigurnosti snabdevanja hranom, energetici i drugim važnim pitanjima. Katar je zainteresovan i za mnoge druge oblasti saradnje, jer Srbija ima toliko toga da ponudi – od netaknute prirode do oblasti infrastrukture. O svemu tome ćemo još razgovarati, a nadam se da će emir ove godine posetiti našu zemlju, kako bismo mogli da uzvratimo gostoprimstvo i konkretizujemo određene projekte“, naveo je predsednik. On se danas sastao i sa predsednicom Republike Slovenije Natašom Pirc Musar, kao i sa predsednikom  Republike Poljske Andžejem Dudom, ali i sa predsednicima i premijerima mnogih afričkih i azijskih zemalja. 
 
Predsednik Vučić u poseti Državi Katar

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
Predsednik Vučić je istakao da je imao izuzetno važan sastanak sa predsednikom Maldiva Ibrahimom Mohamedom Solihom, kojeg je detaljnije upoznao sa situacijom u regionu Zapadnog Balkana. 
 
"Saglasili smo se da su očuvanje mira i stabilnosti, kao i poštovanje međunarodnog prava, jedini pravi put za rešavanje svih izazova i otvorenih pitanja. Govorili smo i o ekonomskoj saradnji za koju itekako ima prostora, a dogovorili smo i razmenu poseta na visokom i najvišem nivou", preneo je predsednik Vučić. 
 
Predsednik Vučić u poseti Državi Katar

Foto: Predsedništvo Srbije

 
Tokom boravka u Dohi, predsednik Vučić se sastao i sa predsednikom Države Palestine i premijerkom Narodne Republike Bangladeš.
 
"Imao sam i više nego srdačan susret sa prijateljem Mahmudom Abasom, predsednikom Države Palestine, sa kojim sam razgovarao o aktuelnim globalnim kretanjima i pitanjima od interesa za sve zemlje, a sa posebnim zadovoljstvom pozdravio sam predsednicu Vlade Narodne Republike Bangladeš, šeiku Hasinu Vazed, izuzetno hrabru ženu koja se na svim forumima energično bori za boljitak svoje zemlje", naveo je predsednik. 
 
Doha, 
05. mart 2023. godine
Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).