Председник Вучић у посети Држави Катар

Вести

05.03.2023. - 19:16

Председник Вучић у посети Држави Катар

Председник Републике Србије Александар Вучић борави у Kатару, где је учествовао на 5. Kонференцији Уједињених нација о најмање развијеним земљама.

Председник Вучић истакао је да је присуство на конференцији у Дохи од огромног значаја за Србију и то, како наводи, не само због тема о којима се говори на конференцији, већ и због важних сусрета са представницима бројних земаља, са којима је разговарао о многим битним темама.
 
Председник Вучић састао се данас у Дохи са Његовим височанством емиром Државе Kатар шеиком Тамимом бин Хамадом Ал-Танијем, са којим је разговарао о новим великим инвестицијама и могућностима за стратешко партнерство, које би дало не само посебан печат пријатељским односима, већ и додатни замах расту Србије. 
 
Председник Вучић у посети Држави Катар

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
„Разговарали смо о његовој скорој посети и инвестицијама у Србији, о сигурности снабдевања храном, енергетици и другим важним питањима. Kатар је заинтересован и за многе друге области сарадње, јер Србија има толико тога да понуди – од нетакнуте природе до области инфраструктуре. О свему томе ћемо још разговарати, а надам се да ће емир ове године посетити нашу земљу, како бисмо могли да узвратимо гостопримство и конкретизујемо одређене пројекте“, навео је председник. Он се данас састао и са председницом Републике Словеније Наташом Пирц Мусар, као и са председником  Републике Пољске Анджејем Дудом, али и са председницима и премијерима многих афричких и азијских земаља. 
 
Председник Вучић у посети Држави Катар

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
Председник Вучић је истакао да је имао изузетно важан састанак са председником Малдива Ибрахимом Мохамедом Солихом, којег је детаљније упознао са ситуацијом у региону Западног Балкана. 
 
"Сагласили смо се да су очување мира и стабилности, као и поштовање међународног права, једини прави пут за решавање свих изазова и отворених питања. Говорили смо и о економској сарадњи за коју итекако има простора, а договорили смо и размену посета на високом и највишем нивоу", пренео је председник Вучић. 
 
Председник Вучић у посети Држави Катар

Фото: Председништво Србије

 
Током боравка у Дохи, председник Вучић се састао и са председником Државе Палестине и премијерком Народне Републике Бангладеш.
 
"Имао сам и више него срдачан сусрет са пријатељем Махмудом Абасом, председником Државе Палестине, са којим сам разговарао о актуелним глобалним кретањима и питањима од интереса за све земље, а са посебним задовољством поздравио сам председницу Владе Народне Републике Бангладеш, шеику Хасину Вазед, изузетно храбру жену која се на свим форумима енергично бори за бољитак своје земље", навео је председник. 
 
Доха, 
05. март 2023. године
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).