Predsednik Vučić u poseti Dubaiju

Vesti

01.10.2021. - 22:16

Predsednik Vučić u poseti Dubaiju

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić boravi u Dubaiju, gde je otvorio srpski paviljon u okviru Svetske izložbe EXPO 2020.

„Čast je što možemo da se predstavimo na najbolji način na ovoj Svetskoj izložbi i pokažemo da i Srbija, kao i Ujedinjeni Arapski Emirati, želi da buduće generacije budu konkurentne prema svetu“, rekao je predsednik Vučić i izrazio zadovoljstvo što se ova izložba održava upravo u Dubaiju, jer Ujedinjeni Arapski Emirati obeležavaju 50 godina postojanja. On je istakao da su dve zemlje povezane partnerskim odnosom, koji se oslikava i u izgradnji fabrike vakcina u Srbiji.
 
Predsednik Vučić u poseti Dubaiju

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
 
Predsednik Vučić je naveo da zajednički projekti doprinose razvoju Srbije i daju podsticaj našoj ekonomiji i naglasio da je posebno zadovoljan što Srbija može, u saradnji sa UAE, da razvija projekat Beograd na vodi.
 
„Srećan sam što smo paviljon napravili na takav način da možemo da se ponosimo. Izvukli smo najbolje iz srpske istorije i tradicije, ali prikazali na najmoderniji način. Pokazujemo kako Srbija treba da izgleda, pokazujemo našu kreativnu industriju, koja treba da nam predstavlja izvoz od 3,5 milijarde dolara, a u kojoj radi 127.000 ljudi. To su fantastične stvari za našu Srbiju i to je ono u čemu mi vidimo našu šansu. Pokazali smo kako povezujemo privredu sa najmodernijim tehnologijama. Događaji kao ovaj su odlična mogućnost za promociju naše ekonomske saradnje. Ekonomsko blagostanje je preduslov za napredak", naglasio je predsednik Vučić i dodao da je Srbija postala najbrža rastuća ekonomija u našem regionu, koja ima stalno rastuće rezultate privlačenja direktnih stranih investicija i trgovinske razmene. On je poručio da je Srbija zainteresovana za globalnu trgovinu, što je jedan od naših najvažnijih prioriteta i zbog čega se trudimo da razvijemo i ostale privredne sektore. 
 
Predsednik Vučić u poseti Dubaiju

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
"Srbija želi da napreduje u inovacijama i oblasti digitalizacije, kao i da sarađuje sa svima, jer je to jedini način da se zajednički razvijamo i smanjimo političke tenzije. Predstavićemo različite ekonomske sektore, sadržaje, tehnološke inovacije. Naša želja je da pozicioniramo Srbiju na listu najmoćnijih zemalja u inovacijama", rekao je predsednik Vučić i izrazio nadu da će Srbija uspeti da se preko virtuelne realnosti predstavi kroz svoje projekte i radionice. On je izdvojio Beograd na vodi kao jedan od najvažnijih projekata koji je Beograd stavio na listu najvažnijih međunarodnih investicija.
 
Predsednik Vučić u poseti Dubaiju

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
Svetska izložba EXPO 2020 traje do 31. marta 2022. godine, a Srbija će tokom šest meseci pod sloganom Srbija stvara ideje – inspirisani prošlošću, kreiramo budućnost, kroz više od 150 različitih manifestacija, predstaviti različite privredne sektore, naučne sadržaje, tehnološke inovacije, kreativne industrije i turističku ponudu, sa ciljem da se prikaže kao moderna, inovativna zemlja, atraktivna za razvoj trgovine i turizma. 
 
Predsednik Vučić u poseti Dubaiju

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
Drugog dana posete, predsednik Vučić je prisustvovao otvaranju Poslovnog centra Republike Srbije u okviru Svetske izložbe EXPO 2020 i poručio da Srbija želi da zadrži investitore i da je zbog toga važan svaki posao koji privrednici donesu u zemlju. On je upozorio da se Evropa i svet nalaze pred krizom nesagledivih posledica, koja je, kada je reč o privredi, teža od korone, a to je energetska kriza. 
 
"Najveći problem, veći od korone, za privrednike, za celu Evropu i svet počinje da predstavlja energetska kriza, koja je najveća u poslednje tri decenije i to sa nesagledivim posledicama. Sada se vidi da smo bili u pravu. S ponosom mogu da kažem da smo pustili gas kroz Srbiju", naveo je predsednik Vučić i dodao da trenutno preko gasovoda koji ide preko naše zemlje uzimamo 6,5 miliona kubika gasa, a da imamo obavezu da prenesemo do Mađarske 15 miliona kubika. 
 
Predsednik Vučić u poseti Dubaiju

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
"Naša cena energije je visoka na tržištu, ali je subvencionišemo. Gubimo ogroman novac na tome", rekao je predsednik Vučić i najavio  da će se uspostaviti poseban tim Privredne komore Srbije  i Vlade Srbije koji će se baviti tim problemom. 
 
Predsednik Vučić je poželeo privrednicima da naprave što više dogovora, sklope što više poslova, ali i prijateljstava i naglasio da je važna sva logistika koja se pruža privrednicima, koji treba da ostvare kontakte sa predstavnicima Ujedinjenih arapskih Emirata, ali i drugim zemljama. 
 
Predsednik Vučić u poseti Dubaiju

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
"Nekada nije moguće odmah sklopiti poslove jer postoje neki problemi, ali za godinu ili dve, prijateljstvo će doneti rezultat. Siguran sam da ćemo uspeti da napravimo nešto što je opipljivo za ljude. Ujedinjeni Arapski Emirati su istinski prijateljska zemlja i dobar je trenutak da deo naših poljoprivrednih i industrijskih proizvoda nađe mesto na tom tržištu, ali i tržištu Bahreina, Omana i nekih drugih zemalja u regionu", objasnio je predsednik Vučić i izrazio nadu da čemo sa tog tržišta da se širimo dalje ka Aziji, Srednjoj Aziji i Istoku. 
 
"Odavde možemo da napravimo dobar proboj prema Indiji, Pakistanu i Kini", naglasio je predsednik Vučić i dodao da je ovo prilika da Srbija ponudi sve najbolje što ima, od konditorskih proizvoda, vinarske industrije do IT sektora, visoke tehnologije, veštačke inteligencije, da ponudimo saradnju u poljoprivredi, ali i u oblasti energetike. On je rekao da država stoji na raspolaganju privrednicima, da im pomogne koliko može i istakao da se vrata Istoka polako, ali sve šire otvaraju. 
 
Predsednik Vučić u poseti Dubaiju

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
"Prvi put ove godine imamo u prvih devet meseci 2,9 milijardi investicija. Dolaze nam najbolje godine, ali se promenila struktura tih investicija. Među prve tri kompanije, dve su iz Kine, što nikada nije bio slučaj. Dolazi sve više kompanije sa Istoka. Dominiraju evropske, nemačke kompanije, ali se situacija polako menja", naveo je predsednik Vučić i ponovio da je potvrđeno da se do kraja godine očekuje rast BDP-a od sedam odsto, ali da se on nada da taj rast može da bude i 7,5 procenata.
 
Dubai,
02. oktobar 2021. godine
Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).