Председник Вучић у посети Дубаију

Вести

01.10.2021. - 22:16

Председник Вучић у посети Дубаију

Председник Републике Србије Александар Вучић борави у Дубаију, где је отворио српски павиљон у оквиру Светске изложбе EXPO 2020.

„Част је што можемо да се представимо на најбољи начин на овој Светској изложби и покажемо да и Србија, као и Уједињени Арапски Емирати, жели да будуће генерације буду конкурентне према свету“, рекао је председник Вучић и изразио задовољство што се ова изложба одржава управо у Дубаију, јер Уједињени Арапски Емирати обележавају 50 година постојања. Он је истакао да су две земље повезане партнерским односом, који се осликава и у изградњи фабрике вакцина у Србији.
 
Председник Вучић у посети Дубаију

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
 
Председник Вучић је навео да заједнички пројекти доприносе развоју Србије и дају подстицај нашој економији и нагласио да је посебно задовољан што Србија може, у сарадњи са УАЕ, да развија пројекат Београд на води.
 
„Срећан сам што смо павиљон направили на такав начин да можемо да се поносимо. Извукли смо најбоље из српске историје и традиције, али приказали на најмодернији начин. Показујемо како Србија треба да изгледа, показујемо нашу креативну индустрију, која треба да нам представља извоз од 3,5 милијарде долара, а у којој ради 127.000 људи. То су фантастичне ствари за нашу Србију и то је оно у чему ми видимо нашу шансу. Показали смо како повезујемо привреду са најмодернијим технологијама. Догађаји као овај су одлична могућност за промоцију наше економске сарадње. Економско благостање је предуслов за напредак", нагласио је председник Вучић и додао да је Србија постала најбржа растућа економија у нашем региону, која има стално растуће резултате привлачења директних страних инвестиција и трговинске размене. Он је поручио да је Србија заинтересована за глобалну трговину, што је један од наших најважнијих приоритета и због чега се трудимо да развијемо и остале привредне секторе. 
 
Председник Вучић у посети Дубаију

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
"Србија жели да напредује у иновацијама и области дигитализације, као и да сарађује са свима, јер је то једини начин да се заједнички развијамо и смањимо политичке тензије. Представићемо различите економске секторе, садржаје, технолошке иновације. Наша жеља је да позиционирамо Србију на листу најмоћнијих земаља у иновацијама", рекао је председник Вучић и изразио наду да ће Србија успети да се преко виртуелне реалности представи кроз своје пројекте и радионице. Он је издвојио Београд на води као један од најважнијих пројеката који је Београд ставио на листу најважнијих међународних инвестиција.
 
Председник Вучић у посети Дубаију

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
Светска изложба EXPO 2020 траје до 31. марта 2022. године, а Србија ће током шест месеци под слоганом Србија ствара идеје – инспирисани прошлошћу, креирамо будућност, кроз више од 150 различитих манифестација, представити различите привредне секторе, научне садржаје, технолошке иновације, креативне индустрије и туристичку понуду, са циљем да се прикаже као модерна, иновативна земља, атрактивна за развој трговине и туризма. 
 
Председник Вучић у посети Дубаију

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
Другог дана посете, председник Вучић је присуствовао отварању Пословног центра Републике Србије у оквиру Светске изложбе EXPO 2020 и поручио да Србија жели да задржи инвеститоре и да је због тога важан сваки посао који привредници донесу у земљу. Он је упозорио да се Европа и свет налазе пред кризом несагледивих последица, која је, када је реч о привреди, тежа од короне, а то је енергетска криза. 
 
"Највећи проблем, већи од короне, за привреднике, за целу Европу и свет почиње да представља енергетска криза, која је највећа у последње три деценије и то са несагледивим последицама. Сада се види да смо били у праву. С поносом могу да кажем да смо пустили гас кроз Србију", навео је председник Вучић и додао да тренутно преко гасовода који иде преко наше земље узимамо 6,5 милиона кубика гаса, а да имамо обавезу да пренесемо до Мађарске 15 милиона кубика. 
 
Председник Вучић у посети Дубаију

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
"Наша цена енергије је висока на тржишту, али је субвенционишемо. Губимо огроман новац на томе", рекао је председник Вучић и најавио  да ће се успоставити посебан тим Привредне коморе Србије  и Владе Србије који ће се бавити тим проблемом. 
 
Председник Вучић је пожелео привредницима да направе што више договора, склопе што више послова, али и пријатељстава и нагласио да је важна сва логистика која се пружа привредницима, који треба да остваре контакте са представницима Уједињених арапских Емирата, али и другим земљама. 
 
Председник Вучић у посети Дубаију

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
"Некада није могуће одмах склопити послове јер постоје неки проблеми, али за годину или две, пријатељство ће донети резултат. Сигуран сам да ћемо успети да направимо нешто што је опипљиво за људе. Уједињени Арапски Емирати су истински пријатељска земља и добар је тренутак да део наших пољопривредних и индустријских производа нађе место на том тржишту, али и тржишту Бахреина, Омана и неких других земаља у региону", објаснио је председник Вучић и изразио наду да чемо са тог тржишта да се ширимо даље ка Азији, Средњој Азији и Истоку. 
 
"Одавде можемо да направимо добар пробој према Индији, Пакистану и Кини", нагласио је председник Вучић и додао да је ово прилика да Србија понуди све најбоље што има, од кондиторских производа, винарске индустрије до ИТ сектора, високе технологије, вештачке интелигенције, да понудимо сарадњу у пољопривреди, али и у области енергетике. Он је рекао да држава стоји на располагању привредницима, да им помогне колико може и истакао да се врата Истока полако, али све шире отварају. 
 
Председник Вучић у посети Дубаију

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
"Први пут ове године имамо у првих девет месеци 2,9 милијарди инвестиција. Долазе нам најбоље године, али се променила структура тих инвестиција. Међу прве три компаније, две су из Кине, што никада није био случај. Долази све више компаније са Истока. Доминирају европске, немачке компаније, али се ситуација полако мења", навео је председник Вучић и поновио да је потврђено да се до краја године очекује раст БДП-а од седам одсто, али да се он нада да тај раст може да буде и 7,5 процената.
 
Дубаи,
02. октобар 2021. године
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).