Predsednik Vučić u poseti Mađarskoj

Vesti

20.08.2023. - 22:44

Predsednik Vučić u poseti Mađarskoj

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić boravio je u dvodnevnoj poseti Mađarskoj, tokom koje je prisustvovao ceremonijama obeležavanja Dana državnosti Mađarske i otvaranja Svetskog prvenstva u atletici – Budimpešta 2023. Tokom posete, predsednik Vučić imao je i odvojene susrete sa predsednikom Vlade Mađarske Viktorom Orbanom, predsednicom Mađarske Katalin Novak, kao i sa predsednikom Republike Turske Redžepom Tajipom Erdoganom.

Predsednik Vučić u poseti Mađarskoj

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
Prvog dana posete, predsednik Vučić se u Sentandreji sastao sa episkopom budimskim Lukijanom, nakon čega  mu je uručen orden Eparhije budimske prvog reda. 
 
"Sa episkopom budimskim g. Lukijanom sam u Sentandreji, mestu koje odiše posebnom duhovnošću dok svedoči o istoriji našeg naroda i njegovom naseljavanju u ovim pitomim predelima Mađarske i njihovom opstanku od 17. veka do danas. Mnoge stranice istorije ispisane su od tada, ali ove koje stvaramo danas sa našim prijateljima Mađarima, predstavljaju putokaz za budućnost naših odnosa, čvrstog partnerstva i poverenja koje smo zajedno izgradili na dobrobit svih naših građana", istakao je predsednik i dodao da je počastvovan ordenom koji je primio od vladike Lukijana, ali i ponosan na činjenicu da je jedini predsednik koji je odlikovan ordenom Svetog Save Srpske pravoslavne crkve. On je naveo da je Vladi Srbije danas mnogo lakše da učini nešto dobro za srpsku zajednicu u Mađarskoj jer Srbija ima iskrene prijatelje u Budimpešti. 
 
Predsednik Vučić u poseti Mađarskoj

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
"Sve zasluge za to bi trebalo da dobije premijer Mađarske Viktor Orban. On je imao hrabrosti, želje i viziju da sa Srbima gradi budućnost. Mi nikada u prošlosti nismo bili ovoliko bliski. Ponosam sam na činjenicu da smo mnogo uradili na tome u prethodnim godinama", rekao je predsednik Vučić. On je zahvalio građanima koji su prisustvovali ceremoniji, ali i na tome što su, kako je rekao, uvek uz državu Srbiju. 
 
Predsednik Vučić u poseti Mađarskoj

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
"Po prvi put u Evropi i svetu ratuju na ovaj ili onaj način, a mi se trudimo da ne budemo ti koji će da gube svoju decu. Želimo mir u Ukrajini što je moguće pre. Suočavamo se sa brojnim problemima na Kosovu i Metohiji. Neki ljudi hoće da proteraju naš narod sa vekovnih ognjišta. Mi vezanih ruku uspevamo da sačuvamo naš narod i svetinje. Plašim se da će vremena biti još teža", naveo je predsednik i dodao srpski narod u Bosni i Hercegovini i na Kosovu i Metohiji uvek može da računa na pomoć Vlade Srbije. 
 
Predsednik Vučić prisustvovao je ceremoniji otvaranja Svetskog prvenstva u atletici i tom prilikom se susreo sa knezom Albertom II od Monaka i sa predsednicom Mađarske Katalin Novak. On je izjavio da je zadovoljan sadržajem razgovora u Budimpešti i izrazio veliku zahvalnost premijeru Mađarske Viktoru Orbanu na gostoprimstvu. 
 
Predsednik Vučić u poseti Mađarskoj

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
Drugog dana posete, predsednik Vučić se sastao sa predsednikom Vlade Mađarske Viktorom Orbanom i na konferenciji za medije preneo da je bilo reči o brojnim projektima, od izgradnje pruge Beograd–Budimpešta, atletskom stadionu i smeštajnim kapacitetima za gas. On je naveo da su razgovarali i o graničnom prelazu Srbije i Mađarske, gde će se napraviti nešto što do sada nije viđeno. 
 
"Pokušaćemo da napravimo jednu kontrolu, a ne dve, za građane Srbije, Mađarske, nešto najveće što zahteva stotine miliona evra ulaganja", kazao je predsednik Vučić. 
 
Predsednik Vučić u poseti Mađarskoj

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
Predsednik je rekao je da je sa mađarskim premijerom Orbanom razgovarao i o situaciji na Kosovu i Metohiji i ocenio da Mađarska odlično razume situaciju na KiM, ističući da srpski i mađarski narod osećaju bliskost na svakom mestu i na svakom koraku. 
 
"Razgovarali smo o odnosima Srbije i Mađarske u svetu geopolitičkih i ekonomskih turbulencija, o zajedničkom radu na brojnim projektima i planovima za snažan privredni zamah obe zemlje u predstojećem periodu, kako bismo i novim generacijama ostavili što čvršće temelje za zajedničku budućnost, koje su nekada davno postavili naši slavni preci. Zahvalni smo mađarskoj Vladi na svemu. Razgovarali smo i o mogućim opasnostima vezanim za energetsku bezbednost obeju zemalja i dogovorili se kako da politički reagujemo i suštinski zaštitimo naše interese", istakao je predsednik. 
 
Predsednik Vučić u poseti Mađarskoj

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
Predsednik Vučić je naveo da je jedna od važnih tema bila i održavanje Svetskog prvenstva u atletici. 
 
"Mađarska na fantastičan način gradi svoje sportske kapacitete, preuzimaju međunarodne organizacije i dovode ih u Budimpeštu, od vodenih sportova do mnogih drugih. Razmišljajući o EXPO, ponudili smo dodatnu saradnju sa Mađarskom. U širem master planu, osim fudbalskog nacionalnog stadiona, želimo da izgradimo onakav atletski stadion kakav smo videli juče", naglasio je predsednik Vučić. 
 
Predsednik Vučić u poseti Mađarskoj

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
Prilikom posete Budimpešti, predsednik Vučić se drugog dana posete sastao sa srpskim atletičarima koji učestvuju na Svetskom prvenstvu u atletici i poželeo im uspeh u takmičenjima. 
 
Predsednik Vučić sastao se i sa Takerom Karlsonom, političkim komentatorom, sa kojim je razmenio mišljenja o brojnim temama koje opterećuju geopolitičku agendu današnjice. 
 
Predsednik Vučić u poseti Mađarskoj

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
"Tokom razgovora, nije bilo teme koja je suviše teška ili osetljiva da se o njoj ne bi ukrstila mišljenja i upravo ta lakoća u decidnom izražavanju stavova izdvaja mog sagovornika iz uobičajenog mnoštva. Zato je ovaj razgovor i bio potpuno drugačiji – intrigantan, smislen, do kraja otvoren i na mnogo načina jedinstven. Za Takera Karlsona kažu da je kontroverzan, provokativan, previše konzervativan, čak pompezan, te da je opasno i politički nerazborito razgovarati sa njim. A ja baš takve razgovore volim", istakao je predsednik.   
 
Predsednik Vučić sastao se danas i sa predsednikom Republike Turske Redžepom Tajipom Erdoganom, sa kojim je razgovarao o aktuelnim bilateralnim i regionalnim pitanjima. 
 
Predsednik Vučić u poseti Mađarskoj

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
„Za nas je bitno da održavamo najbolje moguće odnose sa Turskom, a ovaj sastanak je bio još jedan korak u pravcu jačanja već dobre srpsko-turske saradnje u svim oblastima od obostranog interesa. Razgovarali smo o važnosti očuvanja mira i stabilnosti u regionu, gde računamo na konstruktivan angažman Turske, kao jednog od najuticajnijih međunarodnih faktora u ovom delu sveta“, naveo je predsednik Vučić nakon sastanka. 
 
Na kraju dvodnevne posete, predsednik Vučić je prisustvovao ceremoniji proslave Dana državnosti Mađarske i tom prilikom izrazio zahvalnost predsednici Katalin Novak i predseniku Vlade Viktoru Orbanu na pozivu. 
 
Predsednik Vučić u poseti Mađarskoj

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
„Ponosan sam na prijateljstvo i saradnju naših država i naroda, koje smo poslednjih godina podigli na istorijski maksimum. Uveren sam da kroz razgovore, međusobno razumevanje i konstruktivnu saradnju možemo mnogo toga zajedno da uradimo na dobrobit svih naših država i naroda. Odnosi Srbije i Mađarske upravo su najbolji primer za to. Još jednom, dragi prijatelji, srećan vam ovaj veliki dan, simbol vaše nezavisnosti i slobodarskog duha!“
 
Budimpešta, 
20. avgust 2023. godine
Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).