Председник Вучић у посети Мађарској

Вести

20.08.2023. - 22:44

Председник Вучић у посети Мађарској

Председник Републике Србије Александар Вучић боравиo je у дводневној посети Мађарској, током које jе присуствоваo церемонијама обележавања Дана државности Мађарске и отварања Светског првенства у атлетици – Будимпешта 2023. Током посете, председник Вучић имао је и одвојене сусрете са председником Владе Мађарске Виктором Орбаном, председницом Мађарске Каталин Новак, као и са председником Републике Турске Реџепом Тајипом Ердоганом.

Председник Вучић у посети Мађарској

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
Првог дана посете, председник Вучић се у Сентандреји састао са епископом будимским Лукијаном, након чега  му је уручен орден Епархије будимске првог реда. 
 
"Са епископом будимским г. Лукијаном сам у Сентандреји, месту које одише посебном духовношћу док сведочи о историји нашег народа и његовом насељавању у овим питомим пределима Мађарске и њиховом опстанку од 17. века до данас. Многе странице историје исписане су од тада, али ове које стварамо данас са нашим пријатељима Мађарима, представљају путоказ за будућност наших односа, чврстог партнерства и поверења које смо заједно изградили на добробит свих наших грађана", истакао је председник и додао да је почаствован орденом који је примио од владике Лукијана, али и поносан на чињеницу да је једини председник који је одликован орденом Светог Саве Српске православне цркве. Он је навео да је Влади Србије данас много лакше да учини нешто добро за српску заједницу у Мађарској јер Србија има искрене пријатеље у Будимпешти. 
 
Председник Вучић у посети Мађарској

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
"Све заслуге за то би требало да добије премијер Мађарске Виктор Орбан. Он је имао храбрости, жеље и визију да са Србима гради будућност. Ми никада у прошлости нисмо били оволико блиски. Поносам сам на чињеницу да смо много урадили на томе у претходним годинама", рекао је председник Вучић. Он је захвалио грађанима који су присуствовали церемонији, али и на томе што су, како је рекао, увек уз државу Србију. 
 
Председник Вучић у посети Мађарској

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
"По први пут у Европи и свету ратују на овај или онај начин, а ми се трудимо да не будемо ти који ће да губе своју децу. Желимо мир у Украјини што је могуће пре. Суочавамо се са бројним проблемима на Косову и Метохији. Неки људи хоће да протерају наш народ са вековних огњишта. Ми везаних руку успевамо да сачувамо наш народ и светиње. Плашим се да ће времена бити још тежа", навео је председник и додао српски народ у Босни и Херцеговини и на Косову и Метохији увек може да рачуна на помоћ Владе Србије. 
 
Председник Вучић присуствовао је церемонији отварања Светског првенства у атлетици и том приликом се сусрео са кнезом Албертом II од Монака и са председницом Мађарске Каталин Новак. Он је изјавио да је задовољан садржајем разговора у Будимпешти и изразио велику захвалност премијеру Мађарске Виктору Орбану на гостопримству. 
 
Председник Вучић у посети Мађарској

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
Другог дана посете, председник Вучић се састао са председником Владе Мађарске Виктором Орбаном и на конференцији за медије пренео да је било речи о бројним пројектима, од изградње пруге Београд–Будимпешта, атлетском стадиону и смештајним капацитетима за гас. Он је навео да су разговарали и о граничном прелазу Србије и Мађарске, где ће се направити нешто што до сада није виђено. 
 
"Покушаћемо да направимо једну контролу, а не две, за грађане Србије, Мађарске, нешто највеће што захтева стотине милиона евра улагања", казао је председник Вучић. 
 
Председник Вучић у посети Мађарској

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
Председник је рекао је да је са мађарским премијером Орбаном разговарао и о ситуацији на Косову и Метохији и оценио да Мађарска одлично разуме ситуацију на КиМ, истичући да српски и мађарски народ осећају блискост на сваком месту и на сваком кораку. 
 
"Разговарали смо о односима Србије и Мађарске у свету геополитичких и економских турбуленција, о заједничком раду на бројним пројектима и плановима за снажан привредни замах обе земље у предстојећем периоду, како бисмо и новим генерацијама оставили што чвршће темеље за заједничку будућност, које су некада давно поставили наши славни преци. Захвални смо мађарској Влади на свему. Разговарали смо и о могућим опасностима везаним за енергетску безбедност обеју земаља и договорили се како да политички реагујемо и суштински заштитимо наше интересе", истакао је председник. 
 
Председник Вучић у посети Мађарској

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
Председник Вучић је навео да је једна од важних тема била и одржавање Светског првенства у атлетици. 
 
"Мађарска на фантастичан начин гради своје спортске капацитете, преузимају међународне организације и доводе их у Будимпешту, од водених спортова до многих других. Размишљајући о ЕXPO, понудили смо додатну сарадњу са Мађарском. У ширем мастер плану, осим фудбалског националног стадиона, желимо да изградимо онакав атлетски стадион какав смо видели јуче", нагласио је председник Вучић. 
 
Председник Вучић у посети Мађарској

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
Приликом посете Будимпешти, председник Вучић се другог дана посете састао са српским атлетичарима који учествују на Светском првенству у атлетици и пожелео им успех у такмичењима. 
 
Председник Вучић састао се и са Такером Карлсоном, политичким коментатором, са којим је разменио мишљења о бројним темама које оптерећују геополитичку агенду данашњице. 
 
Председник Вучић у посети Мађарској

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
"Током разговора, није било теме која је сувише тешка или осетљива да се о њој не би укрстила мишљења и управо та лакоћа у децидном изражавању ставова издваја мог саговорника из уобичајеног мноштва. Зато је овај разговор и био потпуно другачији – интригантан, смислен, до краја отворен и на много начина јединствен. За Такера Kарлсона кажу да је контроверзан, провокативан, превише конзервативан, чак помпезан, те да је опасно и политички неразборито разговарати са њим. А ја баш такве разговоре волим", истакао је председник.   
 
Председник Вучић састао се данас и са председником Републике Турске Реџепом Тајипом Ердоганом, са којим је разговарао о актуелним билатералним и регионалним питањима. 
 
Председник Вучић у посети Мађарској

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
„За нас је битно да одржавамо најбоље могуће односе са Турском, а овај састанак је био још један корак у правцу јачања већ добре српско-турске сарадње у свим областима од обостраног интереса. Разговарали смо о важности очувања мира и стабилности у региону, где рачунамо на конструктиван ангажман Турске, као једног од најутицајнијих међународних фактора у овом делу света“, навео је председник Вучић након састанка. 
 
На крају дводневне посете, председник Вучић је присуствовао церемонији прославе Дана државности Мађарске и том приликом изразио захвалност председници Каталин Новак и предсенику Владе Виктору Орбану на позиву. 
 
Председник Вучић у посети Мађарској

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
„Поносан сам на пријатељство и сарадњу наших држава и народа, које смо последњих година подигли на историјски максимум. Уверен сам да кроз разговоре, међусобно разумевање и конструктивну сарадњу можемо много тога заједно да урадимо на добробит свих наших држава и народа. Односи Србије и Мађарске управо су најбољи пример за то. Још једном, драги пријатељи, срећан вам овај велики дан, симбол ваше независности и слободарског духа!“
 
Будимпешта, 
20. август 2023. године
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).