kina_velika_2.jpg

Vesti

17.09.2018. - 23:53

Predsednik Vučić u poseti Narodnoj Republici Kini

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić boravi u trodnevnoj poseti Narodnoj Republici Kini, gde je juče dočekan uz najviše počasti.

„Ugovori koje smo potpisali dramatično menjaju poziciju Srbije. Bićemo luka kineskih investicija u celom regionu“, izjavio je danas u Pekingu predsednik Vučić i istakao, nakon potpisivanja više sporazuma između Vlade Srbije i kineskih partnera, da je reč o velikim injekcijama za našu ekonomiju.

„Prva stvar koju smo napravili je okvirni sporazum sa  SHANDONG LINGLONGOM  i rekao sam, ako to potpišemo, ljudi u Zrenjaninu i celom Banatu mogu da se raduju. Te stvari menjaju Zrenjanin, menjaju Banat. Potpisaćemo ugovore sa još dve kompanije. Jedna investicija vredi više od 100 miliona dolara“, rekao je predsednik Vučić i naglasio da je naša delegacija imala uspešne sastanke i sa predstavnicima BANK OF CHINA i EXIM BANK.

„Danas je sa Eksim bankom teže postići kredite do 3 odsto zbog novih pravila njihove Vlade, ali mi smo uspeli i nemamo problem s uzimanjem tih kredita zbog visoke stope rasta. Vraćamo dugove, i već 1. januara ćemo spustiti dug na 50 odsto bruto društvenog proizvoda“, objasnio je predsednik Srbije i osvrnuo se na velike infrastrukturne projekte.

„Razgovarali smo i o autoputu Ruma – Šabac. Mislili smo da Eksim banka ubrza procedure i da najkasnije u oktobru potpišemo ugovor za deonicu autoputa Preljina - Požega, koja je od suštinskog značaja za nas, jer odatle jedan krak vodi ka BiH, a drugi ka Boljarima, Crnoj Gori. Istovremeno, prvi put smo pokrenuli ozbiljne razgovore o punoj rehabilitaciji pruge Beograd – Niš, koja staje 602 miliona evra. Počeli smo radove na pruzi Niš – Dimitrovgrad. Ostaje samo još Beograd – Niš, kao crna rupa. Kada budemo u stanju da se krećemo 160 kilometara na čas tom prugom, bićemo privlačniji za kargo i putnički saobraćaj“, naglasio je predsednik Vučić i istakao da železničkom saobraćaju prošlost nije bila naklonjena, ali da železnici pripada budućnost. On je dodao da je razgovarao i sa CHINA MACHINERY ENGINEERING CORPORATION  o Kostolcu.

„To je za nas jedan od važnijih projekata, o kojem se retko priča. Kostolac mora da bude na mreži do 2020. godine. Ukupna investicija je oko 1,06 milijardi dolara i to je ogromna investicija“,  izjavio je predsednik Vučić i rekao da danas treba  da se postigne  i dogovor o specijalnoj industrijskoj zoni.

U prisustvu predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića, danas je u Pekingu potpisan i ugovor o strateškom partnerstvu za RTB Bor, te više drugih važnih ekonomskih sporazuma.

„Sve ovo daje ogromnu šansu Srbiji za ubrzan napredak“, zaključio je predsednik Vučić i istakao da je kineskom investicijom u RTB Bor osigurano narednih 50 godina za istočnu Srbiju, njen rast i razvoj.

Peking, 17. septembar 2018.

Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).