kina_velika_2.jpg

Вести

17.09.2018. - 23:53

Председник Вучић у посети Народној Републици Кини

Председник Републике Србије Александар Вучић борави у тродневној посети Народној Републици Кини, где је јуче дочекан уз највише почасти.

„Уговори које смо потписали драматично мењају позицију Србије. Бићемо лука кинеских инвестиција у целом региону“, изјавио је данас у Пекингу председник Вучић и истакао, након потписивања више споразума између Владе Србије и кинеских партнера, да је реч о великим ињекцијама за нашу економију.

„Прва ствар коју смо направили је оквирни споразум са  SHANDONG LINGLONGОМ  и рекао сам, ако то потпишемо, људи у Зрењанину и целом Банату могу да се радују. Те ствари мењају Зрењанин, мењају Банат. Потписаћемо уговоре са још две компаније. Једна инвестиција вреди више од 100 милиона долара“, рекао је председник Вучић и нагласио да је наша делегација имала успешне састанке и са представницима BANK OF CHINA и EXIM BANK.

„Данас је са Ексим банком теже постићи кредите до 3 одсто због нових правила њихове Владе, али ми смо успели и немамо проблем с узимањем тих кредита због високе стопе раста. Враћамо дугове, и већ 1. јануара ћемо спустити дуг на 50 одсто бруто друштвеног производа“, објаснио је председник Србије и осврнуо се на велике инфраструктурне пројекте.

„Разговарали смо и о аутопуту Рума – Шабац. Мислили смо да Ексим банка убрза процедуре и да најкасније у октобру потпишемо уговор за деоницу аутопута Прељина - Пожега, која је од суштинског значаја за нас, јер одатле један крак води ка БиХ, а други ка Бољарима, Црној Гори. Истовремено, први пут смо покренули озбиљне разговоре о пуној рехабилитацији пруге Београд – Ниш, која стаје 602 милиона евра. Почели смо радове на прузи Ниш – Димитровград. Остаје само још Београд – Ниш, као црна рупа. Када будемо у стању да се крећемо 160 километара на час том пругом, бићемо привлачнији за карго и путнички саобраћај“, нагласио је председник Вучић и истакао да железничком саобраћају прошлост није била наклоњена, али да железници припада будућност. Он је додао да је разговарао и са CHINA MACHINERY ENGINEERING CORPORATION  o Костолцу.

„То је за нас један од важнијих пројеката, о којем се ретко прича. Костолац мора да буде на мрежи до 2020. године. Укупна инвестиција је око 1,06 милијарди долара и то је огромна инвестиција“,  изјавио је председник Вучић и рекао да данас треба  да се постигне  и договор о специјалној индустријској зони.

У присуству председника Републике Србије Александра Вучића, данас је у Пекингу потписан и уговор о стратешком партнерству за РТБ Бор, те више других важних економских споразума.

„Све ово даје огромну шансу Србији за убрзан напредак“, закључио је председник Вучић и истакао да је кинеском инвестицијом у РТБ Бор осигурано наредних 50 година за источну Србију, њен раст и развој.

Пекинг, 17. септембар 2018.

Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).