Predsednik Vučić u poseti Nišavskom okrugu

Vesti

10.12.2021. - 21:36

Predsednik Vučić u poseti Nišavskom okrugu

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić boravi u Nišavskom okrugu, gde je danas posetio opštinu Ražanj, a potom i Niš, i sastao sa svim predsednicima opština Nišavskog okruga, sa kojima je razmatrao finansijsku i energetsku situaciju, kao i buduće investicije.

Predsednik Vučić je u Ražnju obišao sportsku salu Osnovne škole Ivan Vušović i razgovarao sa predstavnicima svih mesnih zajednica, škole i opštine. 
 
„Hvala na divnom dočeku! Došli smo da razgovaramo i vidimo šta možemo da uradimo za Ražanj, za vaš opstanak i ostanak, da čuvate ovaj prelepi deo Srbije“, poručio je predsednik Vučić meštanima. 
 
Predsednik Vučić u poseti Nišavskom okrugu

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
Predsednik Vučić je večeras, nakon sastanka sa predstavnicima lokalnih vlasti Nišavskog okruga, naglasio da su se u Nišu, u prethodnih nekoliko godina, dogodile mnoge promene. 
 
"U svakoj od opština Nišavskog okruga i Nišu stopa rasta prosečne plate je 50 odsto. Najveća je u Merošini sa 81 odsto, u Nišu je 67 odsto. Plata je skočila sa prosečnih 316 evra, kolika je bila 2016. godine, na 526 evra. Naravno da nismo zadovoljni, ali smatramo da je to veliki pomak. Značajno je manje nezaposlenih. Sedam fabrika smo otvorili. Imamo još četiri veoma važne investicije, od kojih je jedna veća, i to za grad Niš", istakao je predsednik Vučić i dodao da će to da dovede do uvećanja prihoda lokalne samouprave, a time i do novca za infrastrukturne projekte. 
 
Predsednik Vučić je najavio da će iz tekuće budžetske rezerve za Nišavski okrug biti izdvojeno 600 miliona dinara, a od toga samo za grad Niš 450 miliona dinara, pre svega za vraćanje starih obaveza, bolje funkcionisanje grada i fiskalnu konsolidaciju, kao i da grad može u budućnosti da se razvija brže, bez tereta prošlosti. On je naveo da će Doljevac, zbog kredita koji je ranije uzet, dobiti 40 miliona dinara, Ražanj, Merošina i Gadžin Han 20 miliona dinara, Svrljig 15 miliona dinara, a Aleksinac 15 miliona evra. 
 
Predsednik Vučić u poseti Nišavskom okrugu

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
„Aleksinac će dobiti ta sredstva zbog veoma dobrog fiskalnog ponašanja, više kao nagradu za sve radnike u komunalnim ustanovama, jer oni imaju suficit i nemaju nikakvih dospelih ni nedospelih potraživanja", objasnio je predsednik. 
 
Predsednik Vučić izjavio je da će planirana izgradnja brze pruge od Beograda do Niša biti završena 2026. godine i najavio i da početkom marta sledeće godine počinje izgradnja stadiona Čair, po UEFA 4 standardima, sa 20.000 gledalaca. On je istakao da će uskoro krenuti i izgradnja železničke obilaznice oko Niša, da je vrednost tog projekta 150 miliona evra, kao i da je rok za završetak obilaznice decembar 2024. godine. 
 
Predsednik Vučić je naglasio da je izgradnja brze pruge, koju će dobiti Niš, ubedljivo najvažniji projekat, jer se sa tim Niš stavlja na mapu jednog od najvažnijih mesta od Beča do Istanbula.
 
"Tek onda Niš dobija puni značaj kao saobraćajni čvor", dodao je predsednik Vučić i naveo da će brza pruga biti nastavljena od Niša ka Preševu, odnosno makedonskoj granici. On je kazao da će biti izgrađena i dobra pruga od Niša do Dimitrovgrada. 
 
Predsednik Vučić u poseti Nišavskom okrugu

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
„U godini koja je pred nama, imaćemo velike projekte u Nišavskom okrugu. Osim auto-puta Niš-Pločnik, radićemo železničku infrastrukturu, od rekonstrukcije regionalne pruge Niš-Zaječar, do brze pruge Beograd-Niš, a u martu krećemo sa radom na prvom segmentu od 21 kilometra od Stalaća do Đumisa. Radovi treba da se završe do 2024. godine, kada će se završiti i obilazna pruga oko Niša", objasnio je predsednik Vučić i najavio i rekonstrukciju pruge Niš-Brestovac, uz dalja velika ulaganja u putnu infrastrukturu. 
 
"Početkom marta počinje izgradnja stadiona Čair, koji će biti velelepan stadion po UEFA 4 standardima, sa 20.000 gledalaca. Na tom stadionu će moći da se igraju najveće utakmice i on će biti razvojni projekat Niša", rekao je predsednik Vučić. 
 
Predsednik Vučić je istakao da je u svim lokalnim samoupravama problem vodosnabdevanje jer postoje veliki gubici, a u udaljenijim selima nema ni mreža. On je naveo da predstoje i velika ulaganja u vodovod i fekalnu kanalizaciju, a radi se o investicijama od više stotina miliona evra, samo za Niš 200 miliona evra. 
 
Predsednik Vučić u poseti Nišavskom okrugu

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
Predsednik Vučić danas je posetio i proizvodne pogone prehrambene industrije YUMIS u Nišu i istakao da su uspešne domaće firme naše blago i da uvek mogu da računaju na pomoć države. On je u razgovoru sa rukovodstvom fabrike saznao da to preduzeće izvozi u brojne zemlje, među kojima je i Amerika, kao i da im raste izvoz na afričko tržište. 
 
„Videćemo kako da pomognemo oko strateških i suštinskih stvari. Dužnost je države da pomogne svojim investitorima, proizvođačima i srpskim kompanijama“, rekao je predsednik Vučić. 
 
Predsednik Vučić u poseti Nišavskom okrugu

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

Predsednik Vučić započeo je drugi dan posete Nišavskom okrugu sastankom sa rukovodstvom Ministarstva odbrane i komandnim kadrom Vojske Srbije najpre u širem sastavu, a nakon toga i u užem sastavu. On je prisustvovao i prikazu rada diviziona Samohodnih top haubica NORA B-52 M15, kao i prikazu vežbe jedinica Vojske Srbije na položaju Lisinac. 
 
Predsednik Vučić je, nakon vojnog prikaza, rekao da se komplikuje bezbednosna sitaucija u celom svetu, kao i našem regionu, i da Srbija zato mora dalje da razvija i dodatno snaži svoje vojne kapacitete. 
 
Predsednik Vučić u poseti Nišavskom okrugu

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
"Nastavićemo da ulažemo i snažimo srpsku vojsku kako bi bila dovoljan odvraćajući faktor za svakog potencijalnog agresora na teritoriju Srbije", poručio je predsednik Vučić i preneo da mu je na sastanku sa vojnim vrhom predočen petogodišnji plan i program opremanja, naoružavanja, organizacije i popune ljudstva, u periodu od 2022-2027. godine. On je naveo da su u tom planu predložena ogromna ulaganja u vojsku i da je o tome razgovarao sa ministrom Stefanovićem, kao i da bi trebalo uložiti preko 500 miliona evra više godišnje nego što se sada ulaže, iako su objektivne potrebe i zahtevi vojske da to bude 700 miliona evra više. 
 
Predsednik Vučić u poseti Nišavskom okrugu

Foto: Tanjug / Dimitrije Nikolić

 
"To je de facto još jedan vojni budžet", dodao je predsednik Vučić i napomenuo da ipak treba imati u vidu svu složenost situacije sa kojom se danas suočavamo - narastajuće tenzije na istoku Evrope i sve snažniji sukobi, ekonomsko- energetsko- politički, između Zapadnog sveta i Kine i Rusije, kao i prelamanje interesa velikih i regionalnih sila u našem regionu. 
 
"To nam daje obavezu da dalje snažimo srpsku vojsku. Razgovarali smo kako da popunjavamo jedinice i dalje poboljšavamo materijalni status vojnika, oficira i podoficira, iako je sada bolja sitaucija nego pre, i kako da u narednom periodu dodatno privučemo ljude da služe vojsku, kako bi mogli sve jedinice da popunimo u skladu sa ciljevima", naveo je predsednik Vučić i istakao da posebno treba da pojačamo protivvazdušnu i lovačku avijaciju, kao i lovačko-bombardersku avijaciju. On je najavio da već pre kraja ove godine očekuje da u Srbiju iz Rusije stigne protivoklopni sistem Kornet, što će značajno osnažiti Vojsku Srbije. 
 
Predsednik Vučić je rekao da će biti određenih izmena strategijskih dokumenata, u smislu potreba daljeg jačanja naše vojske i dugoročnog čuvanja naše vojne neutralnosti, a koje će jasno omeđiti potrebe dostizanja određenog nivoa snage i kapaciteta Vojske Srbije. 
 
Predsednik Vučić u poseti Nišavskom okrugu

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
Na kraju drugog dana posete Nišavskom okrugu, predsednik Vučić je posetio Doljevac, gde je obišao Javnu biblioteku.  On je rekao da je ponosan kako izgleda rekonstruisana zgrada biblioteke i izrazio zadovoljstvo što ova biblioteka ima 60.000 naslova, od kojih su neke veoma retke.
 
Prema rečima predsednika opštine Doljevac Gorana Ljubića, na zgradi biblioteke je urađen prvi sprat koji nije postojao ranije, podignut je krov, a urađena je i bioskopska sala. U planu je da se urade još rasveta i bina, za šta je Ministarstvo kulture odobrilo 2,5 miliona dinara. 
 
Predsednik Vučić u poseti Nišavskom okrugu

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
Biblioteka je prvobitno izgrađena 1979. godine, a 2017. godine je počela rekonstrukcija koja je sada završena. U zgradi Javne biblioteke nalazi se i muzička škola. 
 
Predsednik Vučić u poseti Nišavskom okrugu

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
„Danas smo ovde da vidimo šta još možemo da uradimo za vas. Ono što je važno je da će biti uređeno vodosnabdevanje. To će biti rešeno. Uradićemo i kanalizaciju za sva mesta u opštini Doljevac. Juče smo razgovarali i početkom naredne godine, uložićemo 130 miliona dinara novac u potpunu rekonstrukciju Osnovne škole Vuk Karadžić. Znam da ima još mnogo toga da se uradi. Beskrajno vam hvala što ste me dočekali u ovako velikom broju po ovako lošem vremenu“, poručio je predsednik Vučić okupljenim građanima i najavio da će i u Pukovcu biti urađen plato, odnosno centralni trg. 
 
Predsednik Vučić u poseti Nišavskom okrugu

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
Predsednik Vučić je treći i poslednji dan posete Nišavskom okrugu počeo sastankom sa predstavnicima odbrambene industrije iz cele zemlje, sa kojima je razgovarao o većim ulaganjima i unapređenju namenske industrije.
 
"Odlučili smo da već u prvom kvartalu 2022. godine, u roku od tri meseca, pomognemo našu namensku indsutriju. Našli smo načina da sa oko 145 miliona evra ulažemo, uz striktnu kontrolu Ministarstva finansija, u kupovinu novih proizvodnih pogona i mašina i opreme, kako bismo mogli da osavremenimo naše fabrike i podstakanemo bolju proizvodnju i rentabilnosti", rekao je predsednik Vučić i istakao da je odlučeno i da država u narednih pet godina naruči opremu, naoružanje i oruđe, vozila i ubojna sredstava, municiju, mine i rakete od domaće namenske industrije - u vrednosti od 1,25 milijarde evra. 
 
Predsednik Vučić u poseti Nišavskom okrugu

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
"To će biti dodatni podsticaj za razvoj namenske indsutrije i ogroman napredak u kupovini od strane Vojske Srbije", naveo je predsednik Vučić i naglasio da će tako biti modernizovana naša vojska, uz sve ono što se kupuje od ruskih i francuskih partnera, gde su, kako je ocenio, ulaganja zaista ogromna. 
 
Predsednik Vučić u poseti Nišavskom okrugu

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
Predsednik Vučić  je nakon sastanka prisustvovao prikazu sposobnosti helikopterskih jedinica Ratnog vazduhoplovstva i PVO i 63. padobranske brigade na vojnom aerodromu "Narednik - pilot Mihajlo Petrović" u Nišu.
 
 
Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).