Председник Вучић у посети Нишавском округу

Вести

10.12.2021. - 21:36

Председник Вучић у посети Нишавском округу

Председник Републике Србије Александар Вучић борави у Нишавском округу, где је данас посетио општину Ражањ, а потом и Ниш, и састао са свим председницима општина Нишавског округа, са којима је разматрао финансијску и енергетску ситуацију, као и будуће инвестиције.

Председник Вучић је у Ражњу обишао спортску салу Основне школе Иван Вушовић и разговарао са представницима свих месних заједница, школе и општине. 
 
„Хвала на дивном дочеку! Дошли смо да разговарамо и видимо шта можемо да урадимо за Ражањ, за ваш опстанак и останак, да чувате овај прелепи део Србије“, поручио је председник Вучић мештанима. 
 
Председник Вучић у посети Нишавском округу

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
Председник Вучић је вечерас, након састанка са представницима локалних власти Нишавског округа, нагласио да су се у Нишу, у претходних неколико година, догодиле многе промене. 
 
"У свакој од општина Нишавског округа и Нишу стопа раста просечне плате је 50 одсто. Највећа је у Мерошини са 81 одсто, у Нишу је 67 одсто. Плата је скочила са просечних 316 евра, колика је била 2016. године, на 526 евра. Наравно да нисмо задовољни, али сматрамо да је то велики помак. Значајно је мање незапослених. Седам фабрика смо отворили. Имамо још четири веома важне инвестиције, од којих је једна већа, и то за град Ниш", истакао је председник Вучић и додао да ће то да доведе до увећања прихода локалне самоуправе, а тиме и до новца за инфраструктурне пројекте. 
 
Председник Вучић је најавио да ће из текуће буџетске резерве за Нишавски округ бити издвојено 600 милиона динара, а од тога само за град Ниш 450 милиона динара, пре свега за враћање старих обавеза, боље функционисање града и фискалну консолидацију, као и да град може у будућности да се развија брже, без терета прошлости. Он је навео да ће Дољевац, због кредита који је раније узет, добити 40 милиона динара, Ражањ, Мерошина и Гаџин Хан 20 милиона динара, Сврљиг 15 милиона динара, а Алексинац 15 милиона евра. 
 
Председник Вучић у посети Нишавском округу

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
„Алексинац ће добити та средства због веома доброг фискалног понашања, више као награду за све раднике у комуналним установама, јер они имају суфицит и немају никаквих доспелих ни недоспелих потраживања", објаснио је председник. 
 
Председник Вучић изјавио је да ће планирана изградња брзе пруге од Београда до Ниша бити завршена 2026. године и најавио и да почетком марта следеће године почиње изградња стадиона Чаир, по УЕФА 4 стандардима, са 20.000 гледалаца. Он је истакао да ће ускоро кренути и изградња железничке обилазнице око Ниша, да је вредност тог пројекта 150 милиона евра, као и да је рок за завршетак обилазнице децембар 2024. године. 
 
Председник Вучић је нагласио да је изградња брзе пруге, коју ће добити Ниш, убедљиво најважнији пројекат, јер се са тим Ниш ставља на мапу једног од најважнијих места од Беча до Истанбула.
 
"Тек онда Ниш добија пуни значај као саобраћајни чвор", додао је председник Вучић и навео да ће брза пруга бити настављена од Ниша ка Прешеву, односно македонској граници. Он је казао да ће бити изграђена и добра пруга од Ниша до Димитровграда. 
 
Председник Вучић у посети Нишавском округу

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
„У години која је пред нама, имаћемо велике пројекте у Нишавском округу. Осим ауто-пута Ниш-Плочник, радићемо железничку инфраструктуру, од реконструкције регионалне пруге Ниш-Зајечар, до брзе пруге Београд-Ниш, а у марту крећемо са радом на првом сегменту од 21 километра од Сталаћа до Ђумиса. Радови треба да се заврше до 2024. године, када ће се завршити и обилазна пруга око Ниша", објаснио је председник Вучић и најавио и реконструкцију пруге Ниш-Брестовац, уз даља велика улагања у путну инфраструктуру. 
 
"Почетком марта почиње изградња стадиона Чаир, који ће бити велелепан стадион по УЕФА 4 стандардима, са 20.000 гледалаца. На том стадиону ће моћи да се играју највеће утакмице и он ће бити развојни пројекат Ниша", рекао је председник Вучић. 
 
Председник Вучић је истакао да је у свим локалним самоуправама проблем водоснабдевање јер постоје велики губици, а у удаљенијим селима нема ни мрежа. Он је навео да предстоје и велика улагања у водовод и фекалну канализацију, а ради се о инвестицијама од више стотина милиона евра, само за Ниш 200 милиона евра. 
 
Председник Вучић у посети Нишавском округу

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
Председник Вучић данас је посетио и производне погоне прехрамбене индустрије YUMIS у Нишу и истакао да су успешне домаће фирме наше благо и да увек могу да рачунају на помоћ државе. Он је у разговору са руководством фабрике сазнао да то предузеће извози у бројне земље, међу којима је и Америка, као и да им расте извоз на афричко тржиште. 
 
„Видећемо како да помогнемо око стратешких и суштинских ствари. Дужност је државе да помогне својим инвеститорима, произвођачима и српским компанијама“, рекао је председник Вучић. 
 
Председник Вучић у посети Нишавском округу

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

Председник Вучић започео је други дан посете Нишавском округу састанком са руководством Министарства одбране и командним кадром Војске Србије најпре у ширем саставу, а након тога и у ужем саставу. Он је присуствовао и приказу рада дивизиона Самоходних топ хаубица NORA B-52 M15, као и приказу вежбе јединица Војске Србије на положају Лисинац. 
 
Председник Вучић је, након војног приказа, рекао да се компликује безбедносна ситауција у целом свету, као и нашем региону, и да Србија зато мора даље да развија и додатно снажи своје војне капацитете. 
 
Председник Вучић у посети Нишавском округу

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
"Наставићемо да улажемо и снажимо српску војску како би била довољан одвраћајући фактор за сваког потенцијалног агресора на територију Србије", поручио је председник Вучић и пренео да му је на састанку са војним врхом предочен петогодишњи план и програм опремања, наоружавања, организације и попуне људства, у периоду од 2022-2027. године. Он је навео да су у том плану предложена огромна улагања у војску и да је о томе разговарао са министром Стефановићем, као и да би требало уложити преко 500 милиона евра више годишње него што се сада улаже, иако су објективне потребе и захтеви војске да то буде 700 милиона евра више. 
 
Председник Вучић у посети Нишавском округу

Фото: Танјуг / Димитрије Николић

 
"То је de facto још један војни буџет", додао је председник Вучић и напоменуо да ипак треба имати у виду сву сложеност ситуације са којом се данас суочавамо - нарастајуће тензије на истоку Европе и све снажнији сукоби, економско- енергетско- политички, између Западног света и Kине и Русије, као и преламање интереса великих и регионалних сила у нашем региону. 
 
"То нам даје обавезу да даље снажимо српску војску. Разговарали смо како да попуњавамо јединице и даље побољшавамо материјални статус војника, официра и подофицира, иако је сада боља ситауција него пре, и како да у наредном периоду додатно привучемо људе да служе војску, како би могли све јединице да попунимо у складу са циљевима", навео је председник Вучић и истакао да посебно треба да појачамо противваздушну и ловачку авијацију, као и ловачко-бомбардерску авијацију. Он је најавио да већ пре краја ове године очекује да у Србију из Русије стигне противоклопни систем Kорнет, што ће значајно оснажити Војску Србије. 
 
Председник Вучић је рекао да ће бити одређених измена стратегијских докумената, у смислу потреба даљег јачања наше војске и дугорочног чувања наше војне неутралности, а које ће јасно омеђити потребе достизања одређеног нивоа снаге и капацитета Војске Србије. 
 
Председник Вучић у посети Нишавском округу

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
На крају другог дана посете Нишавском округу, председник Вучић је посетио Дољевац, где је обишао Јавну библиотеку.  Он је рекао да је поносан како изгледа реконструисана зграда библиотеке и изразио задовољство што ова библиотека има 60.000 наслова, од којих су неке веома ретке.
 
Према речима председника општине Дољевац Горана Љубића, на згради библиотеке је урађен први спрат који није постојао раније, подигнут је кров, а урађена је и биоскопска сала. У плану је да се ураде још расвета и бина, за шта је Министарство културе одобрило 2,5 милиона динара. 
 
Председник Вучић у посети Нишавском округу

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
Библиотека је првобитно изграђена 1979. године, а 2017. године је почела реконструкција која је сада завршена. У згради Јавне библиотеке налази се и музичка школа. 
 
Председник Вучић у посети Нишавском округу

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
„Данас смо овде да видимо шта још можемо да урадимо за вас. Оно што је важно je да ће бити уређено водоснабдевање. То ће бити решено. Урадићемо и канализацију за сва места у општини Дољевац. Јуче смо разговарали и почетком наредне године, уложићемо 130 милиона динара новац у потпуну реконструкцију Основне школе Вук Kараџић. Знам да има још много тога да се уради. Бескрајно вам хвала што сте ме дочекали у овако великом броју по овако лошем времену“, поручио је председник Вучић окупљеним грађанима и најавио да ће и у Пуковцу бити урађен плато, односно централни трг. 
 
Председник Вучић у посети Нишавском округу

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
Председник Вучић је трећи и последњи дан посете Нишавском округу почео састанком са представницима одбрамбене индустрије из целе земље, са којима је разговарао о већим улагањима и унапређењу наменске индустрије.
 
"Одлучили смо да већ у првом кварталу 2022. године, у року од три месеца, помогнемо нашу наменску индсутрију. Нашли смо начина да са око 145 милиона евра улажемо, уз стриктну контролу Министарства финансија, у куповину нових производних погона и машина и опреме, како бисмо могли да осавременимо наше фабрике и подстаканемо бољу производњу и рентабилности", рекао је председник Вучић и истакао да је одлучено и да држава у наредних пет година наручи опрему, наоружање и оруђе, возила и убојна средстава, муницију, мине и ракете од домаће наменске индустрије - у вредности од 1,25 милијарде евра. 
 
Председник Вучић у посети Нишавском округу

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
"То ће бити додатни подстицај за развој наменске индсутрије и огроман напредак у куповини од стране Војске Србије", навео је председник Вучић и нагласио да ће тако бити модернизована наша војска, уз све оно што се купује од руских и француских партнера, где су, како је оценио, улагања заиста огромна. 
 
Председник Вучић у посети Нишавском округу

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
Председник Вучић  је након састанка присуствовао приказу способности хеликоптерских јединица Ратног ваздухопловства и ПВО и 63. падобранске бригаде на војном аеродрому "Наредник - пилот Михајло Петровић" у Нишу.
 
 
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).