Predsednik Vučić u poseti Skoplju

Vesti

28.07.2021. - 20:40

Predsednik Vučić u poseti Skoplju

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić boravi u dvodnevnoj poseti Skoplju, gde se  sastao sa  predsednikom Vlade Republike Severne Makedonije Zoranom Zaevom i predsednikom Vlade Republike Albanije Edijem Ramom u okviru inicijative za saradnju poznate pod nazivom Mini Šengen.

Predsednik Vučić je naglasio da je ta inicijativa velika ideja započeta 2019. godine i da pokazuje da smo, u skladu sa evorpskim vrednostima i idejama,  u stanju da sami vodimo računa o svojoj budućnosti i da uzmemo sudbinu u svoje ruke. 
 
Predsednik Vučić je iz Skoplja poručio da je ovo veoma važna poseta i najavio da će sutra biti potpisana tri sporazuma koji podrazumevaju brži protok robe između Srbije, Severne Makedonije i Albanije, pomoć, podršku i zajedničko delovanje u slučajevima prirodnih katastrofa i elementarnih nepogoda, kao i stvaranje jedinstvenog tržišta rada, uz ukidanje radnih dozvola. 
 
Predsednik Vučić u poseti Skoplju

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
„Imamo ideju da napravimo personalizovane elektronske kartice u kojima bismo nudili brojne pogodnosti ljudima iz ovih zemalja kako bi, kada dođu u Srbiju, mogli da imaju popuste - od vozne karte, do restorana i kafića. Ovo je za Srbiju od ogromnog interesa“, rekao je predsednik Vučić i dodao da 4.144 kompanije u našoj zemlji posluju sa Severnom Makedonijom, a 1.004 kompanije rade sa Albanijom. On je istakao da  postoje zajednički planovi o zelenoj agendi, industrijalizaciji, kao i privlačenju novih investitora uz jedinstveno tržište rada. 
 
Predsednik Vučić u poseti Skoplju

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
„Ovo je veliki iskorak u budućnost! Važan aspekt, koji doprinosi daljem učvršćivanju mira, boljoj i bližoj političkoj saradnji i saradnji između naših naroda, a to donosi stabilnost i mnogo toga važnog za budućnost regiona. Radiće se na međusobnom prihvatanju akademskih kvalifikacija, ali i profesionalnih. To će da nas približi dodatno, da snaži naše ekonomije, da možemo da obezbeđujemo bolji životni standard našim ljudima“, poručio je predsednik Vučić i najavio da će biti napravljen i zajednički portal na tri jezika na kome će biti predstavljene kulturne i istorijske vrednosti, kao i informacije o svakoj zemlji. 
 
„Važno je da uspostavljamo Balkan bez granica jer tako možemo da postižemo najbolje rezultate“, zaključio je predsednik Vučić. 
 
Predsednik Vučić u poseti Skoplju

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
Drugog dana posete Skoplju, predsednik Vučić je učestvovao na Ekonomskom forumu za regionalnu saradnju, gde je sa  predsednicima Vlada Republike Severne Makedonije i Republike Albanije potpisao  tri dokumenta: Memorandum o razumevanju o saradnji na olakšanju uvoza, izvoza i kretanja robe na Zapadnom Balkanu, Memorandum o razumevanju o saradnji u vezi sa slobodnim pristupom tržištu rada na Zapadnom Balkanu i Sporazum o saradnji u zaštiti od katastrofa na Zapadnom Balkanu. 
 
Predsednik Vučić u poseti Skoplju

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
Predsednik Vučić je, nakon  Ekonomskog foruma u okviru inicijative Mini Šengen, odnosno Otvoreni Balkan, izrazio zadovoljstvo zbog danas postignutih sporazuma i poručio da će Srbija biti pouzdan partner i Severnoj Makedoniji i Albaniji na putu daljeg zbližavanja i regionalne stabilnosti za sve građane. On je istakao da je cilj inicijative da olakša život građanima i poboljša životni standard i naglasio da, ako se uspe u njenoj implementaciji, od 1. januara 2023. godine neće biti granica za građane tri zemlje. 
 
„Pred nama nije lak put. Ovo su fantastične ideje, izvanredna vizija. Moramo mnogo da radimo, moramo da ubedimo naše ljude da budu vredni, marljivi, da sve rezultate isporuče na vreme. Kada smo razgovarali, razmišljali smo o tome kako bi bilo dobro da oni koji nisu bili najbliži, a Srbija i Albanija nikad u istoriji nisu bile naročito bliske, reše da od pogleda u prošlost glavu okrenu ka budućnosti", rekao je predsednik Vučić i naglasio da se u poslednje dve godine razvilo iskreno međusobno poverenje i da je baš zato važno da se građanima tri zemlje pokaže da smo u stanju da sami donosimo odluke, da brinemo o sebi, poboljšavamo život, da budemo na putu ka EU, ali da radimo sa svima i da ne čekamo da nas neko negde uvodi, već da sami menjamo svoju sudbinu. On je poručio da se svima otvara bezbroj mogućnosti. 
 
Predsednik Vučić u poseti Skoplju

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
"Možemo da budemo mašinerija rasta ovog dela Evrope, ali moramo da pomognemo privrednicima. Radimo tako da prošlost možemo da ostavimo iza sebe, da gledamo u budućnost, u živote, u napredak životnog standarda. Od ovoga ljudi mogu da imaju samo korist, nikako štetu", naveo je predsednik Vučić i dodao da će se krenuti u konkretne inicijative za pružanje pogodnosti građanima. 
 
"To je naš posao, a privrednike molim da nam pomognu, da vrše pritisak na komore, ali i na nas da radimo brže. Da pokušamo da u potpunosti otvorimo granice. To je istorijski zadatak, videćemo da li smo mu dorasli, a verujem da jesmo", zaključio je predsednik Vučić. 
 
Predsednik Vučić u poseti Skoplju

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
Predsednik Vlade Republike Severne Makedonije Zoran Zaev poručio je da danas počinje nova era saradnje u regionu, što će biti dodatni impuls privrednoj saradnji, ali i relaksaciji političkih odnosa u regionu. On je dodao da tri naroda ispred sebe imaju isti put, viziju i evropske vrednosti. 
 
"Idemo istim putem napred, zajedno povezani. Umesto zidova, danas smo izgradili nove mostove. Za ovo novo regionalno povezivanje dobili smo snažnu podršku poslovnih zajednica naše tri zemlje, kao i biznis zajednica drugih država Zapadnog Balkana, a i šire. Ovo će biti prepoznata inicijativa koja će biti široko prihvaćena i u Briselu i u Vašingtonu. To može da napravi ozbiljan doprinos u političkoj relaksaciji u regionu", istakao je makedonski premijer Zaev i poručio da je ta inicijativa otvorena za sve zemlje Zapadnog Balkana. On je naveo da na Forumu učestvuje više od 350 kompanija iz regiona, ali i još stotinak predstavnika trgovinskih komora i firmi van regiona. 
 
"Jasno je da samo uz integrisani i povezani region možemo brže da idemo ka članstvu u EU. Sve što radimo je rezultat evropskih vrednosti, jer težimo da unapredimo četiri slobode – kretanja ljudi, robe, kapitala i usluga", rekao je makedonski premijer. 
 
Predsednik Vučić u poseti Skoplju

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
Predsednik Vlade Republike Albanije Edi Rama  istakao je da nema napretka regiona ukoliko zemlje zajednički ne razvijaju privredu i ne stvaraju perspektive za više radnih mesta, posebno za mlade. On je poručio da ne treba da okrećemo leđa jedni drugima, kao što smo činili 500 godina, dok, s druge strane, zemlje EU imaju svoj ritam kretanja i uslovljavanja. 
 
"I kada se region integriše u EU, radićemo isto što i sada. Sada to uspostavljamo bez EU, a kada postanemo deo evropske porodice, neće se razgovarati o tome da li su četiri slobode omogućene u našem regionu ili ne", naveo je albanski premijer Edi Rama. 
 
Skoplje, 29. jul 2021. godine
 
 
Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).