Председник Вучић у посети Скопљу

Вести

28.07.2021. - 20:40

Председник Вучић у посети Скопљу

Председник Републике Србије Александар Вучић борави у дводневној посети Скопљу, где се  састао са  председником Владе Републике Северне Македоније Зораном Заевом и председником Владе Републике Албаније Едијем Рамом у оквиру иницијативе за сарадњу познате под називом Мини Шенген.

Председник Вучић је нагласио да је та иницијатива велика идеја започета 2019. године и да показује да смо, у складу са еворпским вредностима и идејама,  у стању да сами водимо рачуна о својој будућности и да узмемо судбину у своје руке. 
 
Председник Вучић је из Скопља поручио да је ово веома важна посета и најавио да ће сутра бити потписана три споразума који подразумевају бржи проток робе између Србије, Северне Македоније и Албаније, помоћ, подршку и заједничко деловање у случајевима природних катастрофа и елементарних непогода, као и стварање јединственог тржишта рада, уз укидање радних дозвола. 
 
Председник Вучић у посети Скопљу

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
„Имамо идеју да направимо персонализоване електронске картице у којима бисмо нудили бројне погодности људима из ових земаља како би, када дођу у Србију, могли да имају попусте - од возне карте, до ресторана и кафића. Ово је за Србију од огромног интереса“, рекао је председник Вучић и додао да 4.144 компаније у нашој земљи послују са Северном Македонијом, а 1.004 компаније раде са Албанијом. Он је истакао да  постоје заједнички планови о зеленој агенди, индустријализацији, као и привлачењу нових инвеститора уз јединствено тржиште рада. 
 
Председник Вучић у посети Скопљу

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
„Ово је велики искорак у будућност! Важан аспект, који доприноси даљем учвршћивању мира, бољој и ближој политичкој сарадњи и сарадњи између наших народа, а то доноси стабилност и много тога важног за будућност региона. Радиће се на међусобном прихватању академских квалификација, али и професионалних. То ће да нас приближи додатно, да снажи наше економије, да можемо да обезбеђујемо бољи животни стандард нашим људима“, поручио је председник Вучић и најавио да ће бити направљен и заједнички портал на три језика на коме ће бити представљене културне и историјске вредности, као и информације о свакој земљи. 
 
„Важно је да успостављамо Балкан без граница јер тако можемо да постижемо најбоље резултате“, закључио је председник Вучић. 
 
Председник Вучић у посети Скопљу

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
Другог дана посете Скопљу, председник Вучић је учествовао на Економском форуму за регионалну сарадњу, где је са  председницима Влада Републике Северне Македоније и Републике Албаније потписао  три документа: Меморандум о разумевању о сарадњи на олакшању увоза, извоза и кретања робе на Западном Балкану, Меморандум о разумевању о сарадњи у вези са слободним приступом тржишту рада на Западном Балкану и Споразум о сарадњи у заштити од катастрофа на Западном Балкану. 
 
Председник Вучић у посети Скопљу

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
Председник Вучић је, након  Економског форума у оквиру иницијативе Мини Шенген, односно Отворени Балкан, изразио задовољство због данас постигнутих споразума и поручио да ће Србија бити поуздан партнер и Северној Македонији и Албанији на путу даљег зближавања и регионалне стабилности за све грађане. Он је истакао да је циљ иницијативе да олакша живот грађанима и побољша животни стандард и нагласио да, ако се успе у њеној имплементацији, од 1. јануара 2023. године неће бити граница за грађане три земље. 
 
„Пред нама није лак пут. Ово су фантастичне идеје, изванредна визија. Морамо много да радимо, морамо да убедимо наше људе да буду вредни, марљиви, да све резултате испоруче на време. Када смо разговарали, размишљали смо о томе како би било добро да они који нису били најближи, а Србија и Албанија никад у историји нису биле нарочито блиске, реше да од погледа у прошлост главу окрену ка будућности", рекао је председник Вучић и нагласио да се у последње две године развило искрено међусобно поверење и да је баш зато важно да се грађанима три земље покаже да смо у стању да сами доносимо одлуке, да бринемо о себи, побољшавамо живот, да будемо на путу ка ЕУ, али да радимо са свима и да не чекамо да нас неко негде уводи, већ да сами мењамо своју судбину. Он је поручио да се свима отвара безброј могућности. 
 
Председник Вучић у посети Скопљу

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
"Можемо да будемо машинерија раста овог дела Европе, али морамо да помогнемо привредницима. Радимо тако да прошлост можемо да оставимо иза себе, да гледамо у будућност, у животе, у напредак животног стандарда. Од овога људи могу да имају само корист, никако штету", навео је председник Вучић и додао да ће се кренути у конкретне иницијативе за пружање погодности грађанима. 
 
"То је наш посао, а привреднике молим да нам помогну, да врше притисак на коморе, али и на нас да радимо брже. Да покушамо да у потпуности отворимо границе. То је историјски задатак, видећемо да ли смо му дорасли, а верујем да јесмо", закључио је председник Вучић. 
 
Председник Вучић у посети Скопљу

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
Председник Владе Републике Северне Македоније Зоран Заев поручио је да данас почиње нова ера сарадње у региону, што ће бити додатни импулс привредној сарадњи, али и релаксацији политичких односа у региону. Он је додао да три народа испред себе имају исти пут, визију и европске вредности. 
 
"Идемо истим путем напред, заједно повезани. Уместо зидова, данас смо изградили нове мостове. За ово ново регионално повезивање добили смо снажну подршку пословних заједница наше три земље, као и бизнис заједница других држава Западног Балкана, а и шире. Ово ће бити препозната иницијатива која ће бити широко прихваћена и у Бриселу и у Вашингтону. То може да направи озбиљан допринос у политичкој релаксацији у региону", истакао је македонски премијер Заев и поручио да је та иницијатива отворена за све земље Западног Балкана. Он је навео да на Форуму учествује више од 350 компанија из региона, али и још стотинак представника трговинских комора и фирми ван региона. 
 
"Јасно је да само уз интегрисани и повезани регион можемо брже да идемо ка чланству у ЕУ. Све што радимо је резултат европских вредности, јер тежимо да унапредимо четири слободе – кретања људи, робе, капитала и услуга", рекао је македонски премијер. 
 
Председник Вучић у посети Скопљу

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
Председник Владе Републике Албаније Еди Рама  истакао је да нема напретка региона уколико земље заједнички не развијају привреду и не стварају перспективе за више радних места, посебно за младе. Он је поручио да не треба да окрећемо леђа једни другима, као што смо чинили 500 година, док, с друге стране, земље ЕУ имају свој ритам кретања и условљавања. 
 
"И када се регион интегрише у ЕУ, радићемо исто што и сада. Сада то успостављамо без ЕУ, а када постанемо део европске породице, неће се разговарати о томе да ли су четири слободе омогућене у нашем региону или не", навео је албански премијер Еди Рама. 
 
Скопље, 29. јул 2021. године
 
 
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).