Predsednik Vučić u poseti Zlatiborskom i Raškom okrugu

Vesti

26.12.2021. - 15:00

Predsednik Vučić u poseti Zlatiborskom i Raškom okrugu

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić završio je dvodnevnu posetu Zlatiborskom i Raškom okrugu, gde je sa građanima razgovarao o njihovim potrebama u pogledu infrastrukture, tekućim i planiranim projektima, ali i o brojnim neiskorišćenim potencijalima ovog kraja.

Predsednik Vučić u poseti Zlatiborskom i Raškom okrugu

Foto Predsedništvo/Dimitrije Goll

Predsednik je potom obišao obnovljenu osnovnu školu „Živko Ljujić“ u Novoj Varoši, nakon čega je u Sjenici održao sastanak sa predstavnicima kompanije CRBC gde je potpisan Ugovor o pripremi tehničke dokumentacije i izvođenju radova na izgradnji auto-puta E-763 Beograd – Južni Jadran, deonica Požega – Duga Poljana. Prvi dan posete Zlatiborskom i Raškom okrugu, predsednik je završio sastankom sa predsednicima mesnih zajednica, predstavnicima lokalnih samouprava i privrednicima iz Sjenice, Tutina i Novog Pazara.
 
Predsednik Vučić je zahvalio domaćinima u selu Seništa na srdačnom dočeku i dodao da će nekoliko infrastrukturnih projekata u tom kraju biti brzo završeno, budući da problemi sa putevima, kao i u pogledu snabdevanja strujom i vodom, umnogome otežavaju svakodnevni život građana.
Predsednik Vučić u poseti Zlatiborskom i Raškom okrugu

Foto Predsedništvo/Dimitrije Goll

„Ovde imamo mnogo problema sa dalekovodima, treba sa 100 kW da se poveća na 220“, naglasio je predsednik i istakao da će se založiti da se dugotrajni birokratski postupci ubrzaju, kako bi meštani što pre dobili i put na neophodnim deonicama.
 
Predsednik je posebno zahvalio meštanima Seništa što razumeju značaj reverzibilne hidroelektrane Bistrica, dodavši da je u pitanju projekat od ogromnog interesa za našu zemlju, koji će unaprediti razvoj čitavog kraja.
 
Predsednik je naglasio da je HE Bistrica važniji objekat od TE Kostolac i dodao da već postoje završeni projekti za izgradnju, kao i projekti finansiranja, te da je vrednost investicije 600-700 miliona evra. Predsednik Vučić je istakao da za Srbiju ne postoji veći energetski interes od te hidroelektrane i da Srbija do 2028. godine mora da ima dovoljno električne energije, kako za sopstvene potrebe, tako i za prodaju.
 
 
Predsednik Vučić u poseti Zlatiborskom i Raškom okrugu

Foto Predsedništvo/Dimitrije Goll

 Predsednik je poručio da je Srbija spremna da učestvuje i u obnovi turizma i da će se na tom polju raditi kako bi izuzetni potencijali ovog kraja doneli nove investicije i radna mesta.
 
Predsednika je u svom domaćinstvu ugostila i petočlana porodica Marinković, koja se bavi poljoprivredom i stočarstvom, što im i jedini izvor prihoda.
 
Predsednik Vučić u poseti Zlatiborskom i Raškom okrugu

Foto Predsedništvo/Dimitrije Goll

 Domaćin Miloš i supruga Dragana rekli su predsedniku da im je najvažnije da se obezbedi voda, kao i odgovarajući putevi.
 
Nakon posete porodici Marinković, predsednik je stigao u Novu Varoš kako bi obišao obnovljenu školu "Živko Ljujić", čiju je rekonstrukciju finansirala država.
 
U obraćanju velikom broju građana koji su se okupili ispred obnovljene škole, predsednik je poručio da se radi put od Zlatibora ka Pribojskoj banji i da će danas biti potpisan i ugovor za auto-put. Govoreći o drugim ulaganjima, predsednik je najavio investiciju od 5 miliona evra kako bi svi građani imali čistu pijaću vodu, što je tokom dugog niza godina predstavljalo veliki problem u novovaroškoj opštini.
 
Predsednik Vučić u poseti Zlatiborskom i Raškom okrugu

Foto Predsedništvo/Dimitrije Goll

„U kanalizaciju ulažemo ne manje od 10 miliona evra", rekao je predsednik i dodao da će biti rešeni problemi snabdevanja strujom, kao i da je dogovoren projekat hidroelektrane Bistrica 2.
 
Predsednik je podvukao da bi se mnogi problemi građana rešili dovođenjem investitora, čime bi se povećao i opštinski budžet, što bi dodatno uticalo na bolji kvalitet života građana Nove Varoši.
 
„Prioritetan cilj je da dovedemo nekog dobrog investitora, a to ćemo moći kada krene gas koji dovlačimo iz Čajetine i kada rešimo pitanje struje“, poručio je predsednik i dodao da će država u drugoj polovini 2022. godine pokušati da dovede ulagače u ovaj kraj.
 
„Jasno vam je da je veliki broj ljudi napustio Novu Varoš, jer nije bilo ni posla, ni dobrih plata. Tačno je, bilo bi dobro da dovedemo dobrog investitora. Moramo mnogo da se borimo. Moramo na više različitih načina da podižemo Novu Varoš“, poručio je predsednik, nakon čega je krenuo u obilazak obnovljene OŠ „Živko Ljujić“, na kojoj, osim tekućeg održavanja, ništa drugo nije urađeno tokom niza decenija.
 
Predsednik Vučić je istakao da škola u Novoj Varoši nakon rekonstrukcije izgleda sjajno i najavio rad na obnovi gimnazije, za šta će biti potrebno uložiti između dva i dva i po miliona evra.
 
U sanaciju osnovne škole „Živko Ljujić“ uloženo je 500 miliona dinara, a objekat je sada prilagođen potrebama savremenog školovanja. U okviru školske zgrade urađen je i zatvoreni bazen, a svi kabineti opremljeni su modernim nameštajem i potrebnim sredstvima za nastavu.
 
Predsednik Vučić u poseti Zlatiborskom i Raškom okrugu

Foto Predsedništvo/Dimitrije Goll

Predsednik je obišao i novu školsku biblioteku sa fondom od oko 15.000 knjiga, gde mu je mladi pesnik Borivoje Ilić poklonio jednu od svojih knjiga, na čemu se predsednik srdačno zahvalio.
 
Predsednik je potom posetio opštinu Sjenica, gde je prvo održao sastanak sa predstavnicima kompanije CRBC, nakon čega je potpisan komercijalni Ugovor o pripremi tehničke dokumentacije i izvođenju radova na izgradnji autoputa E-763 Beograd – Južni Jadran, deonica Požega – Duga Poljana.
 
Ugovor su, u prisustvu predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića i ambasadorke Narodne Republike Kine Čen Bo, potpisali Tomislav Momirović, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Zoran Drobnjak, generalni direktor JP „Putevi Srbije“ i Džang Sjaojuen, zamenik direktora kompanije CRBC Kina i direktor ogranka za Srbiju. Deonicom od Požege do Duge Poljane biće nastavljena izgradnja autoputa ka Boljaru na granici sa Crnom Gorom, a trasa auto-puta, u dužini od oko 106 kilometara, spojiće Požegu, Arilje, Ivanjicu i Boljare.
 
1640524702774-gol3507.jpg

Foto Predsedništvo/Dimitrije Goll

 U obraćanju nakon potpisivanja ugovora, ambasadorka NR Kine Čen Bo je izrazila zadovoljstvo što i ovaj projekat predstavlja „još jedan rezultat saradnje dve strane u oblasti infrastrukture“ , dodavši da je uverena da će izgradnja nove deonice doneti ovom regionu još više mogućnosti za ekonomski razvoj. Ambasadorka Čen Bo je posebno ukazala na činjenicu da će izgradnja deonice od Požege do Duge Poljane biti još teža od deonice Preljina – Požega koja se privodi kraju.
 
„Hvala srpskim partnerima na poverenju u kineske kompanije i kinesku tehnologiju. Uverena sam da će CRBC biti dovoljno sposobna da kvalitetno završi deonicu“, poručila je ambasadorka NR Kine.
 
Predsednik Vučić je u obraćanju medijima nakon potpisivanja ugovora posebno istakao da potpisivanje ovog ugovora predstavlja istorijsku prekretnicu za ovaj deo Srbije i da je u pitanju deonica od oko 75 kilometara, kao i da je 51 kilometar u tunelima i mostovima.
 
„Sjenica je prelepa opština gde žive i rade dobri i vredni ljudi, ali u koju se nedovoljno ulagalo u prethodnim decenijama“, naglasio je predsednik i dodao da će ovim projektom Beograd biti na dva sata od Duge Poljane, te da njegov značaj nije samo pitanje komfora i udobnosti, već i razvoja privrede.
 
1640524707209-gol3560.jpg

Foto Predsedništvo/Dimitrije Goll

 „To će mnogo da znači za Sjenicu, Novi Pazar, Ivanjicu, Arilje i za naše povezivanje sa Crnom Gorom. Za samo četiri godine imaćete auto-put do Beograda“, poručio je predsednik i dodao da će ova deonica koštati oko 1,5 milijardi evra, kao i da projekat treba da bude završen za četiri godine.
 
Predsednik je izrazio nadu da će i Bosna i Hercegovina krenuti da gradi deo auto-puta od Kotromana i Višegrada prema Sarajevu u dužini od oko 98 kilometara i dodao da bi to bilo od ogromnog značaja i za Bošnjake i za Srbe koji žive u tom kraju.
 
"To znači da će dolaziti i fabrike i investicije i da ćete moći da zaposlite i veći broj ljudi", istakao je predsednik Vučić.
 
Predsednik se osvrnuo i na druge projekte u sjeničkom kraju i naglasio da će 10 miliona evra biti uloženo u školu "Svetozar Marković" u Sjenici sa olimpijskim bazenom, kao i da će biti rekonstruisani i dom zdravlja i dalekovod, a da vrednost projekta za vodu iznosi više od dva miliona evra.
 
"Biće to ulaganja u ovaj kraj kakva nisu bila od 1945. godine", poručio je predsednik Vučić.
 
Predsednik je prvi dan posete Zlatiborskom i Raškom okrugu završio sastankom sa predsednicima mesnih zajednica, predstavnicima jedinica lokalne samouprave i privrednicima iz Sjenice, Tutina i Novog Pazara, sa kojima je razgovarao o konkretnim projektima i ulaganjima koja će u značajnoj meri podići kvalitet života građana u čitavom okrugu. Predsednik je posebno naglasio da je spreman da odgovori na svako pitanje i da čuje svaku primedbu, kako bi se što pre počelo sa radom na rešavanju problema stanovnika.
 
 
Na sastanku, koji je trajao oko tri sata, najviše reči je bilo o uvođenju gasa, stabilizaciji snabdevanja strujom i izgradnji putne infrastrukture. Meštani nekoliko sela u opštini Sjenica posebno su istakli nepostojanje seoskih i lokalnih puteva, kao i loše stanje školskih objekata. Tako su žitelji sela Štavalj izrazili želju da dobiju put u dužini od 3,6 kilometara, dok lokalni put nedostaje i meštanima sela Dragojloviće, koje se nalazi na preko 1.000 metara nadmorske visine.
 
„Sve što radimo, značajno je za svakog od vas, dovešće vam fabrike, investitore po prvi put i stvoriće bolje uslove za ponudu vašeg turističkog sadržaja“, istakao je predsednik.
 
Predsednik je zahvalio svim političkim predstavnicima ovog dela Srbije na saradnji i na tome što su razumeli da su bolji životni standard i razvoj Srbije važni za sve i dodao da sve što se radi ima za cilj da građani žive bolje i da im se deca ne iseljavaju.
 
Predsednik Vučić je najavio izgradnju škole u Sjenici, koja će biti i najmodernija u Srbiji, pri čemu će vrednost te investicije biti 10,5 miliona evra, ali i obimne infrastrukturne radove koji će u ogromnoj meri unaprediti život ljudi u ovim krajevima.
 
Drugi dan posete Zlatiborskom i Raškom okrugu, predsednik Vučić je započeo u Tutinu, gde je razgovarao sa građanima koji su ga dočekali u toj opštini, nakon čega je obišao porodičnu kompaniju "Ekstra san" koja se bavi proizvodnjom nameštaja.
 
Predsednik Vučić u poseti Zlatiborskom i Raškom okrugu

Foto Predsedništvo/Dimitrije Goll

Predsednik je sumirao tekuće i predstojeće projekte koji se rade u Tutinu, rekavši da put od Novog Pazara do Tutina dobro napreduje, kao i da će se raditi deo auto-puta do Duge Poljane, dok se intenzivno radi i na dovođenju gasa.
 
Građani su predsedniku izložili neke od najčešćih problema sa kojima se suočavaju, pri čemu su izdvojili nedostatak lokalnih asfaltnih puteva, ali i nemogućnost zaposlenja. Predsednik je poručio da će država realizovati projekte od važnosti za ovaj okrug, uključujući i asfaltne puteve, pri čemu je apelovao na građane da ostave po strani stranačke podele, jer su državi svi građani isti i zato što je ovo zemlja svih nas u kojoj svi treba da imaju bolji kvalitet života.
 
Nakon razgovora sa građanima Tutina, predsednik je nastavio posetu okrugu obilaskom porodične fabrike nameštaja "Ekstra san", koja zapošljava između 50 i 60 radnika.

Predsednik Vučić je posetio proizvodni pogon fabrike, kao i izložbeni salon, gde ga je zainteresovala cena proizvoda, uz konstataciju da je dizajn finalnih proizvoda prelep i izrazito interesantan.

 
 
Predsednik Vučić u poseti Zlatiborskom i Raškom okrugu

Foto Predsedništvo/Dimitrije Goll

"Ovo je porodična firma, za ovo živimo, ovo je ono što Srbiji treba", naglasio je predsednik Vučić i podsetio na državne subvencije, koje vlasnici do sada uglavnom nisu koristili, a koje će im biti potrebne zbog širenja pogona.
 
U ovoj porodičnoj fabrici, koja postoji već 22 godine, radi i jedan broj mladih zanatlija, što je u našoj zemlji prilična retkost, na šta je ukazao i predsednik navodeći da imamo deficit zanatlija, te da će biti sve važnije da se vrate oni koji su napustili zemlju u potrazi sa poslom.
 
"Hvala vam. Zadovoljan sam što sam mogao da vidim kako radite", rekao je predsednik Vučić i pozvao mlade da ostanu da rade u svojoj zemlji, u svojim porodičnim kompanijama, nakon čega je od najmlađeg člana porodice dobio obećanje da će nastaviti porodični posao.
 
Predsednik je potom stigao u Novi Pazar, gde je obišao radove na Opštoj bolnici koja će realizacijom projekta rekonstrukcije koji se vrši u dve faze, steći uslove da preraste u Kliničko-bolnički centar.
 
Projektom potpune rekonstrukcije novopazarske Opšte bolnice predviđena je i izgradnja nove vodovodne i kanalizacione mreže, kao i druga prateća infrastruktura.

 
 
Predsednik Vučić u poseti Zlatiborskom i Raškom okrugu

Foto Predsedništvo/Dimitrije Goll

Predsednik je istakao da će za samo godinu i po taj grad dobiti moderan objekat sa novih 32.000 kvadratnih metara od čega se gradi novih 15.000 kvadrata, a obnavlja 17.000 kvadrata, što predstavlja investiciju vrednu 70 miliona evra, dok će samo u opremu biti uloženo oko 15 miliona evra.
 
Predsednik je napomenuo da u ovoj ustanovi radi 880 ljudi, dok je samo tokom proteklih nekoliko godina zapošljeno 246, te je najavio da će sutra ugovore dobiti još 200 lekara i 500 medicinskih sestara za celu Srbiju.
 
Predsednik Vučić je dodao da će za četiri godine, kada ovim krajem prođe i auto-put, ovaj deo Srbije biti neprepoznatljiv po ekonomskim dostignućima, te je naglasio da se podjednako vodi računa i o lokalnim putevima, pa je tako danas dat zadatak da se uradi 10 kilometara puta do Mehovog Krša, kao što se radi od Novog Pazara do Ribarića, odnosno 22 kilometara od Novog Pazara do Tutina.
 
„Zadovoljan sam što sam mogao da čujem građane, da vidim šta je to što oni žele“, istakao je predsednik i dodao da se u ovaj kraj vrše ogromna ulaganja i da je uveren da građani to prepoznaju.
 
Predsednik je naglasio da će KBC Novi Pazar biti među šest najvećih takvih zdravstvenih centara u Srbiji i poručio da je od izuzetnog značaja da država ima snažno zdravstvo i da su to velike vesti i za Novi Pazar i za Srbiju, jer upravo takvi projekti menjaju zemlju i život ljudi.

 
Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).