Председник Вучић у посети Златиборском и Рашком округу

Вести

26.12.2021. - 15:00

Председник Вучић у посети Златиборском и Рашком округу

Председник Републике Србије Александар Вучић завршио је дводневну посету Златиборском и Рашком округу, где је са грађанима разговарао о њиховим потребама у погледу инфраструктуре, текућим и планираним пројектима, али и о бројним неискоришћеним потенцијалима овог краја.

Председник Вучић у посети Златиборском и Рашком округу

Фото Председништво/Димитрије Голл

Председник је потом обишао обновљену основну школу „Живко Љујић“ у Новој Вароши, након чега је у Сјеници одржао састанак са представницима компаније CRBC где је потписан Уговор о припреми техничке документације и извођењу радова на изградњи ауто-пута Е-763 Београд – Јужни Јадран, деоница Пожега – Дуга Полјана. Први дан посете Златиборском и Рашком округу, председник је завршио састанком са председницима месних заједница, представницима локалних самоуправа и привредницима из Сјенице, Тутина и Новог Пазара.
 
Председник Вучић је захвалио домаћинима у селу Сеништа на срдачном дочеку и додао да ће неколико инфраструктурних пројеката у том крају бити брзо завршено, будући да проблеми са путевима, као и у погледу снабдевања струјом и водом, умногоме отежавају свакодневни живот грађана.
Председник Вучић у посети Златиборском и Рашком округу

Фото Председништво/Димитрије Голл

„Овде имамо много проблема са далеководима, треба са 100 кW да се повећа на 220“, нагласио је председник и истакао да ће се заложити да се дуготрајни бирократски поступци убрзају, како би мештани што пре добили и пут на неопходним деоницама.
 
Председник је посебно захвалио мештанима Сеништа што разумеју значај реверзибилне хидроелектране Бистрица, додавши да је у питању пројекат од огромног интереса за нашу земљу, који ће унапредити развој читавог краја.
 
Председник је нагласио да је ХЕ Бистрица важнији објекат од ТЕ Костолац и додао да већ постоје завршени пројекти за изградњу, као и пројекти финансирања, те да је вредност инвестиције 600-700 милиона евра. Председник Вучић је истакао да за Србију не постоји већи енергетски интерес од те хидроелектране и да Србија до 2028. године мора да има довољно електричне енергије, како за сопствене потребе, тако и за продају.
 
 
Председник Вучић у посети Златиборском и Рашком округу

Фото Председништво/Димитрије Голл

 Председник је поручио да је Србија спремна да учествује и у обнови туризма и да ће се на том пољу радити како би изузетни потенцијали овог краја донели нове инвестиције и радна места.
 
Председника је у свом домаћинству угостила и петочлана породица Маринковић, која се бави пољопривредом и сточарством, што им и једини извор прихода.
 
Председник Вучић у посети Златиборском и Рашком округу

Фото Председништво/Димитрије Голл

 Домаћин Милош и супруга Драгана рекли су председнику да им је најважније да се обезбеди вода, као и одговарајући путеви.
 
Након посете породици Маринковић, председник је стигао у Нову Варош како би обишао обновљену школу "Живко Љујић", чију је реконструкцију финансирала држава.
 
У обраћању великом броју грађана који су се окупили испред обновљене школе, председник је поручио да се ради пут од Златибора ка Прибојској бањи и да ће данас бити потписан и уговор за ауто-пут. Говорећи о другим улагањима, председник је најавио инвестицију од 5 милиона евра како би сви грађани имали чисту пијаћу воду, што је током дугог низа година представљало велики проблем у нововарошкој општини.
 
Председник Вучић у посети Златиборском и Рашком округу

Фото Председништво/Димитрије Голл

„У канализацију улажемо не мање од 10 милиона евра", рекао је председник и додао да ће бити решени проблеми снабдевања струјом, као и да је договорен пројекат хидроелектране Бистрица 2.
 
Председник је подвукао да би се многи проблеми грађана решили довођењем инвеститора, чиме би се повећао и општински буџет, што би додатно утицало на бољи квалитет живота грађана Нове Вароши.
 
„Приоритетан циљ је да доведемо неког доброг инвеститора, а то ћемо моћи када крене гас који довлачимо из Чајетине и када решимо питање струје“, поручио је председник и додао да ће држава у другој половини 2022. године покушати да доведе улагаче у овај крај.
 
„Јасно вам је да је велики број људи напустио Нову Варош, јер није било ни посла, ни добрих плата. Тачно је, било би добро да доведемо доброг инвеститора. Морамо много да се боримо. Морамо на више различитих начина да подижемо Нову Варош“, поручио је председник, након чега је кренуо у обилазак обновљене ОШ „Живко Љујић“, на којој, осим текућег одржавања, ништа друго није урађено током низа деценија.
 
Председник Вучић је истакао да школа у Новој Вароши након реконструкције изгледа сјајно и најавио рад на обнови гимназије, за шта ће бити потребно уложити између два и два и по милиона евра.
 
У санацију основне школе „Живко Љујић“ уложено је 500 милиона динара, а објекат је сада прилагођен потребама савременог школовања. У оквиру школске зграде урађен је и затворени базен, а сви кабинети опремљени су модерним намештајем и потребним средствима за наставу.
 
Председник Вучић у посети Златиборском и Рашком округу

Фото Председништво/Димитрије Голл

Председник је обишао и нову школску библиотеку са фондом од око 15.000 књига, где му је млади песник Боривоје Илић поклонио једну од својих књига, на чему се председник срдачно захвалио.
 
Председник је потом посетио општину Сјеница, где је прво одржао састанак са представницима компаније ЦРБЦ, након чега је потписан комерцијални Уговор о припреми техничке документације и извођењу радова на изградњи аутопута Е-763 Београд – Јужни Јадран, деоница Пожега – Дуга Полјана.
 
Уговор су, у присуству председника Републике Србије Александра Вучића и амбасадорке Народне Републике Кине Чен Бо, потписали Томислав Момировић, министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, Зоран Дробњак, генерални директор ЈП „Путеви Србије“ и Џанг Сјаојуен, заменик директора компаније ЦРБЦ Кина и директор огранка за Србију. Деоницом од Пожеге до Дуге Пољане биће настављена изградња аутопута ка Бољару на граници са Црном Гором, а траса ауто-пута, у дужини од око 106 километара, спојиће Пожегу, Ариље, Ивањицу и Бољаре.
 
1640524702774-gol3507.jpg

Фото Председништво/Димитрије Голл

 У обраћању након потписивања уговора, амбасадорка НР Кине Чен Бо је изразила задовољство што и овај пројекат представља „још један резултат сарадње две стране у области инфраструктуре“ , додавши да је уверена да ће изградња нове деонице донети овом региону још више могућности за економски развој. Амбасадорка Чен Бо је посебно указала на чињеницу да ће изградња деонице од Пожеге до Дуге Пољане бити још тежа од деонице Прељина – Пожега која се приводи крају.
 
„Хвала српским партнерима на поверењу у кинеске компаније и кинеску технологију. Уверена сам да ће ЦРБЦ бити довољно способна да квалитетно заврши деоницу“, поручила је амбасадорка НР Кине.
 
Председник Вучић је у обраћању медијима након потписивања уговора посебно истакао да потписивање овог уговора представља историјску прекретницу за овај део Србије и да је у питању деоница од око 75 километара, као и да је 51 километар у тунелима и мостовима.
 
„Сјеница је прелепа општина где живе и раде добри и вредни људи, али у коју се недовољно улагало у претходним деценијама“, нагласио је председник и додао да ће овим пројектом Београд бити на два сата од Дуге Пољане, те да његов значај није само питање комфора и удобности, већ и развоја привреде.
 
1640524707209-gol3560.jpg

Фото Председништво/Димитрије Голл

 „То ће много да значи за Сјеницу, Нови Пазар, Ивањицу, Ариље и за наше повезивање са Црном Гором. За само четири године имаћете ауто-пут до Београда“, поручио је председник и додао да ће ова деоница коштати око 1,5 милијарди евра, као и да пројекат треба да буде завршен за четири године.
 
Председник је изразио наду да ће и Босна и Херцеговина кренути да гради део ауто-пута од Котромана и Вишеграда према Сарајеву у дужини од око 98 километара и додао да би то било од огромног значаја и за Бошњаке и за Србе који живе у том крају.
 
"То значи да ће долазити и фабрике и инвестиције и да ћете моћи да запослите и већи број људи", истакао је председник Вучић.
 
Председник се осврнуо и на друге пројекте у сјеничком крају и нагласио да ће 10 милиона евра бити уложено у школу "Светозар Марковић" у Сјеници са олимпијским базеном, као и да ће бити реконструисани и дом здравља и далековод, а да вредност пројекта за воду износи више од два милиона евра.
 
"Биће то улагања у овај крај каква нису била од 1945. године", поручио је председник Вучић.
 
Председник је први дан посете Златиборском и Рашком округу завршио састанком са председницима месних заједница, представницима јединица локалне самоуправе и привредницима из Сјенице, Тутина и Новог Пазара, са којима је разговарао о конкретним пројектима и улагањима која ће у значајној мери подићи квалитет живота грађана у читавом округу. Председник је посебно нагласио да је спреман да одговори на свако питање и да чује сваку примедбу, како би се што пре почело са радом на решавању проблема становника.
 
 
На састанку, који је трајао око три сата, највише речи је било о увођењу гаса, стабилизацији снабдевања струјом и изградњи путне инфраструктуре. Мештани неколико села у општини Сјеница посебно су истакли непостојање сеоских и локалних путева, као и лоше стање школских објеката. Тако су житељи села Штаваљ изразили жељу да добију пут у дужини од 3,6 километара, док локални пут недостаје и мештанима села Драгојловиће, које се налази на преко 1.000 метара надморске висине.
 
„Све што радимо, значајно је за сваког од вас, довешће вам фабрике, инвеститоре по први пут и створиће боље услове за понуду вашег туристичког садржаја“, истакао је председник.
 
Председник је захвалио свим политичким представницима овог дела Србије на сарадњи и на томе што су разумели да су бољи животни стандард и развој Србије важни за све и додао да све што се ради има за циљ да грађани живе боље и да им се деца не исељавају.
 
Председник Вучић је најавио изградњу школе у Сјеници, која ће бити и најмодернија у Србији, при чему ће вредност те инвестиције бити 10,5 милиона евра, али и обимне инфраструктурне радове који ће у огромној мери унапредити живот људи у овим крајевима.
 
Други дан посете Златиборском и Рашком округу, председник Вучић је започео у Тутину, где је разговарао са грађанима који су га дочекали у тој општини, након чега је обишао породичну компанију "Екстра сан" која се бави производњом намештаја.
 
Председник Вучић у посети Златиборском и Рашком округу

Фото Председништво/Димитрије Голл

Председник је сумирао текуће и предстојеће пројекте који се раде у Тутину, рекавши да пут од Новог Пазара до Тутина добро напредује, као и да ће се радити део ауто-пута до Дуге Пољане, док се интензивно ради и на довођењу гаса.
 
Грађани су председнику изложили неке од најчешћих проблема са којима се суочавају, при чему су издвојили недостатак локалних асфалтних путева, али и немогућност запослења. Председник је поручио да ће држава реализовати пројекте од важности за овај округ, укључујући и асфалтне путеве, при чему је апеловао на грађане да оставе по страни страначке поделе, јер су држави сви грађани исти и зато што је ово земља свих нас у којој сви треба да имају бољи квалитет живота.
 
Након разговора са грађанима Тутина, председник је наставио посету округу обиласком породичне фабрике намештаја "Екстра сан", која запошљава између 50 и 60 радника.

Председник Вучић је посетио производни погон фабрике, као и изложбени салон, где га је заинтересовала цена производа, уз констатацију да је дизајн финалних производа прелеп и изразито интересантан.

 
 
Председник Вучић у посети Златиборском и Рашком округу

Фото Председништво/Димитрије Голл

"Ово је породична фирма, за ово живимо, ово је оно што Србији треба", нагласио је председник Вучић и подсетио на државне субвенције, које власници до сада углавном нису користили, а које ће им бити потребне због ширења погона.
 
У овој породичној фабрици, која постоји већ 22 године, ради и један број младих занатлија, што је у нашој земљи прилична реткост, на шта је указао и председник наводећи да имамо дефицит занатлија, те да ће бити све важније да се врате они који су напустили земљу у потрази са послом.
 
"Хвала вам. Задовољан сам што сам могао да видим како радите", рекао је председник Вучић и позвао младе да остану да раде у својој земљи, у својим породичним компанијама, након чега је од најмлађег члана породице добио обећање да ће наставити породични посао.
 
Председник је потом стигао у Нови Пазар, где је обишао радове на Општој болници која ће реализацијом пројекта реконструкције који се врши у две фазе, стећи услове да прерасте у Клиничко-болнички центар.
 
Пројектом потпуне реконструкције новопазарске Опште болнице предвиђена је и изградња нове водоводне и канализационе мреже, као и друга пратећа инфраструктура.

 
 
Председник Вучић у посети Златиборском и Рашком округу

Фото Председништво/Димитрије Голл

Председник је истакао да ће за само годину и по тај град добити модеран објекат са нових 32.000 квадратних метара од чега се гради нових 15.000 квадрата, а обнавља 17.000 квадрата, што представља инвестицију вредну 70 милиона евра, док ће само у опрему бити уложено око 15 милиона евра.
 
Председник је напоменуо да у овој установи ради 880 људи, док је само током протеклих неколико година запошљено 246, те је најавио да ће сутра уговоре добити још 200 лекара и 500 медицинских сестара за целу Србију.
 
Председник Вучић је додао да ће за четири године, када овим крајем прође и ауто-пут, овај део Србије бити непрепознатљив по економским достигнућима, те је нагласио да се подједнако води рачуна и о локалним путевима, па је тако данас дат задатак да се уради 10 километара пута до Меховог Крша, као што се ради од Новог Пазара до Рибарића, односно 22 километара од Новог Пазара до Тутина.
 
„Задовољан сам што сам могао да чујем грађане, да видим шта је то што они желе“, истакао је председник и додао да се у овај крај врше огромна улагања и да је уверен да грађани то препознају.
 
Председник је нагласио да ће КБЦ Нови Пазар бити међу шест највећих таквих здравствених центара у Србији и поручио да је од изузетног значаја да држава има снажно здравство и да су то велике вести и за Нови Пазар и за Србију, јер управо такви пројекти мењају земљу и живот људи.

 
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).