pariz_velika.jpg

Vesti

17.07.2018. - 22:41

Predsednik Vučić u radnoj poseti Parizu

Predsednik Republike Srbije  Aleksandar Vučić boravio je danas u radnoj poseti Parizu, gde se u Jelisejskoj palati sastao sa predsednikom  Francuske Republike Emanuelom Makronom.

Predsednik  Vučić je, obraćajući se na konferenciji za štampu, nakon sastanka sa predsednikom Makronom, rekao da je sa francuskim kolegom  razgovarao o bilateralnim pitanjima, prijateljstvu dveju zemalja, ali i o dijalogu Beograda i Prištine, i da je  od francuskog predsednika dobio podršku za pronalaženje kompromisnog rešenja sa Albancima na Kosovu.

"I to ne samo da sačuvamo mir za godinu ili dve, već  za trajni mir, da bismo se koncentrisali na ekonomski napredak", istakao je predsednik Vučić i  zahvalio predsedniku Makronu što i Srbija i ceo naš region ponovo gledaju u Pariz, u Francusku.

Predsednik Vučić u radnoj poseti Parizu

Foto Tanjug, Dragan Kujundžić

"Francuska je danas mnogo značajnija za naš region i celu Evropu nego što je bila u nekom ranijem periodu. Ja sam otvoren čovek i govorim šta mislim. Čestitam što je vratio Francusku na mesto koje joj pripada u Evropi i svetu", naglasio je predsednik Srbije i istakao da je sa francuskim predsednikom postigao visok stepen saglasnosti o ključnim pitanjima – očuvanju mira i stabilnosti, zajedničkom traženju rešenja i gledanja u budućnost, kao i značajnoj ulozi Francuske u tome.

Predsednik Vučić  je rekao  da ekonomska  saradnja Srbije i Francuske napreduje i da francuska preduzeća zapošljavaju više od  11.000 radnika u Srbiji. On je dodao da trgovinska razmena Srbije i Francuske iz godine u godinu  raste, a da će ove godine preći milijardu evra.

Predsednik Francuske Republike Emanuel Makron  je zahvalio predsedniku  Vučiću na pozivu da dođe u Srbiju  11. novembra i podsetio na dugotrajno i iskreno prijateljstvo i savezništvo dve zemlje, koje je posebno potvrđeno u Velikom ratu.

"Zaboravili smo koliko smo bili bliski, a zajedno smo oslobodili Srbiju 1918. godine. Dali ste mi danas neka dragocena dokumenta, a to stvara novu obavezu između nas. Danas smo opet zajedno, mislim na zajedničke misije u Maliju, Libanu", naveo je francuski predsednik i dodao da će Francuska  i dalje podržavati Srbiju na njenom putu ka članstvu u EU, a u okviru toga i u rešavanju najosetljivijih pitanja.

„Želim da Francuska pomogne Srbiji. Srbija je, inače, pokazala da je pouzdan partner u oblasti bezbednosti i migracija. Delimo istu volju za stabilnost regiona, suverenitet svakoga i sposobnost koju ima svaka zemlja u regionu da ne poklekne pred uticajem iz inostranstva. Stabilnost evropskog projekta je važna, a to podrazumeva i stabilnost Balkana, gde je naročito važna uloga Srbije“, zaključio je predsednik Makron.

Pariz, 17. jul 2018.

Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).