pariz_velika.jpg

Вести

17.07.2018. - 22:41

Председник Вучић у радној посети Паризу

Председник Републике Србије  Александар Вучић боравио је данас у радној посети Паризу, где се у Јелисејској палати састао са председником  Француске Републике Емануелом Макроном.

Председник  Вучић је, обраћајући се на конференцији за штампу, након састанка са председником Макроном, рекао да је са француским колегом  разговарао о билатералним питањима, пријатељству двеју земаља, али и о дијалогу Београда и Приштине, и да је  од француског председника добио подршку за проналажење компромисног решења са Албанцима на Косову.

"И то не само да сачувамо мир за годину или две, већ  за трајни мир, да бисмо се концентрисали на економски напредак", истакао је председник Вучић и  захвалио председнику Макрону што и Србија и цео наш регион поново гледају у Париз, у Француску.

Председник Вучић у радној посети Паризу

Фото Танјуг, Драган Кујунџић

"Француска је данас много значајнија за наш регион и целу Европу него што је била у неком ранијем периоду. Ја сам отворен човек и говорим шта мислим. Честитам што је вратио Француску на место које јој припада у Европи и свету", нагласио је председник Србије и истакао да је са француским председником постигао висок степен сагласности о кључним питањима – очувању мира и стабилности, заједничком тражењу решења и гледања у будућност, као и значајној улози Француске у томе.

Председник Вучић  је рекао  да економска  сарадња Србије и Француске напредује и да француска предузећа запошљавају више од  11.000 радника у Србији. Он је додао да трговинска размена Србије и Француске из године у годину  расте, а да ће ове године прећи милијарду евра.

Председник Француске Републике Емануел Макрон  је захвалио председнику  Вучићу на позиву да дође у Србију  11. новембра и подсетио на дуготрајно и искрено пријатељство и савезништво две земље, које је посебно потврђено у Великом рату.

"Заборавили смо колико смо били блиски, а заједно смо ослободили Србију 1918. године. Дали сте ми данас нека драгоцена документа, а то ствара нову обавезу између нас. Данас смо опет заједно, мислим на заједничке мисије у Малију, Либану", навео је француски председник и додао да ће Француска  и даље подржавати Србију на њеном путу ка чланству у ЕУ, а у оквиру тога и у решавању најосетљивијих питања.

„Желим да Француска помогне Србији. Србија је, иначе, показала да је поуздан партнер у области безбедности и миграција. Делимо исту вољу за стабилност региона, суверенитет свакога и способност коју има свака земља у региону да не поклекне пред утицајем из иностранства. Стабилност европског пројекта је важна, а то подразумева и стабилност Балкана, где је нарочито важна улога Србије“, закључио је председник Макрон.

Париз, 17. јул 2018.

Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).