Predsednik Vučić u Solunu

Vesti

04.07.2018. - 23:33

Predsednik Vučić u Solunu

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je sednici Visokog saveta za saradnju između Republike Srbije, Republike Grčke, Republike Bugarske i Rumunije, koja se održala danas u Solunu.

"Za Srbiju je važno jer smo dobili podršku na evropskom putu od naših priajtelja, važno jer ćemo zajednički raditi na mnogim projektima. Razgovarali smo o putnoj komunikaciji, železničkim prugama, gasnim interkonekcijama - duže i ozbiljnije, odgovornije nego ikada", rekao je predsednik Vučić  na zajedničkoj konferenciji za štampu, nakon sednice,  i dodao  da su Grčka i Bugarska predložile zajedničke takse i tarife, koje se tiču ranijih predloga Dunavske komisije.

"To može da donese ogromnu korist za sve zemlje, da možemo na jedinstven način sve da administriramo. Ovo će doneti ekonomsku korist stanovnicima naših zemalja", izjavio je predsednik Srbije.

Predsednik Vučić je konstatovao  da je putna povezanost Srbije i Rumunije veoma loša, zbog čega je na ovom sastanku razgovarano o auto-putu Pančevo–Vršac–Temišvar. On je dodao da je sa grčkim premijerom Aleksisom Ciprasom razgovarao  o železničkoj pruzi Beograd–Skoplje–Solun i obavestio je prisutne da Srbija završava svoje puteve, sve što se decenijama nije radilo.

Predsednik Vučić je  zahvalio  Grčkoj, Rumuniji i Bugarskoj što su uvek  spremne da čuju i saslušaju stav Srbije i podvukao  da je važno da sve četiri zemlje, u uslovima kada Evropa ne deluje uvek jedinstveno,  deluju jedinstvenije i rešavaju probleme na Balkanu.

"Mislim da možemo još da približimo tako prijateljske narode", zaključio je predsednik Srbije.

Premijer Republike Grčke Aleksis Cipras, domaćin sastanka zapadno-balkanske četvorke, poručio je da region Zapadnog Balkana ima pred sobom novu, dinamičnu perspektivu, ali da je potrebno imati viziju i veru u regionu  i činiti  hrabre korake.

"Samo takvim koracima možemo da postavimo odnose za evropski Balkan – demokratski Balkan, koji neće biti ugrožen nacionalizmima, fobijama, okrenutošću samima sebi, već će biti stabilno orijentisan ka zajedničkoj saradnji", rekao je premijer  Cipras na zajedničkoj konferenciji za novinare u Solunu i istakao  činjenicu da tri zemlje "balkanske četvorke", članice EU,  podržavaju članstvo Srbije u EU. Posebno je istakao železničko povezivanje Soluna, Skoplja i Beograda, jer treba da se ubrza.

"Tu je i niz energetskih projekata, a potrebno je i podići nivo grčkih luka i luka na Crnom moru. Naši ministri pripremili su projekat koji se odnosi za jedan transportni prsten, povezivanje četiri balkanske zemlje što daje poseban unapređeni geopolitčki položaj regionu. Balkan je na raskrsnici tri kontinenta i može da ima poseban značaj u narednom periodu", zaključio je Cipras.

Premijer Republike Bugarske Bojko Borisov rekao je da, kad je reč o Srbiji, države "balkanske četvorke" uvek podržavaju njeno članstvo u EU.

"Poslali smo političke poruke i to je veoma važno i zajedno možemo da insistiramo na prijemu Srbije u EU, ali to podrazumeva da se moraju ispuniti neki kriterijumi", naveo je bugarski premijer i ponovio da je i današnji sastanak trebalo da doprinese da se bolje iskoriste šanse koje se ovim državama pružaju.

Premijerka Rumunije Vjorika Danćila istakla je da Zapadni Balkan igra značajnu ulogu u Evropi, kao i da Srbija ima punu podršku Rumunije na putu ka EU. Ona je podsetila  da će Rumunija od 1. januara 2019. godine preuzeti predsedavanje Evropskom unijom i da su, u tom kontekstu, razgovarali i o daljoj podršci evrointegracijama Srbije i celog regiona.

"U razgovoru smo istakli da želimo da podržimo prijem Srbije u EU i želeli smo da uverimo srpskog predsednika da ima svu našu podršku, i to ne samo na političkom nivou", rekla je premijerka Rumunije u zajedničkom obraćanju, i dodala   da bi ministri četvorke u budućnosti trebalo češće da se susreću, kako bi se ostvarili ciljevi.

Solun, 04. jul 2018.

Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).