Председник Вучић у Солуну

Вести

04.07.2018. - 23:33

Председник Вучић у Солуну

Председник Републике Србије Александар Вучић присуствовао је седници Високог савета за сарадњу између Републике Србије, Републике Грчке, Републике Бугарске и Румуније, која се одржала данас у Солуну.

"За Србију је важно јер смо добили подршку на европском путу од наших приајтеља, важно јер ћемо заједнички радити на многим пројектима. Разговарали смо о путној комуникацији, железничким пругама, гасним интерконекцијама - дуже и озбиљније, одговорније него икада", рекао је председник Вучић  на заједничкој конференцији за штампу, након седнице,  и додао  да су Грчка и Бугарска предложиле заједничке таксе и тарифе, које се тичу ранијих предлога Дунавске комисије.

"То може да донесе огромну корист за све земље, да можемо на јединствен начин све да администрирамо. Ово ће донети економску корист становницима наших земаља", изјавио је председник Србије.

Председник Вучић је констатовао  да је путна повезаност Србије и Румуније веома лоша, због чега је на овом састанку разговарано о ауто-путу Панчево–Вршац–Темишвар. Он је додао да је са грчким премијером Алексисом Ципрасом разговарао  о железничкој прузи Београд–Скопље–Солун и обавестио је присутне да Србија завршава своје путеве, све што се деценијама није радило.

Председник Вучић је  захвалио  Грчкој, Румунији и Бугарској што су увек  спремне да чују и саслушају став Србије и подвукао  да је важно да све четири земље, у условима када Европа не делује увек јединствено,  делују јединственије и решавају проблеме на Балкану.

"Мислим да можемо још да приближимо тако пријатељске народе", закључио је председник Србије.

Премијер Републике Грчке Алексис Ципрас, домаћин састанка западно-балканске четворке, поручио је да регион Западног Балкана има пред собом нову, динамичну перспективу, али да је потребно имати визију и веру у региону  и чинити  храбре кораке.

"Само таквим корацима можемо да поставимо односе за европски Балкан – демократски Балкан, који неће бити угрожен национализмима, фобијама, окренутошћу самима себи, већ ће бити стабилно оријентисан ка заједничкој сарадњи", рекао је премијер  Ципрас на заједничкој конференцији за новинаре у Солуну и истакао  чињеницу да три земље "балканске четворке", чланице ЕУ,  подржавају чланство Србије у ЕУ. Посебно је истакао железничко повезивање Солуна, Скопља и Београда, јер треба да се убрза.

"Ту је и низ енергетских пројеката, а потребно је и подићи ниво грчких лука и лука на Црном мору. Наши министри припремили су пројекат који се односи за један транспортни прстен, повезивање четири балканске земље што даје посебан унапређени геополитчки положај региону. Балкан је на раскрсници три континента и може да има посебан значај у наредном периоду", закључио је Ципрас.

Премијер Републике Бугарске Бојко Борисов рекао је да, кад је реч о Србији, државе "балканске четворке" увек подржавају њено чланство у ЕУ.

"Послали смо политичке поруке и то је веома важно и заједно можемо да инсистирамо на пријему Србије у ЕУ, али то подразумева да се морају испунити неки критеријуми", навео је бугарски премијер и поновио да је и данашњи састанак требало да допринесе да се боље искористе шансе које се овим државама пружају.

Премијерка Румуније Вјорика Данћила истакла је да Западни Балкан игра значајну улогу у Европи, као и да Србија има пуну подршку Румуније на путу ка ЕУ. Она је подсетила  да ће Румунија од 1. јануара 2019. године преузети председавање Европском унијом и да су, у том контексту, разговарали и о даљој подршци евроинтеграцијама Србије и целог региона.

"У разговору смо истакли да желимо да подржимо пријем Србије у ЕУ и желели смо да уверимо српског председника да има сву нашу подршку, и то не само на политичком нивоу", рекла је премијерка Румуније у заједничком обраћању, и додала   да би министри четворке у будућности требало чешће да се сусрећу, како би се остварили циљеви.

Солун, 04. јул 2018.

Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).