astana_velika.jpg

Vesti

09.10.2018. - 22:54

Predsednik Vučić u zvaničnoj poseti Republici Kazahstan

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić boravi u zvaničnoj poseti Republici Kazahstan, gde se, nakon svečanog dočeka u Predsedničkoj palati „Akorda“ u Astani,  sastao  sa predsednikom Republike Kazahstan Nursultanom Nazarbajevom.

Tokom susreta dvojice predsednika, održana je ceremonija dodele odlikovanja. Predsedniku Vučiću je uručen Orden prijateljstva prvog reda Republike Kazahstan, a predsednik Nazarbajev je odlikovan Ordenom Republike Srbije na velikoj ogrlici.

"Nastavićemo da razvijamo odnose, mnogo toga očekujemo od poslovnog foruma danas i od saradnje naših Vlada", rekao je predsednik Vučić, nakon sastanka, i dodao da se nada bližoj saradnji u mnogim oblastima.

"Verujem da je mnogo toga pred nama", istakao  je predsednik Vučić i naglasio da su odnosi dve zemlje odlični, ali da postoji dobra osnova i neiskorišćeni potencijal u trgovinskoj razmeni.

"Razmotrili smo sva najvažnija pitanja vezana za našu političku i ekonomsku saradnju. Drago mi je što se ponovo nalazim u Astani, koja me svaki put zadivljuje. Nema takvog grada u centralnoj Aziji koji se modernizuje i menja kao Astana. Oduševljen sam uspesima koje dostiže Kazahstan zahvaljujući predsedniku Nazarbajevu i njegovoj viziji", naveo je predsednik Vučić i dodao da se nada da će dve zemlje nastaviti praksu susreta na najvišem nivou.

"Naše veze su perspektivne i jako dobre i nadam se da će današnji susret doprineti daljem razvoju odnosa u svim sferama. Drago mi je da se politička saradnja nalazi na visokom nivou. Sarađujemo i na međunarodnoj sceni. Zahvaljujem na čvrstom stavu Kazahstana u vezi sa vitalnim interesima Srbije vezanim za pitanje Kosova i Metohije i podršci teritorijalnom integritetu i suverenitetu", naglasio je predsednik Srbije.

"Postigli smo prve rezultate u poljoprivrednoj i vojnotehničkoj saradnji, nadamo se da ćemo ih imati i u oblasti trgovine i građevinarstva. Hvala na poštovanju koje pokazujete prema Srbiji i uvek možete, u svakom trenutku, očekivati isto prema Vašoj zemlji. Očekujemo Vas uskoro u našoj zemlji. Iskoristićemo ovu priliku za što više sastanaka i uspostavljanja kontakata između ministara i poslovnih ljudi i to će doneti isključivo dobrobit za oba naroda. Mi ćemo podržavati Kazahstan na međunarodnom nivou i uvereni smo da će nas Kazahstan uvek podržavati", rekao je predsednik Vučić.

Predsednik Republike Kazahstan Nursultan Nazarbajev je izjavio da je dvadeseti vek bio težak za Srbiju.

Predsednik Vučić u poseti Republici Kazahstan

Foto Tanjug, Dimitrije Goll

"I danas nije zarasla ta rana. Zemlja pokušava da zaleči tu ranu. Mi smo sigurni da će Srbija savladati teškoće. Bićemo uz vas i želimo vam uspeh", rekao je predsednik Nazarbajev u zajedničkom obraćanju sa predsednikom Srbije i istakao da je siguran da će poseta srpske delegacije dati novi podstrek odnosima dve zemlje i jačanju prijateljstva.

"Smatramo Srbiju veoma bliskom", poručio je predsednik Nazarbajev i dodao da je dogovoreno produbljivanje saradnje dve zemlje i da je Kazahstan spreman da proširi asortiman koji se isporučuje Srbiji, ali i da ima mnogo toga što Kazahstan može da uveze iz Srbije.

Predsednik Vučić  sastao se i sa premijerom Republike Kazahstan Bakitdžanom Sagintajevom, sa kojim je učestvovao na Poslovnom forumu Kazahstan – Srbija, gde su članovi delegacija dve zemlje potpisali Sporazum o saradnji u borbi protiv kriminala, Memorandum o uzajamnom razumevanju u oblasti politike mladih, Memorandum o saradnji i razmeni iskustava u oblasti građevinarstva i Memorandum o razumevanju u oblasti vazdušnog saobraćaja.

"Malo je evropskih zemalja koje imaju tri godine zaredom suficit u budžetu. Uspeli smo i da budemo treći u Evropi po stopi rasta, a po broju stranih direktnih investicija ubedljivo smo najznačajnija destinacija na Zapadnom Balkanu", rekao je predsednik Vučić na Poslovnom forumu i naglasio da su svi, koji su zainteresovani, dobrodošli da ulažu u Srbiju, te pozvao da posebno razmotre mogućnosti u turizmu, ugostiteljstvu, uslugama, ali i u oblasti modernih tehnologija.

Predsednik  Vučić i premijer Republike Kazahstan Bakitdžan Sagintajev položili su, u Astani, kapsulu za projekat izgradnje stambenog kompleksa "BK Tesla park".

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić obišao je danas i Evroazijski univerzitet Gumiljov, gde mu je dodeljena titula počasnog profesora, nakon što se obratio studentima u amfiteatru ove obrazovne ustanove.

"Sproveli smo teške reforme, fiskalnu konsolidaciju. Danas mogu reći da je Srbija na dobrom putu. Uspeli smo da stvorimo suficit u budžetu treću godinu zaredom, a nemamo gas ni naftu. Šampioni smo u privlačenju direktnih stranih investicija. Mislim da smo u ovoj godini treća zemlja u Evropi po privrednom rastu", preneo je predsednik Vučić studentima Evroazijskog univerziteta Gumiljov.

Astana, 9. oktobar 2018.

Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).