astana_velika.jpg

Вести

09.10.2018. - 22:54

Председник Вучић у званичној посети Републици Казахстан

Председник Републике Србије Александар Вучић борави у званичној посети Републици Казахстан, где се, након свечаног дочека у Председничкој палати „Акорда“ у Астани,  састао  са председником Републике Казахстан Нурсултаном Назарбајевом.

Током сусрета двојице председника, одржана је церемонија доделе одликовања. Председнику Вучићу је уручен Орден пријатељства првог реда Републике Казахстан, а председник Назарбајев је одликован Орденом Републике Србије на великој огрлици.

"Наставићемо да развијамо односе, много тога очекујемо од пословног форума данас и од сарадње наших Влада", рекао је председник Вучић, након састанка, и додао да се нада ближој сарадњи у многим областима.

"Верујем да је много тога пред нама", истакао  је председник Вучић и нагласио да су односи две земље одлични, али да постоји добра основа и неискоришћени потенцијал у трговинској размени.

"Размотрили смо сва најважнија питања везана за нашу политичку и економску сарадњу. Драго ми је што се поново налазим у Астани, која ме сваки пут задивљује. Нема таквог града у централној Азији који се модернизује и мења као Астана. Одушевљен сам успесима које достиже Казахстан захваљујући председнику Назарбајеву и његовој визији", навео је председник Вучић и додао да се нада да ће две земље наставити праксу сусрета на највишем нивоу.

"Наше везе су перспективне и јако добре и надам се да ће данашњи сусрет допринети даљем развоју односа у свим сферама. Драго ми је да се политичка сарадња налази на високом нивоу. Сарађујемо и на међународној сцени. Захваљујем на чврстом ставу Казахстана у вези са виталним интересима Србије везаним за питање Косова и Метохије и подршци територијалном интегритету и суверенитету", нагласио је председник Србије.

"Постигли смо прве резултате у пољопривредној и војнотехничкој сарадњи, надамо се да ћемо их имати и у области трговине и грађевинарства. Хвала на поштовању које показујете према Србији и увек можете, у сваком тренутку, очекивати исто према Вашој земљи. Очекујемо Вас ускоро у нашој земљи. Искористићемо ову прилику за што више састанака и успостављања контаката између министара и пословних људи и то ће донети искључиво добробит за оба народа. Ми ћемо подржавати Казахстан на међународном нивоу и уверени смо да ће нас Казахстан увек подржавати", рекао је председник Вучић.

Председник Републике Казахстан Нурсултан Назарбајев је изјавио да је двадесети век био тежак за Србију.

Председник Вучић у посети Републици Казахстан

Фото Танјуг, Димитрије Голл

"И данас није зарасла та рана. Земља покушава да залечи ту рану. Ми смо сигурни да ће Србија савладати тешкоће. Бићемо уз вас и желимо вам успех", рекао је председник Назарбајев у заједничком обраћању са председником Србије и истакао да је сигуран да ће посета српске делегације дати нови подстрек односима две земље и јачању пријатељства.

"Сматрамо Србију веома блиском", поручио је председник Назарбајев и додао да је договорено продубљивање сарадње две земље и да је Казахстан спреман да прошири асортиман који се испоручује Србији, али и да има много тога што Казахстан може да увезе из Србије.

Председник Вучић  састао се и са премијером Републике Казахстан Бакитџаном Сагинтајевом, са којим је учествовао на Пословном форуму Казахстан – Србија, где су чланови делегација две земље потписали Споразум о сарадњи у борби против криминала, Меморандум о узајамном разумевању у области политике младих, Меморандум о сарадњи и размени искустава у области грађевинарства и Меморандум о разумевању у области ваздушног саобраћаја.

"Мало је европских земаља које имају три године заредом суфицит у буџету. Успели смо и да будемо трећи у Европи по стопи раста, а по броју страних директних инвестиција убедљиво смо најзначајнија дестинација на Западном Балкану", рекао је председник Вучић на Пословном форуму и нагласио да су сви, који су заинтересовани, добродошли да улажу у Србију, те позвао да посебно размотре могућности у туризму, угоститељству, услугама, али и у области модерних технологија.

Председник  Вучић и премијер Републике Казахстан Бакитџан Сагинтајев положили су, у Астани, капсулу за пројекат изградње стамбеног комплекса "БК Тесла парк".

Председник Републике Србије Александар Вучић обишао је данас и Евроазијски универзитет Гумиљов, где му је додељена титула почасног професора, након што се обратио студентима у амфитеатру ове образовне установе.

"Спровели смо тешке реформе, фискалну консолидацију. Данас могу рећи да је Србија на добром путу. Успели смо да створимо суфицит у буџету трећу годину заредом, а немамо гас ни нафту. Шампиони смо у привлачењу директних страних инвестиција. Мислим да смо у овој години трећа земља у Европи по привредном расту", пренео је председник Вучић студентима Евроазијског универзитета Гумиљов.

Астана, 9. октобар 2018.

Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).