Predsednik Vučić učestvovao na konferenciji "Dualno obrazovanje – znanje za budućnost"

Vesti

23.12.2019. - 14:15

Predsednik Vučić učestvovao na konferenciji "Dualno obrazovanje – znanje za budućnost"

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić poručio je danas da samo zemlje koje u svom sistemu imaju dualan model obrazovanja mogu da imaju sigurnu budućnost.

Predsednik Vučić učestvovao na konferenciji

Foto Predsedništvo/ Dimitrije Goll

 
Predsednik Vučić je na konferenciji "Dualno obrazovanje - znanje za budućnost" rekao da je dualno obrazovanje model u kojem je značajno znanje, ono što se ima u glavi i rukama i ono što neko zna da uradi.
 
On ističe da u oblasti dualnog obrazovanja naša zemlja ima verovatno najbolje rezultate u regionu i poručuje da će još brže napredovati u toj oblasti.
 
„Ponosan sam na ove mlade ljude koji su razumeli šta sve dualno obrazovanje donosi, ne samo siguran posao, primanje više u kući, već i dve najvažnije stvari odgovornost i ozbiljnost. U dualnom obrazovanju je najvažnije vaše znanje i ono što imate u svojim rukama“, rekao je predsednik Vučić.
 
Predsednik je dodao da će ta deca ranije da napuste roditeljski dom, da osnuju svoje porodice, da imaju svoju decu i da imamo generaciju više nego danas i radnika i stručnjaka iz svih oblasti.
 
Predsednik Vučić je istakao i da je, kada se tek upoznao sa sistemom dualnog obrazovanja, razmišljao da li je to stvar navike ili sistema, nečije prirode ili oblika društvene svesti, te da je shvatio da je to, ipak, stvar sistema koji se organizuje.
 
On je kazao da je pre nekoliko godina slušao predavanje Ursule Renold u Švajcarskoj i video na grafikonima da su zemlje koje baštine dualno obrazovanje, kao što su Nemačka, Švajcarska, Danska i Holandija, značajno ispred drugih zemalja, na primer Italije i Francuske.
 
Predsednik Vučić učestvovao na konferenciji

Foto Predsedništvo/ Dimitrije Goll

 
Predsednik je podsetio da je i veliki Mihailo Petrović Alas, završio fakultet, doktorirao na Sorboni, a posle toga stekao i majstorski zanat.
 
"Zato je važno da imamo dualno obrazovanje u srednjim školama, da se i univerzitet tome priključi", rekao je predsednik Vučić.
 
Predsednik je upozorio da ćemo u Srbiji sve više imati problema da obezbedimo dovoljan broj stolara, bravara, tesara, zavavarivača i drugih zanatlija i istakao da je primetio da na gradilištu Beograd na vodi nema dovoljno domaćih radnika i da su tu i Albanci iz Severne Makedonije, Rumuni, Srbi iz BiH i drugih zemalja.
 
On je takođe naglasio da nije smisao samo da se povećavaju niska primanja ljudima određenih profesija, već da se razmišlja unapred o budućim potrebama za radnom snagom, te istovremeno o budućnosti naše dece, odnosno čime će se baviti.
 
„Beskrajno sam zahvalan profesorima i nastavnicima koji uče našu decu, menjaju programe i idu u korak sa svetom“, zaključio je predsednik Vučić i pozvao kompanije da još jednom razmisle o dualnom obrazovanju, jer će njegovim uvođenjem i oni imati puno koristi.
Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).