Председник Вучић учествовао на конференцији "Дуално образовање – знање за будућност"

Вести

23.12.2019. - 14:15

Председник Вучић учествовао на конференцији "Дуално образовање – знање за будућност"

Председник Републике Србије Александар Вучић поручио је данас да само земље које у свом систему имају дуалан модел образовања могу да имају сигурну будућност.

Председник Вучић учествовао на конференцији

Фото Председништво/ Димитрије Голл

 
Председник Вучић је на конференцији "Дуално образовање - знање за будућност" рекао да је дуално образовање модел у којем је значајно знање, оно што се има у глави и рукама и оно што неко зна да уради.
 
Он истиче да у области дуалног образовања наша земља има вероватно најбоље резултате у региону и поручује да ће још брже напредовати у тој области.
 
„Поносан сам на ове младе људе који су разумели шта све дуално образовање доноси, не само сигуран посао, примање више у кући, већ и две најважније ствари одговорност и озбиљност. У дуалном образовању је најважније ваше знање и оно што имате у својим рукама“, рекао је председник Вучић.
 
Председник је додао да ће та деца раније да напусте родитељски дом, да оснују своје породице, да имају своју децу и да имамо генерацију више него данас и радника и стручњака из свих области.
 
Председник Вучић је истакао и да је, када се тек упознао са системом дуалног образовања, размишљао да ли је то ствар навике или система, нечије природе или облика друштвене свести, те да је схватио да је то, ипак, ствар система који се организује.
 
Он је казао да је пре неколико година слушао предавање Урсуле Ренолд у Швајцарској и видео на графиконима да су земље које баштине дуално образовање, као што су Немачка, Швајцарска, Данска и Холандија, значајно испред других земаља, на пример Италије и Француске.
 
Председник Вучић учествовао на конференцији

Фото Председништво/ Димитрије Голл

 
Председник је подсетио да је и велики Михаило Петровић Алас, завршио факултет, докторирао на Сорбони, а после тога стекао и мајсторски занат.
 
"Зато је важно да имамо дуално образовање у средњим школама, да се и универзитет томе прикључи", рекао је председник Вучић.
 
Председник је упозорио да ћемо у Србији све више имати проблема да обезбедимо довољан број столара, бравара, тесара, зававаривача и других занатлија и истакао да је приметио да на градилишту Београд на води нема довољно домаћих радника и да су ту и Албанци из Северне Македоније, Румуни, Срби из БиХ и других земаља.
 
Он је такође нагласио да није смисао само да се повећавају ниска примања људима одређених професија, већ да се размишља унапред о будућим потребама за радном снагом, те истовремено о будућности наше деце, односно чиме ће се бавити.
 
„Бескрајно сам захвалан професорима и наставницима који уче нашу децу, мењају програме и иду у корак са светом“, закључио је председник Вучић и позвао компаније да још једном размисле о дуалном образовању, јер ће његовим увођењем и они имати пуно користи.
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).