Predsednik Vučić učestvovao na konferenciji Mali Šengen

Vesti

09.11.2020. - 13:10

Predsednik Vučić učestvovao na konferenciji Mali Šengen

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić učestvovao je danas na konferenciji Mali Šengen koja je održana putem video-linka sa premijerom Republike Albanije Edijem Ramom i premijerom Republike Severne Makedonije Zoranom Zaevim. Sastanku su prisustvovali i predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić i ministar zdravlja Zlatibor Lončar. Ovom prilikom  potpisan je Memorandum o razumevanju i saradnji između Republike Srbije, Republike Severne Makedonije i Republike Albanije o saradnji u borbi protiv covid-a i međudržavni Sporazum između Republike Srbije i Republike Albanije o slobodnom kretanju građana sa ličnim kartama.

Predsednik Vučić učestvovao na konferenciji Mali Šengen

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
Predsednik Vučić istakao je da saradnja u borbi protiv korone i slobodno kretanje građana nije samo politička inicijativa, već da će ona doneti veće uspehe u ekonomiji i veće poverenje građana u svoje države. 
 
"Dobar početak je pola uspeha", rekao je predsednik Vučić i dodao da je ovo početak rada tri zemlje u korist svih građana. On je naveo da se saradnja u borbi protiv kovida, pored ostalog, odnosi na dobijanje i raspored vakcina, kao i da u svakom trenutku bolnice u Srbiji mogu da prime građane Albanije i Severne Makedonije, i obrnuto. 
 
Predsednik Vučić učestvovao na konferenciji Mali Šengen

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
„Zdravlje ne poznaje granice, treba zajedno da se borimo protiv pandemije“, poručio je predsednik Vučić i istakao da su sve tri države i naroda mali i da su bili pod uticajem velikih sila, što se do danas nije mnogo promenilo, te da zato treba zajedno da donose odluke o budućnosti. 
 
"Danas sam veoma srećan i ponosan što smo potpisali Memorandum o razumevanju u borbi protiv korona virusa. Važno je zato što ćemo zajednički da preduzimamo mere i što smo doneli odluku da naši ekspertski i medicinski timovi razgovaraju i sarađuju. Time stvaramo dodatnu bliskost, poverenje i možemo na najkonkretniji način da pomognemo našim ljudima. Od presudnog je značaja da pokažemo koliko brinemo o njihovom zdravlju i koliko nam je stalo da na najbolji način prođemo kroz tešku krizu i da se zajednički borimo. Takođe, važno je da nastavimo da jačamo našu trgovinsku razmenu, da je unapređujemo, kao i svaku drugu vrstu saradnje“, naveo je predsednik Vučić i istakao da veruje da dodatnim uprošćavanjem procedura, olakšavanjem protoka roba, kapitala, ljudi i usluga može mnogo da se učini. 
 
Predsednik Vučić učestvovao na konferenciji Mali Šengen

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
„Sada, kada smo i formalno rešili sve prepreke, građani mogu da odu na teritoriju Severne Makedonije, ali i Albanije samo sa ličnom kartom i obrnuto. U Srbiji ćemo da napravimo poseban tim koji će se baviti samo ovim pitanjem. Ovo je od ogromnog interesa i želim da čestitam svim našim građanima. Približiće naše zemlje politički, ali pre svega ovo će doneti bolji život običnim ljudima i srećan sam što mogu da kažem da ovo produbljuje poverenje i dobre odnose između Tirane, Skoplja i Beograda. Napravili smo više nego dobar početak, ali moramo da radimo marljivo, više nego ikada i da napravimo još veći uspeh", zaključio je predsednik Vučić i, govoreći o Sofijskom samitu koji se održava u utorak, naglasio da će Srbija podržati i Tiranu i Skoplje na evropskom putu i tražiti od evropskih država i članica EU da krenu u pregovore za punopravno članstvo te dve države u Evropskoj uniji. 
 
Beograd,
09. novembar 2020. godine
Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).