Odlikovanja kapetana sa KiM

Vesti

09.11.2022. - 19:51

Predsednik Vučić uručio odlikovanja kapetanima sa Kosova i Metohije

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić uručio je odlikovanja kapetanu Nenadu Đuriću, koji je obavljao funkciju direktora Regionalnog direktorata policije Mitrovica Sever na Kosovu i Metohiji i kapetanu Aleksandru Filipoviću, koji je bio na dužnosti šefa Regionalne operative direktorata policije Mitrovica Sever.

Uručujući priznanja, Predsednik Vučić je podsetio na reči našeg velikog diplomate i najvećeg pisca Ive Andrića koji je definisao našu nacionalnu, moralnu vertikalu rečima “kosovski zavet od kojeg se živi, diše i misli”, kao i na reči patrijarha Pavla da smo „i u najtežoj situaciji obavezni da postupamo kao ljudi“.
 
Odlikovanja kapetana sa KiM

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

„To je misao patrijarha Pavla koju ste poslali sa poslednjeg veličanstvenog skupa u Kosovskoj Mitrovici, kao jasnu poruku mira celom svetu, ali i snažnu i nedvosmislenu poruku da želimo da budemo svoj na svome“, istakao je predsednik Vučić tokom ceremonije. 
 
Obraćajući se odlikovanima, Predsednik Vučić je naveo da mogu biti ponosni, zajedno sa svojim porodicama na svoju mirnu, staloženu, a ipak odlučnu akciju koja nije usmerena ni protiv koga, a koja ih je svrstalauredobičnihjunaka o kojima se retko govori. 
 
Odlikovanja kapetana sa KiM

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

„Ponosni smo svi jer znamo da uzvišeni deo slobode baštinimo na istovetan način mi danas, baš kao što su to proživljavali i naši preci. Vi i vaša porodica simbolizujete i život i trajanje i opstanak našeg naroda na Kosovu i Metohiji. Zbog vaših dela, Srbija je na Kosovu, a Kosovo je u Srbiji, ma koliko se mnogi svojski trudili da tako ne bude“, poručio je predsednik Vučić dodajući da su poslušali svoju državu čak i kada se sa njenim odlukama nisu slagali.
 
„Uradili ste ono što vam je srce želelo i najčasnije se poneli kada ste bili onemogućeni u vršenju svoje dužnosti, jer ni tada niste želeli da kršite zakone. Vi, braćo, branili ste srpski narod, našu kulturu, ali, makar to neki i ne razumeli danas, branili ste iskonske evropske vrednosti, onakve kakve bi one trebalo da budu. Ta evropska vrednost morala bi da bude i poštovanje potpisa na jednom međunarodnom sporazumu. Srbija se svojih reči drži, a svoje potpise ne bruka“, istakao je predsednik Vučić. 
 
Predsednik Vučić je kapetanu Nenadu Đuriću uručio Orden zasluga za odbranu i bezbednost prvog stepena, koji se dodeljuje za natprosečno, uzorno i časno izvršavanje dužnosti i zadataka u oblastima odbrane i bezbednosti. 
 
Odlikovanja kapetana sa KiM

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

„Znam koliko si puta prolazio kroz teška iskušenja, svađao se sa mnogim našim ljudima, koji nisu razumeli težinu tvoje pozicije i sa onima u Prištini koji su želeli da ideš protiv svog naroda, a to nisi želeo. Znam koliko je bilo teško tvojoj porodici da sluša koju i čiju uniformu nosiš, iako si uvek i u srcu i glavi imao samo jednu zemlju, grb i zastavu“, rekao je predsednik Vučić. 
 
Predsednik Republike je kapetanu Aleksandru Filipoviću uručio Zlatnu medalju za hrabrost „Miloš Obilić“, koja se dodeljuje za dela u kojima je do izražaja došla lična hrabrost.  
 
Odlikovanja kapetana sa KiM

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

„Ponosan na srpsku mladost na Kosovu i Metohiji, ponosan Aleksandre na tvoju nepokolebljivost, odlučnost, jasnu opredeljenost da uvek i u svakom trenutku budeš na raspolaganju, ne samo srpskom narodu, već i srpskoj državi. Vaše porodice temelj su na kome počiva budućnost, kako vaša, tako i naša“, naveo je predsednik Vučić. 
 
Predsednik Vučić je naglasio da opstanak na KiM nije samo naš kapric, želja, uobrazilja, već i civilizacijska tekovina, čime štitimo i civilizaciju i međunarodno pravo, Evropu i Srbiju. 
 
Odlikovanja kapetana sa KiM

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

„Mir je naše trajno i čvrsto opredeljenje. Hvala što ste čuvali mir i stabilnost sve ove godine. Hvala vam za prkos, veru, nadu, za ljubav koju ste pokazali prema srpskom narodu, državi Srbiji i prema Kosovu i Metohiji. Hvala vam za sve“, dodao je predsednik Vučić. 
 
Beograd,
09. novembar 2022. godine
Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).