Одликовања капетана са КиМ

Вести

09.11.2022. - 19:51

Председник Вучић уручио одликовања капетанима са Косова и Метохије

Председник Републике Србије Александар Вучић уручио је одликовања капетану Ненаду Ђурићу, који је обављао функцију директора Регионалног директората полиције Митровица Север на Косову и Метохији и капетану Александру Филиповићу, који је био на дужности шефа Регионалне оперативе директората полиције Митровица Север.

Уручујући признања, Председник Вучић је подсетио на речи нашег великог дипломате и највећег писца Иве Андрића који је дефинисао нашу националну, моралну вертикалу речима “косовски завет од којег се живи, дише и мисли”, као и на речи патријарха Павла да смо „и у најтежој ситуацији обавезни да поступамо као људи“.
 
Одликовања капетана са КиМ

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

„То је мисао патријарха Павла коју сте послали са последњег величанственог скупа у Косовској Митровици, као јасну поруку мира целом свету, али и снажну и недвосмислену поруку да желимо да будемо свој на своме“, истакао је председник Вучић током церемоније. 
 
Обраћајући се одликованима, Председник Вучић је навео да могу бити поносни, заједно са својим породицама на своју мирну, сталожену, а ипак одлучну акцију која није усмерена ни против кога, а која их је сврсталауредобичнихјунака о којима се ретко говори. 
 
Одликовања капетана са КиМ

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

„Поносни смо сви јер знамо да узвишени део слободе баштинимо на истоветан начин ми данас, баш као што су то проживљавали и наши преци. Ви и ваша породица симболизујете и живот и трајање и опстанак нашег народа на Косову и Метохији. Због ваших дела, Србија је на Косову, а Косово је у Србији, ма колико се многи својски трудили да тако не буде“, поручио је председник Вучић додајући да су послушали своју државу чак и када се са њеним одлукама нису слагали.
 
„Урадили сте оно што вам је срце желело и најчасније се понели када сте били онемогућени у вршењу своје дужности, јер ни тада нисте желели да кршите законе. Ви, браћо, бранили сте српски народ, нашу културу, али, макар то неки и не разумели данас, бранили сте исконске европске вредности, онакве какве би оне требало да буду. Та европска вредност морала би да буде и поштовање потписа на једном међународном споразуму. Србија се својих речи држи, а своје потписе не брука“, истакао је председник Вучић. 
 
Председник Вучић је капетану Ненаду Ђурићу уручио Орден заслуга за одбрану и безбедност првог степена, који се додељује за натпросечно, узорно и часно извршавање дужности и задатака у областима одбране и безбедности. 
 
Одликовања капетана са КиМ

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

„Знам колико си пута пролазио кроз тешка искушења, свађао се са многим нашим људима, који нису разумели тежину твоје позиције и са онима у Приштини који су желели да идеш против свог народа, а то ниси желео. Знам колико је било тешко твојој породици да слуша коју и чију униформу носиш, иако си увек и у срцу и глави имао само једну земљу, грб и заставу“, рекао је председник Вучић. 
 
Председник Републике је капетану Александру Филиповићу уручио Златну медаљу за храброст „Милош Обилић“, која се додељује за дела у којима је до изражаја дошла лична храброст.  
 
Одликовања капетана са КиМ

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

„Поносан на српску младост на Косову и Метохији, поносан Александре на твоју непоколебљивост, одлучност, јасну опредељеност да увек и у сваком тренутку будеш на располагању, не само српском народу, већ и српској држави. Ваше породице темељ су на коме почива будућност, како ваша, тако и наша“, навео је председник Вучић. 
 
Председник Вучић је нагласио да опстанак на КиМ није само наш каприц, жеља, уобразиља, већ и цивилизацијска тековина, чиме штитимо и цивилизацију и међународно право, Европу и Србију. 
 
Одликовања капетана са КиМ

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

„Мир је наше трајно и чврсто опредељење. Хвала што сте чували мир и стабилност све ове године. Хвала вам за пркос, веру, наду, за љубав коју сте показали према српском народу, држави Србији и према Косову и Метохији. Хвала вам за све“, додао је председник Вучић. 
 
Београд,
09. новембар 2022. године
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).