tanja_valic_-_copy.jpg

Vesti

22.02.2018. - 10:56

Prezentacija mozaika centralne kupole Hrama Svetog Save na Vračaru

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ministar spoljnih poslova Ruske Federacije Sergej Lavrov, su danas u Hramu Svetog Save na Vračaru prisustvovali svečanoj prezentacija mozaika koji predstavlja Hrista u činu vaznesenja na nebo koji se nalazi na kupoli na visini od 65 metara.

Reč je o jednom od najvećih projekata mozaičkog ukrašavanja u svetu. Ukras, težak 40 tona, sačinjen je u Moskvi, pravljen je godinu dana i potom je prevezen u Beograd. Mozaik je delo umetnika predvođenih čuvenim Nikolajem Muhinom. Izradu mozaika je sa četiri miliona evra finansirala ruska firma "Gaspromnjeft". U i ispred Hrama okupio se veliki broj građana koji su došli da prisustvuju prezentaciji.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je da je Hram Svetog Save, u kome je danas otvoren mozaik na kupoli, kuća za sve i još jedan od simbola bratstva Srba i Rusa, te naglasio da hram treba da bude jak koren našeg prijateljstva sa Rusijom, otporan na sve oluje.
 
„Ova kupola koja je iznad nas verovatno je najbolje mesto za podsećanje na svetost nekih veza, posebno crkve i naroda, Rusije i Srbije, naroda koji su potekli iz istog plemena, bili sabraća u nevolji, borili se zajedno protiv mržnje i osvojili slobodu za svakog od nas“, naglasio je on.
 
„Oluje kroz koje smo zajedno prošli samo su ojačale korene te veze,“ podvukao je Vučić podsećajući da se Sveti Sava zamonašio u ruskom manastiru na Svetoj Gori.
 
„Ova kupola govori o prijateljstvu dva naroda i na njoj je radilo 70 srpskih i ruskih umetnika, koji su utkali milione komadića u jedinstvenu poruku bratstva i solidarnosti“, rekao je predsednik.
 
Istakao je da je ovo tek početak, a da je na nama da završimo ovaj hram mira, ljubavi i dokažemo da smo usvojili sve lekcije i odabrali život. „Država je pomogla hram da omogući da on bude najlepši i najsvetliji - stecište naših veza, bratstva i mira sa svima."
 
Predsednik Vučić se posebno zahvalio predsedniku Rusije Vladimiru Putinu i šefu diplomatije Sergeju Lavrovu što je uveličao svojim dolaskom ovaj dan. Zahvalio se i kompaniji „Gaspromnjeft“ na velikodušnoj podršci.
Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).