tanja_valic_-_copy.jpg

Вести

22.02.2018. - 10:56

Презентација мозаика централне куполе Храма Светог Саве на Врачару

Председник Србије Александар Вучић и министар спољних послова Руске Федерације Сергеј Лавров, су данас у Храму Светог Саве на Врачару присуствовали свечаној презентација мозаика који представља Христа у чину вазнесења на небо који се налази на куполи на висини од 65 метара.

Реч је о једном од највећих пројеката мозаичког украшавања у свету. Украс, тежак 40 тона, сачињен је у Москви, прављен је годину дана и потом је превезен у Београд. Мозаик је дело уметника предвођених чувеним Николајем Мухином. Израду мозаика је са четири милиона евра финансирала руска фирма "Гаспромњефт". У и испред Храма окупио се велики број грађана који су дошли да присуствују презентацији.
Председник Србије Александар Вучић оценио је да је Храм Светог Саве, у коме је данас отворен мозаик на куполи, кућа за све и још један од симбола братства Срба и Руса, те нагласио да храм треба да буде јак корен нашег пријатељства са Русијом, отпоран на све олује.
 
„Ова купола која је изнад нас вероватно је најбоље место за подсећање на светост неких веза, посебно цркве и народа, Русије и Србије, народа који су потекли из истог племена, били сабраћа у невољи, борили се заједно против мржње и освојили слободу за сваког од нас“, нагласио је он.
 
„Олује кроз које смо заједно прошли само су ојачале корене те везе,“ подвукао је Вучић подсећајући да се Свети Сава замонашио у руском манастиру на Светој Гори.
 
„Ова купола говори о пријатељству два народа и на њој је радило 70 српских и руских уметника, који су уткали милионе комадића у јединствену поруку братства и солидарности“, рекао је председник.
 
Истакао је да је ово тек почетак, а да је на нама да завршимо овај храм мира, љубави и докажемо да смо усвојили све лекције и одабрали живот. „Држава је помогла храм да омогући да он буде најлепши и најсветлији - стециште наших веза, братства и мира са свима."
 
Председник Вучић се посебно захвалио председнику Русије Владимиру Путину и шефу дипломатије Сергеју Лаврову што је увеличао својим доласком овај дан. Захвалио се и компанији „Гаспромњефт“ на великодушној подршци.
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).