Radna poseta premijera Mađarske Republici Srbiji

Vesti

08.07.2021. - 13:15

Radna poseta premijera Mađarske Republici Srbiji

Predsednik Repubike Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa predsednikom Vlade Republike Mađarske Viktorom Orbanom, koji je u okviru jednodnevne radne posete boravio u Beogradu. Predsednik Vučić je zahvalio visokom gostu za lično zalaganje na izuzetno dobrim odnosima između Srbije i Mađarske, kao i za puni doprinos stabilizaciji u regionu.

Radna poseta premijera Mađarske Republici Srbiji

Foto: Predsedništvo srbije / Dimitrije Goll

U obraćanju nakon sastanka, predsednik Vučić je istakao da su mađarska vlada i premijer Viktor Orban pravi prijatelji Srbije, koji otvoreno podržavaju evropski put Srbije, čak i kada zbog toga trpe kritike, kao i da su odnosi Srbije i Mađarske najbolji u našoj savremenoj istoriji.
 
„Nastojaćemo da u budućnosti ne samo održimo ovako dobre odnose dve zemlje i dva naroda, već da ti odnosi budu na još višem nivou“, rekao je predsednik Vučić i dodao da i Mađarska u Srbiji ima iskrenog prijatrelja i pouzdanog partnera.
 
Predsednik je naglasio da je Mađarska bila na 13. mestu ekonomskih partnera Srbiji a da je, za kratko vreme, dospela na peto mesto i da se saradnja sa tom zemljom ubrzano razvija i na političkom i na ekonomskom planu.
 
Predsednik Vučić je ocenio da je upravo premijer Orban u velikoj meri zaslužan za takav razvoj ukupnih bilateralnih odnosa, čime je omogućen ne samo razvoj dobrosusedskog partnerstva, već i ekonomski napredak.
 
Radna poseta premijera Mađarske Republici Srbiji

Foto: Predsedništvo srbije / Dimitrije Goll

"U 2020. godini imali smo gotovo dve milijarde evra trgovinske razmene, a u prvih pet meseci ove godine to je dodatno uvećano za 23 odsto. Imamo sve više kompanija koje uvoze i izvoze robu. Posebno hvala Orbanu jer su mađarske kompanije napravile 16 velikih investicija u prošloj godini. Od toga su tri na teritoriji severne Srbije, odnosno Vojvodine, a 13 južno od Save i Dunava. To govori o prijateljstvu sa celom Srbijom, iako se podrazumeva da će uvek pomagati Mađare koji žive u Srbiji", rekao je predsednik Vučić i dodao da Srbi danas imaju izuzetno dobre odnose sa Mađarima u Vojvodini koji se zasnivaju na međusobnom poštovanju i poverenju.
 
Predsednik Vučić je takođe podsetio na projekat modernizacije železničke pruge Beograd-Budimpešta, kao i na rekonstrukciju pruge između Subotice i Segedina, što je posebno važno za ljude koji žive u jednoj, a rade ili se školuju u drugoj zemlji.
 
"Spojili smo i gasovodne cevi i ponosni smo na to. To je istorijski uspeh dve zemlje... Svih tema smo se dotakli. Verujemo u evropsku budućnost i dalju pomoć Mađarske na tom putu. Kao i zemalja članica Višegradske grupe, jer je ona veoma važna za regionalnu saradnju naših zemalja", rekao je predsednik Vučić.
 
Radna poseta premijera Mađarske Republici Srbiji

Foto: Predsedništvo srbije / Dimitrije Goll

 Premijer Mađarske Viktor Orban je u svom obrćanju poručio da nedvosmisleno podržava Srbiju i njeno članstvo u EU, jer iza Srbije stoji čitav Zapadni Balkan.
 
"Dok nije integrisana Srbija, Zapadni Balkan neće biti integrisan. Srbija je ključna zemlja i to Evropska unija treba da shvati", naglasio je premijer Orban i dodao da je ključ za stabilnost regiona upravo Srbija.
 
Tokom posete premijera Orbana, predsednik Vučić je uručio Orden srpske zastave prvog stepena ministru spoljnih poslova i spoljne trgovine Mađarske Peteru Sijartu i naglasio da je on uvek i na svakoj međuvaldinoj konferenciji Srbije i Evropske unije jasno iskazivao da Srbija mora što pre da se prdruži EU.

"Borio se za istinu i nije se stideo svog prijateljstva prema Srbiji. I mi smo mu beskrajno zahvalni na tome. Ali hvala i Viktoru Orbanu što je takvu politiku vodio. Siguran sam da će ovaj orden biti još jedan beočug u lancu prijateljstva", rekao je predsednik Aleksandar Vučić.

 
Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).