Радна посета премијера Мађарске Републици Србији

Вести

08.07.2021. - 13:15

Радна посета премијера Мађарске Републици Србији

Председник Репубике Србије Александар Вучић састао се данас са председником Владе Републике Мађарске Виктором Орбаном, који је у оквиру једнодневне радне посете боравио у Београду. Председник Вучић је захвалио високом госту за лично залагање на изузетно добрим односима између Србије и Мађарске, као и за пуни допринос стабилизацији у региону.

Радна посета премијера Мађарске Републици Србији

Фото: Председништво србије / Димитрије Голл

У обраћању након састанка, председник Вучић је истакао да су мађарска влада и премијер Виктор Орбан прави пријатељи Србије, који отворено подржавају европски пут Србије, чак и када због тога трпе критике, као и да су односи Србије и Мађарске најбољи у нашој савременој историји.
 
„Настојаћемо да у будућности не само одржимо овако добре односе две земље и два народа, већ да ти односи буду на још вишем нивоу“, рекао је председник Вучић и додао да и Мађарска у Србији има искреног пријатреља и поузданог партнера.
 
Председник је нагласио да је Мађарска била на 13. месту економских партнера Србији а да је, за кратко време, доспела на пето место и да се сарадња са том земљом убрзано развија и на политичком и на економском плану.
 
Председник Вучић је оценио да је управо премијер Орбан у великој мери заслужан за такав развој укупних билатералних односа, чиме је омогућен не само развој добросуседског партнерства, већ и економски напредак.
 
Радна посета премијера Мађарске Републици Србији

Фото: Председништво србије / Димитрије Голл

"У 2020. години имали смо готово две милијарде евра трговинске размене, а у првих пет месеци ове године то је додатно увећано за 23 одсто. Имамо све више компанија које увозе и извозе робу. Посебно хвала Орбану јер су мађарске компаније направиле 16 великих инвестиција у прошлој години. Од тога су три на територији северне Србије, односно Војводине, а 13 јужно од Саве и Дунава. То говори о пријатељству са целом Србијом, иако се подразумева да ће увек помагати Мађаре који живе у Србији", рекао је председник Вучић и додао да Срби данас имају изузетно добре односе са Мађарима у Војводини који се заснивају на међусобном поштовању и поверењу.
 
Председник Вучић је такође подсетио на пројекат модернизације железничке пруге Београд-Будимпешта, као и на реконструкцију пруге између Суботице и Сегедина, што је посебно важно за људе који живе у једној, а раде или се школују у другој земљи.
 
"Спојили смо и гасоводне цеви и поносни смо на то. То је историјски успех две земље... Свих тема смо се дотакли. Верујемо у европску будућност и даљу помоћ Мађарске на том путу. Као и земаља чланица Вишеградске групе, јер је она веома важна за регионалну сарадњу наших земаља", рекао је председник Вучић.
 
Радна посета премијера Мађарске Републици Србији

Фото: Председништво србије / Димитрије Голл

 Премијер Мађарске Виктор Орбан је у свом обрћању поручио да недвосмислено подржава Србију и њено чланство у ЕУ, јер иза Србије стоји читав Западни Балкан.
 
"Док није интегрисана Србија, Западни Балкан неће бити интегрисан. Србија је кључна земља и то Европска унија треба да схвати", нагласио је премијер Орбан и додао да је кључ за стабилност региона управо Србија.
 
Током посете премијера Орбана, председник Вучић је уручио Орден српске заставе првог степена министру спољних послова и спољне трговине Мађарске Петеру Сијарту и нагласио да је он увек и на свакој међувалдиној конференцији Србије и Европске уније јасно исказивао да Србија мора што пре да се прдружи ЕУ.

"Борио се за истину и није се стидео свог пријатељства према Србији. И ми смо му бескрајно захвални на томе. Али хвала и Виктору Орбану што је такву политику водио. Сигуран сам да ће овај орден бити још један беочуг у ланцу пријатељства", рекао је председник Александар Вучић.

 
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).