Radna poseta Republici Azerbejdžan

Vesti

21.12.2022. - 18:51

Radna poseta Republici Azerbejdžan

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, tokom zvanične posete Republici Azerbejdžan, razgovarao je sa predsednikom Ilhamom Alijevim o jačanju prijateljskih odnosa i unapređenju bilateralne saradnje dva naroda i dve države, a fokus je stavljen na oblasti energetike, vojne i odbrambene industrije.

Predsednik Vučić je čestitao građanima i predsedniku Azerbejdžana na ubrzanom napretku, uz ocenu da se na malo mesta u svetu mogu videti takve promene i progres.
 
Radna poseta Republici Azerbejdžan

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

„To govori o snazi rukovodstva, o snazi i viziji predsednika Alijeva, o tome da on odlično zna da prepozna izazove sa kojima se suočava njegova zemlja i savremeni svet. Predsednik Alijev je pokazao kakva je razlika između njega i mnogih u svetu koji imaju prirodne sirovine i u većem obimu nego što ih ima Azerbejdžan. Tako izgleda kada neko domaćinski i sa mnogo ljubavi vodi svoju uzemlju, kako to čini predsednik Alijev“, poručio je predsednik Vučić.
 
Predsednik Vučić se, uz konstataciju da su Srbija i Azerbejdžan uspostavili čvrsto i iskreno prijateljstvo, zahvalio toj državi i njenom rukovodstvu na principijelnom stavu kada je reč o očuvanju teritorijalnog integriteta Srbije i poštovanju međunarodnog prava.
 
Radna poseta Republici Azerbejdžan

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

„Ne postoji način da Azerbejdžan okrenete protiv Srbije ili Srbiju protiv Azerbejdžana. Nema tog pritiska niti mogućnosti da neko to uradi. Jedni drugima podržavamo teritorijalni integritet, tako je bilo i tako će ostati, i zahvalan sam predsedniku Alijevu na tome. Zahvalan sam što razume naše teškoće sa kojima se suočavamo baš po pitanju očuvanja poretka Ujedninjenih nacija i Rezolucije UN na teritoriji naše zemlje“, izjavio je predsednik Vučić.
 
Analizirajući polja dalje saradnje Srbije i Azerbejdžana, predsednik Vučić je u prvi plan stavio energetiku i izgradnju transmisionih sistema i interkonektora za preuzimanje azerbejdžanske struje i gasa, na čemu se već radi, a kao oblast sa velikom potencijalom za zajednički rad naveo transfer tehologija i izradu proizvoda u vojnoj industriji.
 
Radna poseta Republici Azerbejdžan

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

Istovremeno, sa predstavnicima odbrambenog sektora Azerbejdžana, razgovaralo se i o delovanju vojske, razmeni naoružanja i daljoj modernizaciji.
 
„Gledaćemo kako možemo zajednički da sve to unapredimo i konkretizujemo, kako da idemo u korak sa svima drugima u svetu, a da budemo sebi dovoljni. U ovo teško vreme sankcija i razaranja, mi moramo da budemo spremni na to da naše zemlje uvek možemo da sačuvamo“, naglasio je predsednik Vučić.
 
Predsednik Republike Azerbejdžan Ilham Alijev ocenio je da se strateško partnerstvo i odnosi sa Srbijom zasnivaju na prijateljstvu i uzajamnom razumevanju, i dodao da gaji veliki optimizam da će i predstojeća godina biti uspešna za bilateralne odnose dve zemlje, kakva je bila i godina za nama.
 
Radna poseta Republici Azerbejdžan

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

Alijev je naglasio lično prijateljstvo koje ima sa predsednikom Vučićem, dodavši da će Azerbejdžan i Srbija nastaviti da se podržavaju na međunarodnoj sceni i rade na konkretizaciji potencijala u oblasti energetike, transporta i trgovine.
 
Predsednik Srbije se zahvalio predsedniku Azerbejdžana na iskrenom prijateljstvu i pozvao ga da ponovo poseti Srbiju, gde mu je poželeo da se oseća kao u drugoj otadžbini.
 
„Verujem da ćemo zajedničkim snagama, uz vašu viziju i marljivost, upornost i ozbiljnost naših i vaših ljudi, uspeti da otvorimo nove vidike saradanje. Mi ćemo znati da gradimo naše veze i naša snažna prijateljstva u budućnosti, na najbolji mogući načni i u interesu naša dva naroda“, zaključio je predsednik Vučić.
Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).