Радна посета Републици Азербејџан

Вести

21.12.2022. - 18:51

Радна посета Републици Азербејџан

Председник Републике Србије Александар Вучић, током званичне посете Републици Азербејџан, разговарао је са председником Илхамом Алијевим о јачању пријатељских односа и унапређењу билатералне сарадње два народа и две државе, а фокус је стављен на области енергетике, војне и одбрамбене индустрије.

Председник Вучић је честитао грађанима и председнику Азербејџана на убрзаном напретку, уз оцену да се на мало места у свету могу видети такве промене и прогрес.
 
Радна посета Републици Азербејџан

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

„То говори о снази руководства, о снази и визији председника Алијева, о томе да он одлично зна да препозна изазове са којима се суочава његова земља и савремени свет. Председник Алијев је показао каква је разлика између њега и многих у свету који имају природне сировине и у већем обиму него што их има Азербејџан. Тако изгледа када неко домаћински и са много љубави води своју уземљу, како то чини председник Алијев“, поручио је председник Вучић.
 
Председник Вучић се, уз констатацију да су Србија и Азербејџан успоставили чврсто и искрено пријатељство, захвалио тој држави и њеном руководству на принципијелном ставу када је реч о очувању територијалног интегритета Србије и поштовању међународног права.
 
Радна посета Републици Азербејџан

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

„Не постоји начин да Азербејџан окренете против Србије или Србију против Азербејџана. Нема тог притиска нити могућности да неко то уради. Једни другима подржавамо територијални интегритет, тако је било и тако ће остати, и захвалан сам председнику Алијеву на томе. Захвалан сам што разуме наше тешкоће са којима се суочавамо баш по питању очувања поретка Уједнињених нација и Резолуције УН на територији наше земље“, изјавио је председник Вучић.
 
Анализирајући поља даље сарадње Србије и Азербејџана, председник Вучић је у први план ставио енергетику и изградњу трансмисионих система и интерконектора за преузимање азербејџанске струје и гаса, на чему се већ ради, а као област са великом потенцијалом за заједнички рад навео трансфер техологија и израду производа у војној индустрији.
 
Радна посета Републици Азербејџан

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

Истовремено, са представницима одбрамбеног сектора Азербејџана, разговарало се и о деловању војске, размени наоружања и даљој модернизацији.
 
„Гледаћемо како можемо заједнички да све то унапредимо и конкретизујемо, како да идемо у корак са свима другима у свету, а да будемо себи довољни. У ово тешко време санкција и разарања, ми морамо да будемо спремни на то да наше земље увек можемо да сачувамо“, нагласио је председник Вучић.
 
Председник Републике Азербејџан Илхам Алијев оценио је да се стратешко партнерство и односи са Србијом заснивају на пријатељству и узајамном разумевању, и додао да гаји велики оптимизам да ће и предстојећа година бити успешна за билатералне односе две земље, каква је била и година за нама.
 
Радна посета Републици Азербејџан

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

Алијев је нагласио лично пријатељство које има са председником Вучићем, додавши да ће Азербејџан и Србија наставити да се подржавају на међународној сцени и раде на конкретизацији потенцијала у области енергетике, транспорта и трговине.
 
Председник Србије се захвалио председнику Азербејџана на искреном пријатељству и позвао га да поново посети Србију, где му је пожелео да се осећа као у другој отаџбини.
 
„Верујем да ћемо заједничким снагама, уз вашу визију и марљивост, упорност и озбиљност наших и ваших људи, успети да отворимо нове видике сарадање. Ми ћемо знати да градимо наше везе и наша снажна пријатељства у будућности, на најбољи могући начни и у интересу наша два народа“, закључио је председник Вучић.
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).