Radna poseta saveznog kancelara Republike Austrije

Vesti

04.09.2021. - 14:18

Radna poseta saveznog kancelara Republike Austrije

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić primio je danas  u radnu posetu saveznog kancelara Republike Austrije Sebastijana Kurca i uručio mu Orden Republike Srbije na lenti za naročite zasluge u razvijanju i učvršćivanju saradnje i prijateljskih odnosa dve zemlje.

Radna poseta saveznog kancelara Republike Austrije

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
"Predanost koju godinama pokazujete u jačanju naših ukupnih odnosa od ogromnog je značaja za Srbiju i za mene lično kao predsednika. Ostavili ste veliki utisak i pre nego što ste izabrani za saveznog kancelara. Srbija je zahvalna na ličnom doprinosu. Uvereni smo da ćemo austrijsku podršku imati i  ubuduće", rekao je predsednik Vučić i dodao da mu je čast i posebno zadovoljstvo da austrijskom kancelaru, kao osvedočenom prijatelju, uruči najviše državno odlikovanje. On je istakao da je za Srbiju posebno važno da može da računa na prijateljsku podršku Austrije u momentima kada se suočava sa teškoćama, od migrantskih kriza do pandemije. 
 
„Želim da kažem da smo udvostručili saradnju u poslednjih deset godina, dobrim delom zahvaljujući zalaganju kancelara Kurca. Hvala na tome što podstičete investitore da dolaze u Srbiju i što brinete o našem narodu koji živi u Austriji. Ovo za nas nije ni mali ni beznačajan  dan“ rekao je predsednik Vučić. On je preneo da je sa austrijskim kancelarom razgovarao o novim investicijama  i najavio četiri značajne investicije iz Austrije do kraja godine. 
 
Radna poseta saveznog kancelara Republike Austrije

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
„Svaki politički signal od nekoga ko ima tako dominantnu podršku u Austriji kao što je ima kancelar Kurc je važan  jer otvara put i govori da je dobro ulagati u Srbiju“, naglasio je predsednik Vučić i dodao da će Srbija nastaviti da radi sa Privrednom komorom Austrije, kao i sa Švajcarskom i Nemačkom i po pitanju dualnog obrazovanja. 
 
„Po poslednjim podacima, od 4. 000 đaka koje smo školovali po tom principu, 70 odsto je u svojoj struci dobilo posao. To su promene koje smo najavljivali, iako smo bili kritikovani. To su  važne stvari zbog kojih Srbija ide napred“, rekao je predsednik Vučić i istakao da je fiskalna situacija u Srbiji dobra, da  je javni dug stabilan i da je Srbija zemlja u kojoj najbrže rastu plate i penzije u celom regionu, te da je privukla 61 odsto svih stranih investicija na Zapadnom Balkanu. 
 
„Ne bismo to sve mogli da nemamo ovakve prijatelje, ljude koji veruju u Srbiju i njenu budućnost, kao što mi verujemo u njihovo znanje, tehnologiju i podršku“, poručio je predsednik Vučić. 
 
Radna poseta saveznog kancelara Republike Austrije

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
Savezni kancelar Republike Austrije Sebastijan Kurc je istakao da se uvek trudio da ima dobar kontakt sa zemljama Zapadnog Balkana i izrazio zadovoljstvo zbog dobre ekonomske razmene Austrije sa Srbijom, koja je najveći ekonomski partner Austrije na Zapadnom Balkanu. 
 
"Veoma nas raduje što u Austriji imamo mnoge ljude koji vuku korene sa Zapadnog Balkana i koji su dali veliki doprinos našem društvu", naveo je austrijski kancelar Kurc i dodao da želi da čestita Srbiji na uspehu u borbi sa pandemijom virusa korona jer je među prvima počela sa vakcinacijom, čak i pre nekih država članica EU. On je istakao i da ga raduje što postoji dobra saradnja srpske i austrijske policije. 
 
Radna poseta saveznog kancelara Republike Austrije

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
„U poslednjim godinama smo imali veliki izazov u vidu migracija i Srbija je dala veliki doprinos u borbi protiv ilegalnih migracija“, rekao je austrijski kancelar i naglasio da se Austrija unutar EU kontunirano zalaže za postupak pridruživanja i evropsku perspektivu Srbije i zemalja Zapadnog Balkana. 
 
"Tu će i ubuduće biti puna podrška Austrije i, u tom smislu, zahvaljujem na dobroj bilateralnoj saradnji na političkom nivou, na dobroj privrednoj saradnji, ali i na snažnim međuljudskim odnosima i povezanosti koja postoji između Austrije i Srbije", poručio je kancelar Republike Austrije.
 
Beograd,
04. septembar 2021. godine
 
Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).