Радна посета савезног канцелара Републике Аустрије

Вести

04.09.2021. - 14:18

Радна посета савезног канцелара Републике Аустрије

Председник Републике Србије Александар Вучић примио је данас  у радну посету савезног канцелара Републике Аустрије Себастијана Курца и уручио му Орден Републике Србије на ленти за нарочите заслуге у развијању и учвршћивању сарадње и пријатељских односа две земље.

Радна посета савезног канцелара Републике Аустрије

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
"Преданост коју годинама показујете у јачању наших укупних односа од огромног је значаја за Србију и за мене лично као председника. Оставили сте велики утисак и пре него што сте изабрани за савезног канцелара. Србија је захвална на личном доприносу. Уверени смо да ћемо аустријску подршку имати и  убудуће", рекао је председник Вучић и додао да му је част и посебно задовољство да аустријском канцелару, као осведоченом пријатељу, уручи највише државно одликовање. Он је истакао да је за Србију посебно важно да може да рачуна на пријатељску подршку Аустрије у моментима када се суочава са тешкоћама, од мигрантских криза до пандемије. 
 
„Желим да кажем да смо удвостручили сарадњу у последњих десет година, добрим делом захваљујући залагању канцелара Курца. Хвала на томе што подстичете инвеститоре да долазе у Србију и што бринете о нашем народу који живи у Аустрији. Ово за нас није ни мали ни безначајан  дан“ рекао је председник Вучић. Он је пренео да је са аустријским канцеларом разговарао о новим инвестицијама  и најавио четири значајне инвестиције из Аустрије до краја године. 
 
Радна посета савезног канцелара Републике Аустрије

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
„Сваки политички сигнал од некога ко има тако доминантну подршку у Аустрији као што је има канцелар Kурц је важан  јер отвара пут и говори да је добро улагати у Србију“, нагласио је председник Вучић и додао да ће Србија наставити да ради са Привредном комором Аустрије, као и са Швајцарском и Немачком и по питању дуалног образовања. 
 
„По последњим подацима, од 4. 000 ђака које смо школовали по том принципу, 70 одсто је у својој струци добило посао. То су промене које смо најављивали, иако смо били критиковани. То су  важне ствари због којих Србија иде напред“, рекао је председник Вучић и истакао да је фискална ситуација у Србији добра, да  је јавни дуг стабилан и да је Србија земља у којој најбрже расту плате и пензије у целом региону, те да је привукла 61 одсто свих страних инвестиција на Западном Балкану. 
 
„Не бисмо то све могли да немамо овакве пријатеље, људе који верују у Србију и њену будућност, као што ми верујемо у њихово знање, технологију и подршку“, поручио је председник Вучић. 
 
Радна посета савезног канцелара Републике Аустрије

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
Савезни канцелар Републике Аустрије Себастијан Курц је истакао да се увек трудио да има добар контакт са земљама Западног Балкана и изразио задовољство због добре економске размене Аустрије са Србијом, која је највећи економски партнер Аустрије на Западном Балкану. 
 
"Веома нас радује што у Аустрији имамо многе људе који вуку корене са Западног Балкана и који су дали велики допринос нашем друштву", навео је аустријски канцелар Курц и додао да жели да честита Србији на успеху у борби са пандемијом вируса корона јер је међу првима почела са вакцинацијом, чак и пре неких држава чланица ЕУ. Он је истакао и да га радује што постоји добра сарадња српске и аустријске полиције. 
 
Радна посета савезног канцелара Републике Аустрије

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
„У последњим годинама смо имали велики изазов у виду миграција и Србија је дала велики допринос у борби против илегалних миграција“, рекао је аустријски канцелар и нагласио да се Аустрија унутар ЕУ контунирано залаже за поступак придруживања и европску перспективу Србије и земаља Западног Балкана. 
 
"Ту ће и убудуће бити пуна подршка Аустрије и, у том смислу, захваљујем на доброј билатералној сарадњи на политичком нивоу, на доброј привредној сарадњи, али и на снажним међуљудским односима и повезаности која постоји између Аустрије и Србије", поручио је канцелар Републике Аустрије.
 
Београд,
04. септембар 2021. године
 
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).