Tan2014-1-28_13814498_0.jpg

Vesti

28.01.2014. - 14:37

Raspisaću izbore u skladu sa Ustavom

BEOGRAD - Predsednik Srbije Tomislav Nikolić saopštio je danas da su mu premijer Ivica Dačić i prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić doneli obrazložen predlog vlade za raspuštanje parlamenta i da će vanredne parlamentarne izbore raspisati u skladu sa Ustavom.

 
Nikolić je rekao novinarima da će najverovatnije sutra obavestiti javnost o tome i o datumu održavanja izbora, istakavši da su svi svesni da je vlada učinila mnogo i ostvarila mnoge ciljeve, a jedan od najvažnijih je početak pregovora sa EU.
 
Nakon sastanka u Predsedništvu s Dačićem i Vučićem, koji su mu predali obrazložen predlog vlade da raspusti skupštinu i raspiše izbore, Nikolić je rekao da je vlada imala jednu rekonstrukciju i da je s pravom shvatila da treba da proveri kako stoji pitanje legitimiteta, a potom da se ubaci nova energija u sastav vlade.
"Nakon toga, ljudi koji budu izabrani na parlamentarnim izborima na jednoj čvrstoj i solidnoj osnovi koju je postavila ova vlada, nastaviće da grade našu evropsku Srbiju, evropsku kuću, sigurnu od kriminala i kuću koja će izgrađivati svoju ekonomiju i izvršiti reforme", rekao je Nikolić i poručio da su pred novom vladom veliki poslovi.
 
On je naglasio da Srbija neće stati u kampanji i da će funkcionisati sve institucije.
"Obratiću se sutra jer postoji želja vlade da se ovaj problem brzo reši, postoji želja skoro svih poslaničkih grupa da se parlamentarni izbori održe što pre, ja ću poštovati Ustav Srbije kao i uvek, tako da ćete biti obavešteni najverovatnije tokom sutrašnjeg dana o datumu održavanja vanrednih parlametnarnih izbora", rekao je presednik Srbije.
 
Dačić i Vučić su se sastali sa Nikolićem u 12,30 u zgradi Predsedništva Srbije.
 
Vlada je predlog za vanredne izbore obrazložila potrebom da se obezbedi što šira podrška reformama i modernizaciji društva.
 
Očekuje se da izbori budu održani 16. marta, zajedno sa izborima za skupštinu Grada Beograda.
Biće to 10. parlamentarni izbori od uviđenja višestranačja, a 7. vanredni.
 

 
foto Tanjug, S. Ilić
 
Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).