home_slajd_-_copy.jpg

Vesti

04.03.2015. - 12:03

Red je da Hrvatska ugosti predsednika Srbije

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić kaže da je uspeo da razbije stereotip o sebi i o politici koju je vodio. Ističe da je daleko odmakao u izradi platforme za Kosovo i da više nije dovoljno samo da se kaže da Srbija neće priznati nezavisnost Kosova. U aktuelnoj vlasti nema nikoga ko zagovara uvođenje sankcija Rusiji, navodi predsednik.

Gostujući u emisiji Upitnik na RTS-upredsednik je rekao da je na početku svog mandata dočekan neprijateljski i bez mnogo ohrabrenja.

"Tužilac za ratne zločine nije nezavisan od države"

Nikolić poručuje da je tužilac za ratne zločine samostalan u radu, ali ne i nezavisan od države, ukazujući da je on organ države Srbije.

"On nije organ Haškog tribunala već organ države. Nije postavljen da samo napada Srbiju", podseća Nikolić i pita ko je izveden pred sud na osnovu optužbe koje je pripremilo naše tužilaštvo.

Navodi da je tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević u jednoj izjavi sve one koji su bili u Hagu osudio, a direktno optužio Aleksandra Vučića i njega.

"Na pitanje kako komentariše mene i Vučića, rekao je: 'Da nije bilo takvih, ne bi bilo potrebe da postoji tužilac za ratne zločine'. Ja to ne zaboravljam", ističe Nikolić. Dodaje da je bio obrukan od strane nekih nevladinih organizacija da je činio ratne zločine.

Na suđenju se, dodaje, ispostavilo da je tužilac bio upoznat sa celom ujdurmom, i da je svedok, koji je doveden iz zatvora, pokazao veliku čast i hrabrost kada je rekao da ga je Nataša Kandić vodila kod tužioca i da su mu obećani lek protiv raka i stan da svedoči da je ubijao.

S tim u vezi, Nikolić podvlači da će uvek govoriti šta misli i da, ako neko misli da krši Ustav, može da ga smeni, ali da za to postoji procedura.

Nikolić navodi da je uspeo mnogo više od svih ljudi u Srbiji, i to u teškim okolnostima.

"Građanima treba još vremena da shvate da treba da biraju predsednika koji neće da bude vođa i da drži sve palice u svojim rukama, već da biraju jednog između sebe, koji će možda više da želi da se tim poslom bavi", navodi Nikolić.

Tomislav Nikolić kaže da su usledili veliki izazovi kroz koje Srbija sa jasnim ciljem prolazi.

Navodi da je reč o zvaničnim pregovorima u vezi sa statusom Kosova, pregovorima sa EU, ponovnom uspostavljanju starih prijateljstava sa mnogim državama "koje su čekale ovakvu Srbiju da bi ponovo imale prijatelja sa kojim mogu da razgovaraju".

Nikolić ističe da se Srbija našla u veoma lošim međunarodnim okolnostima, uhvaćena ekonomskim reformama i željom da privredu izvede na čistac i sačuva svoj ekonomski položaju u svetu.  

Govoreći o briselskom dijalogu, Nikolić kaže da on odavno nije bio u Briselu i da na tim razgovorima nema predstavnika.

Međutim, dodaje da direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić i on sutra imaju sastanak na kojem će predsednik dobiti informacije o tome kako dijalog teče i kako izgleda ta "dnevna i noćna mora" za ljude koji zastupaju Srbiju.

Predsednik navodi i da je njegova pozicija možda malo lagodnija zato što ne razgovara sa Albancima o rešavanju svakodnevnih problema. Nikolić ističe i da je veoma teško razgovarati sa predstavnicima koji su došli u ime nezavisne države i koji imaju podršku za takav stav.

O platformi za Kosovo 

Kada je reč o platformi za Kosovo, predsednik kaže da je u njenoj izradi odmakao veoma daleko. Navodi da više nije dovoljno reći da nećemo da prihvatimo nezavisnost Kosova i Metohije.

"Vi svakog dana imate Kosovo na novom mestu, Kosovo zateknete na svakom međunarodnom skupu na koji krenete", ukazuje Nikolić.

Navodi da i neke države koje imaju sličan problem na svojoj teritoriji imaju sugestiju ili savet, preporuku da sarađuju sa Kosovom i kaže da će se to širiti.

Nikolić ističe da nešto mora da bude drugačije i da on svojim predlogom rizikuje konačno rešenje.

Predsednik ponavlja da je u izradi platforme otišao daleko i da će o tome razgovarati sa premijerom Aleksandrom Vučićem.

"Videćemo šta i koliko je prihvatljivo, Vlada trpi izazove i ima velike pritiske. To je situacija u kojoj morate pažljivo da merite i ja merim dok stavljam na papir ono što je realno", kaže Nikolić.

Dodaje da je referendum nešto što najbolje odražava volju građana.

"Ali građane Srbije ne treba pitati na referendumu da li treba da postoji nezavisno Kosovo jer se odgovor naslućuje", ističe predsednik.

Kaže da bi se građani Srbije uvek pre odrekli Evropske unije nego Kosova.

Niko u vlasti ne zagovara uvođenje sankcija Rusiji

Nikolić se nada da kriza u Ukrajini neće dugo trajati i dodaje da se situacija razvija povoljno. 

Prema njegovi rečima, situacija u Ukrajini ne daje za pravo nijednoj strani da ostvari sve što je zamislila i naglašava da bi situacija mogla povoljno da se razvije, da strane vrlo brzo sednu za pregovarački sto i dogovore se, jer je očigledno da ima previše oružja i da gine previše ljudi.

"Dobra okolnost predsedavanja Srbije OEBS-u je da naša zemlja bude upamćena kao država koja je predsedavala u vreme kada je okončana jedna velika evropska kriza", ocenjuje Nikolić.

Prema njegovim rečima, u aktuelnoj vlasti Srbije nema nikog ko zagovara uvođenjenje sankcija Ruskoj Federaciji.

"Srbija ima izuzetnu priliku da predsedava OEBS-u u ovo teško vreme. To je veoma dobra prilika da potvrdimo izvorne principe na kojima su osnovane međunarodne organizacije", smatra šef države.

Nikolić dodaje da će posle toga biti teško sledećoj državi koja predsedava da primenjuje jednostranu politiku.

Kad je reč o uvođenju sankcija Ruskoj Federaciji, Nikolić ističe da čak, iako bi Beograd, hipotetički gledano, uveo kaznene mere, to ni za jedan promil ne bi otežalo život u Rusiji.

"Te naše sankcije bi bile kao buva na medveda. Možemo samo sebe da ugrozimo uvodeći sankcije bilo kome na svetu", naglašava Nikolić.

To je, prema njegovim rečima, pitanje za buduća vremena kada je reč o članstvu Srbije u EU.

"Ulazimo u nju svesni toga da ćemo morati da imamo zajedničku spoljnu politiku. Staviće nas na veoma težak ispit i tražiti da sledimo zajedničku spoljnu politiku", objašnjava Nikolić.

Upitan za izjavu američkog državnog sekretara Džona Kerija, predsednik ističe da je "verovatno neko urođeno pravo političara iz velikih država da se igraju rečima koje mogu mnogo toga da znače".

Poziv Obami da poseti Beograd 

Nikolić je potvrdio da je američkom predsedniku Baraku Obami upućen poziv da poseti Beograd, ali da se o tome da li će do toga doći ne izlazi u javnost unapred, zbog mogućnosti da se zbog promenjenih okolnosti poseta otkaže. 

Fondacija - porodični dug Srbiji

Govoreći o fondaciji svoje supruge, Nikolić ističe da bi, kada bi on bio biznismen, gledao šta će da ostavi svom narodu.

"Nikada neću da pričam o cipelama i tašni svoje supruge. Moja supruga je prava domaćica, majka, baka i to što sada ima obavezu da saruđuje i razgovara sa mnogim ljudima u Srbiji u želji da pomogne, mislim da je kruna njenog života", kaže predsednik.

"Gde bi ta fondacija išla mimo mene kad je to naš porodični dug Srbiji", upitao je predsednik.

Ukazuje da neki kažu kako on koristi uticaj da obezbedi sredstva fondaciji.

"Ja koristim uticaj da napravim porodilišta u Srbiji. Zašto to nekome smeta?", pita predsednik.

Naglašava da Srbija još uvek ima izvanrednu poziciju u svetu, da niko ne može našoj maloj državi i velikom narodu da otvoreno kaže šta treba da se radi.

Istovremeno dodaje da nikome u Srbiji ne smeta da svoj uticaj imaju Rusija i SAD. 

Govoreći o tome što u pojedinim državama Srbija nema ambasadore, predsednik kaže da je na to više puta upozoravao.

"Svestan sam toga da nemamo ambasadore u nekim državama, ali ne znam zašto ih nemamo. Svestan sam da u poslednjih 10 godina vodimo 'šatl' diplomatiju, pa posao ambasadora preuzimaju predsednik Vlade, predsednik i ministar spoljnih poslova", objašnjava Nikolić.

Kaže da se dogovarao sa ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem o imenima koja bi trebalo da se predlože Vladi.

Međutim, ističe da ne zna zašto ministar ne napiše pismo Vladi u kojem će je obavestiti koga sve predlaže i za koju državu. Dodaje i da u to ne želi da se meša.  

O Interpolovim poternicama za Srbima

Kada je reč o novim poternicama Interpola za građanima Srbije, Nikolić ocenjuje da je ovo sada nekakav novi udarac, čije se dimenzije još ne znaju.

Prema njegovim rečima, sve je počelo sa generalom Dikovićem.

"Čim su se upleli dežurni koji kao lešinari čekaju da Srbiji bude lošije, da čerupaju i stvaraju veći smrad, znao sam da se nešto sprema. Ako Srbija ima Interpolove poternice za Ganićem i Tačijem, iako se bezmalo sprdaju s tim, ne može Srbija da bude žrtva toga da prištinska administracija, kada joj se prohte, raspiše poternicu za nekim građaninom Srbije, a istovremeno čekate kada će da počne suđenje za potpuno dokazan slučaj trgovine organima iza kojeg su aktuelni članovi administracije u Prištini", kaže predsednik Srbije.

I s tim u vezi kritikuje tužioca za ratne zločine Vukčevića. Nikolić ukazuje da ga, "da je kao tužilac za ratne zločine primao platu 20 godina, niko ne bi mogao da iznenadi nekim likom da je neko ratni zločinac".

"Ne tvrdim da Srbi nisu učinili ratni zločin, kao i Hrvati i Bosanci. Bilo je pojedinaca u ova tri naroda koje je rat odvukao da čine ratne zločine. Međutim, samo je Srbija optužena za sistematsko i planirano vršenje ratnih zločina. To nije rečeno nikome od onih koji su protiv nas ratovali. Zbog toga bi Srbija trebalo da ima malo dostojanstva", poručuje Nikolić.

Smatra da Srbija treba da razgovara i pita ko je raspisao poternice i ko ih je prihvatio, kao i da li imaju isti tretman kao poternice za muslimanima ili Hrvatima koji se ugošćavaju u VIP salonima nekih aerodroma dok im se ne kaže da poternica Srbije više ne važi.

Rekonstrukcija Vlade – stvar procene premijera 

Predsednik Srbije ističe da je rekonstrukcija Vlade pitanje za premijera i stvar njegove procene.  

"To je odnos Vlada–Skupština, predsednik nema tu nikakvog uticaja", poručuje Nikolić.

Ističe i da je Vlada Srbije izabrala pravi put u sprovođenju reformi, kao i da je 2015. godina "verovatno poslednja godina naših muka i odricanja".

"To je sada jasno i evidentno i samo nekakav svetski slom bi mogao da nas ukloni sa tog puta", smatra Nikolić.

Navodi i da brojevi kojima danas raspolaže Vlada Srbije, a to su prihodi i rashodi u budžetu za prva dva meseca ove godine, upoređeni sa 2013. i 2014. godinom, govore da je izabran pravi put.

Poručuje da ne postoji spor između njega i SPS-a i Ivice Dačića i ističe da gleda da ne stvara neprijatelje i da mu svi građani budu jednaki, iako je SNS njegov izbor.

Nikolić odbacuje i pojedine tvrdnje da je upražnjeno mesto koordinatora Biroa za koordinaciju službi bezbednosti, ističući da taj posao odlično obavlja premijer Aleksandar Vučić. Kaže da će tek kada, i ako se sa tog mesta bude povukao Vučić, postaviti drugog.

Tomislav Nikolić je govorio i o eventualnoj ponovnoj kandidaturi za predsednika.  

"Ako biste me pitali kao čoveka, sigurno da se nikad više ne bih kandidovao", ističe Nikolić.

Dodaje da bi ipak voleo da ima još jedan mandat da završi sve što je mislio kao političar.  

"Imam mnogo razloga da se kandidujem ponovo, ali imam isto toliko razloga da se više ne kandidujem", ukazao je predsednik.

"Svi koji izmišljaju laži o meni, oprostili bi mi kada bih otišao sa funkcije. Probudili su u meni borca, čoveka koji je uvek bio sam i napadnut", kaže Tomislav Nikolić.

Srbija neće pokvariti odnose s Hrvatskom 

Predsednik Srbije ističe da Srbija neće pokvariti odnose za Hrvatskom i da neće ništa uraditi da ih ugrozi, ali i da od hrvatske predsednice Kolinde Grabar Kitarović nije dobio poziv da poseti Hrvatsku.

Podseća da je bivši hrvatski predsednik Ivo Josipović bio u zvaničnoj poseti Srbiji i da je dočekan izvanredno, kao dobar komšija i prijatelj.

"Sada je red da Hrvatska pozove Srbiju. Svako ko se razume u diplomatiju pitao bi 'što vi idete dva puta uzastopno u Srbiju, a vi ne idete'", ističe Nikolić.

Dodaje da su Srbiji i Hrvatskoj veoma važni dobri odnosi, ali je Hrvatska "još uvek u euforiji predizborne i postizborne kampanje, pa se ne usuđuje da kaže da joj je saradnja sa Srbijom toliko bitna – a jeste".

Nikolić objašnjava da je imao jak razlog da ne ode na inauguraciju Kolinde Grabar Kitarović jer je tada bio Dan državnosti Srbije.

Podseća da je našu zemlju predstavljao premijer Aleksandar Vučić i da je pitanje da li bi Hrvatska učinila takav gest da je Srbija na njen dan organizovala neku inauguraciju.

Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).