home_slajd_-_copy.jpg

Вести

04.03.2015. - 12:03

Ред је да Хрватска угости председника Србије

Председник Србије Томислав Николић каже да је успео да разбије стереотип о себи и о политици коју је водио. Истиче да је далеко одмакао у изради платформе за Косово и да више није довољно само да се каже да Србија неће признати независност Косова. У актуелној власти нема никога ко заговара увођење санкција Русији, наводи председник.

Гостујући у емисији Упитник на РТС-упредседник је рекао да је на почетку свог мандата дочекан непријатељски и без много охрабрења.

"Тужилац за ратне злочине није независан од државе"

Николић поручује да је тужилац за ратне злочине самосталан у раду, али не и независан од државе, указујући да је он орган државе Србије.

"Он није орган Хашког трибунала већ орган државе. Није постављен да само напада Србију", подсећа Николић и пита ко је изведен пред суд на основу оптужбе које је припремило наше тужилаштво.

Наводи да је тужилац за ратне злочине Владимир Вукчевић у једној изјави све оне који су били у Хагу осудио, а директно оптужио Александра Вучића и њега.

"На питање како коментарише мене и Вучића, рекао је: 'Да није било таквих, не би било потребе да постоји тужилац за ратне злочине'. Ја то не заборављам", истиче Николић. Додаје да је био обрукан од стране неких невладиних организација да је чинио ратне злочине.

На суђењу се, додаје, испоставило да је тужилац био упознат са целом ујдурмом, и да је сведок, који је доведен из затвора, показао велику част и храброст када је рекао да га је Наташа Кандић водила код тужиоца и да су му обећани лек против рака и стан да сведочи да је убијао.

С тим у вези, Николић подвлачи да ће увек говорити шта мисли и да, ако неко мисли да крши Устав, може да га смени, али да за то постоји процедура.

Николић наводи да је успео много више од свих људи у Србији, и то у тешким околностима.

"Грађанима треба још времена да схвате да треба да бирају председника који неће да буде вођа и да држи све палице у својим рукама, већ да бирају једног између себе, који ће можда више да жели да се тим послом бави", наводи Николић.

Томислав Николић каже да су уследили велики изазови кроз које Србија са јасним циљем пролази.

Наводи да је реч о званичним преговорима у вези са статусом Косова, преговорима са ЕУ, поновном успостављању старих пријатељстава са многим државама "које су чекале овакву Србију да би поново имале пријатеља са којим могу да разговарају".

Николић истиче да се Србија нашла у веома лошим међународним околностима, ухваћена економским реформама и жељом да привреду изведе на чистац и сачува свој економски положају у свету.  

Говорећи о бриселском дијалогу, Николић каже да он одавно није био у Бриселу и да на тим разговорима нема представника.

Међутим, додаје да директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић и он сутра имају састанак на којем ће председник добити информације о томе како дијалог тече и како изгледа та "дневна и ноћна мора" за људе који заступају Србију.

Председник наводи и да је његова позиција можда мало лагоднија зато што не разговара са Албанцима о решавању свакодневних проблема. Николић истиче и да је веома тешко разговарати са представницима који су дошли у име независне државе и који имају подршку за такав став.

О платформи за Косово 

Када је реч о платформи за Косово, председник каже да је у њеној изради одмакао веома далеко. Наводи да више није довољно рећи да нећемо да прихватимо независност Косова и Метохије.

"Ви сваког дана имате Косово на новом месту, Косово затекнете на сваком међународном скупу на који кренете", указује Николић.

Наводи да и неке државе које имају сличан проблем на својој територији имају сугестију или савет, препоруку да сарађују са Косовом и каже да ће се то ширити.

Николић истиче да нешто мора да буде другачије и да он својим предлогом ризикује коначно решење.

Председник понавља да је у изради платформе отишао далеко и да ће о томе разговарати са премијером Александром Вучићем.

"Видећемо шта и колико је прихватљиво, Влада трпи изазове и има велике притиске. То је ситуација у којој морате пажљиво да мерите и ја мерим док стављам на папир оно што је реално", каже Николић.

Додаје да је референдум нешто што најбоље одражава вољу грађана.

"Али грађане Србије не треба питати на референдуму да ли треба да постоји независно Косово јер се одговор наслућује", истиче председник.

Каже да би се грађани Србије увек пре одрекли Европске уније него Косова.

Нико у власти не заговара увођење санкција Русији

Николић се нада да криза у Украјини неће дуго трајати и додаје да се ситуација развија повољно. 

Према његови речима, ситуација у Украјини не даје за право ниједној страни да оствари све што је замислила и наглашава да би ситуација могла повољно да се развије, да стране врло брзо седну за преговарачки сто и договоре се, јер је очигледно да има превише оружја и да гине превише људи.

"Добра околност председавања Србије ОЕБС-у је да наша земља буде упамћена као држава која је председавала у време када је окончана једна велика европска криза", оцењује Николић.

Према његовим речима, у актуелној власти Србије нема никог ко заговара увођењење санкција Руској Федерацији.

"Србија има изузетну прилику да председава ОЕБС-у у ово тешко време. То је веома добра прилика да потврдимо изворне принципе на којима су основане међународне организације", сматра шеф државе.

Николић додаје да ће после тога бити тешко следећој држави која председава да примењује једнострану политику.

Кад је реч о увођењу санкција Руској Федерацији, Николић истиче да чак, иако би Београд, хипотетички гледано, увео казнене мере, то ни за један промил не би отежало живот у Русији.

"Те наше санкције би биле као бува на медведа. Можемо само себе да угрозимо уводећи санкције било коме на свету", наглашава Николић.

То је, према његовим речима, питање за будућа времена када је реч о чланству Србије у ЕУ.

"Улазимо у њу свесни тога да ћемо морати да имамо заједничку спољну политику. Ставиће нас на веома тежак испит и тражити да следимо заједничку спољну политику", објашњава Николић.

Упитан за изјаву америчког државног секретара Џона Керија, председник истиче да је "вероватно неко урођено право политичара из великих држава да се играју речима које могу много тога да значе".

Позив Обами да посети Београд 

Николић је потврдио да је америчком председнику Бараку Обами упућен позив да посети Београд, али да се о томе да ли ће до тога доћи не излази у јавност унапред, због могућности да се због промењених околности посета откаже. 

Фондација - породични дуг Србији

Говорећи о фондацији своје супруге, Николић истиче да би, када би он био бизнисмен, гледао шта ће да остави свом народу.

"Никада нећу да причам о ципелама и ташни своје супруге. Моја супруга је права домаћица, мајка, бака и то што сада има обавезу да саруђује и разговара са многим људима у Србији у жељи да помогне, мислим да је круна њеног живота", каже председник.

"Где би та фондација ишла мимо мене кад је то наш породични дуг Србији", упитао је председник.

Указује да неки кажу како он користи утицај да обезбеди средства фондацији.

"Ја користим утицај да направим породилишта у Србији. Зашто то некоме смета?", пита председник.

Наглашава да Србија још увек има изванредну позицију у свету, да нико не може нашој малој држави и великом народу да отворено каже шта треба да се ради.

Истовремено додаје да никоме у Србији не смета да свој утицај имају Русија и САД. 

Говорећи о томе што у појединим државама Србија нема амбасадоре, председник каже да је на то више пута упозоравао.

"Свестан сам тога да немамо амбасадоре у неким државама, али не знам зашто их немамо. Свестан сам да у последњих 10 година водимо 'шатл' дипломатију, па посао амбасадора преузимају председник Владе, председник и министар спољних послова", објашњава Николић.

Каже да се договарао са министром спољних послова Ивицом Дачићем о именима која би требало да се предложе Влади.

Међутим, истиче да не зна зашто министар не напише писмо Влади у којем ће је обавестити кога све предлаже и за коју државу. Додаје и да у то не жели да се меша.  

О Интерполовим потерницама за Србима

Када је реч о новим потерницама Интерпола за грађанима Србије, Николић оцењује да је ово сада некакав нови ударац, чије се димензије још не знају.

Према његовим речима, све је почело са генералом Диковићем.

"Чим су се уплели дежурни који као лешинари чекају да Србији буде лошије, да черупају и стварају већи смрад, знао сам да се нешто спрема. Ако Србија има Интерполове потернице за Ганићем и Тачијем, иако се безмало спрдају с тим, не може Србија да буде жртва тога да приштинска администрација, када јој се прохте, распише потерницу за неким грађанином Србије, а истовремено чекате када ће да почне суђење за потпуно доказан случај трговине органима иза којег су актуелни чланови администрације у Приштини", каже председник Србије.

И с тим у вези критикује тужиоца за ратне злочине Вукчевића. Николић указује да га, "да је као тужилац за ратне злочине примао плату 20 година, нико не би могао да изненади неким ликом да је неко ратни злочинац".

"Не тврдим да Срби нису учинили ратни злочин, као и Хрвати и Босанци. Било је појединаца у ова три народа које је рат одвукао да чине ратне злочине. Међутим, само је Србија оптужена за систематско и планирано вршење ратних злочина. То није речено никоме од оних који су против нас ратовали. Због тога би Србија требало да има мало достојанства", поручује Николић.

Сматра да Србија треба да разговара и пита ко је расписао потернице и ко их је прихватио, као и да ли имају исти третман као потернице за муслиманима или Хрватима који се угошћавају у ВИП салонима неких аеродрома док им се не каже да потерница Србије више не важи.

Реконструкција Владе – ствар процене премијера 

Председник Србије истиче да је реконструкција Владе питање за премијера и ствар његове процене.  

"То је однос Влада–Скупштина, председник нема ту никаквог утицаја", поручује Николић.

Истиче и да је Влада Србије изабрала прави пут у спровођењу реформи, као и да је 2015. година "вероватно последња година наших мука и одрицања".

"То је сада јасно и евидентно и само некакав светски слом би могао да нас уклони са тог пута", сматра Николић.

Наводи и да бројеви којима данас располаже Влада Србије, а то су приходи и расходи у буџету за прва два месеца ове године, упоређени са 2013. и 2014. годином, говоре да је изабран прави пут.

Поручује да не постоји спор између њега и СПС-а и Ивице Дачића и истиче да гледа да не ствара непријатеље и да му сви грађани буду једнаки, иако је СНС његов избор.

Николић одбацује и поједине тврдње да је упражњено место координатора Бироа за координацију служби безбедности, истичући да тај посао одлично обавља премијер Александар Вучић. Каже да ће тек када, и ако се са тог места буде повукао Вучић, поставити другог.

Томислав Николић је говорио и о евентуалној поновној кандидатури за председника.  

"Ако бисте ме питали као човека, сигурно да се никад више не бих кандидовао", истиче Николић.

Додаје да би ипак волео да има још један мандат да заврши све што је мислио као политичар.  

"Имам много разлога да се кандидујем поново, али имам исто толико разлога да се више не кандидујем", указао је председник.

"Сви који измишљају лажи о мени, опростили би ми када бих отишао са функције. Пробудили су у мени борца, човека који је увек био сам и нападнут", каже Томислав Николић.

Србија неће покварити односе с Хрватском 

Председник Србије истиче да Србија неће покварити односе за Хрватском и да неће ништа урадити да их угрози, али и да од хрватске председнице Колинде Грабар Китаровић није добио позив да посети Хрватску.

Подсећа да је бивши хрватски председник Иво Јосиповић био у званичној посети Србији и да је дочекан изванредно, као добар комшија и пријатељ.

"Сада је ред да Хрватска позове Србију. Свако ко се разуме у дипломатију питао би 'што ви идете два пута узастопно у Србију, а ви не идете'", истиче Николић.

Додаје да су Србији и Хрватској веома важни добри односи, али је Хрватска "још увек у еуфорији предизборне и постизборне кампање, па се не усуђује да каже да јој је сарадња са Србијом толико битна – а јесте".

Николић објашњава да је имао јак разлог да не оде на инаугурацију Колинде Грабар Китаровић јер је тада био Дан државности Србије.

Подсећа да је нашу земљу представљао премијер Александар Вучић и да је питање да ли би Хрватска учинила такав гест да је Србија на њен дан организовала неку инаугурацију.

Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).