tan2014-6-4_161348987_4.jpg

Vesti

04.06.2014. - 19:11

Sada nam je više nego ikada potrebna solidarnost

SVILAJNAC - Predsednik Tomislav Nikolić izjavio je danas da je u Srbiji vanredna situacija ukinuta kao znak opasnosti, ali da je država u vanrednoj situaciji dok god ne bude obnovljena i poslednja kuća oštećena poplavom.

Nikolić je, prilikom obilaska oštećenog vrtića u Svilajncu, građanima poručio da ne misle da je nevolja prošla i apelovao na njihovu solidarnost u predstojećem periodu.
"Sada nam je više nego ikada potrebna solidarnost. Ono što je ispoljeno prvih dana bilo je nesebično žrtvovanje. Danas je druga vrsta humanosti na delu, danas je na delu solidarnost kako ne bismo pali u zaborav. Ja žurim sa donatorskom konferencijom zato što bismo mogli da padnemo u zaborav, jer svakoga dana se u svetu desi nešto što našu tragediju u očima drugoga čini manjom", rekao je Nikolić.

Predsednik je apelovao i na Vladu Srbije da procedure prilagodi situaciji u kojoj se Srbija nalazi, kako bi rekonstrukcija kuća i javnih objekata mogla da se realizuje bez ikakvih blokada.
"Teško da će u ovo obdanište deca da se vrate brzo ako ne preduzmemo hitne i vanredne mere i ako se vlada ne izjasni da u ovoj situaciji neke procedure predviđene za redovnu situaciju treba na neki način izbeći. Ako bi se ovo smatralo normalnom adaptacijom, ne verujem da bismo u decembru ovde imali dece, jer dovoljno je da jedan ponuđač obori tender da biste čekali iduću godinu. To je nazamislivo", objasnio je Nikolić.

Prema njegovim rečima, vreme je da vlada donese odluku kako se ulazi u rekonstrukciju objekata posle poplave.

Predsednik je rekao da će nastojati da obiđe svako mesto postradalo u poplavama kako bi se iz prve ruke obavestio o razmerama štete i katastrofe, i kako bi sa terena apelovao na čitav svet da se Srbiji pruži što veća pomoć.

Nakon današnje posete Svilajncu i Paraćinu, Nikolić je najavio da će do kraja nedelje obići i Kraljevo.

On je istakao i da će i fondacija "Dragica Nikolić" nastojati da izgradi u svakom
poplavljenom mestu makar jednu kuću za porodice sa decom.

Nikolić uručio pomoć Svilajncu

Nikolić je uručio je veću količinu humanitarne pomoći distributivnom centru u Svilajncu odakle će ona biti upućena najugroženijim žiteljima te opštine koji su, usled nedavnih poplava, izgubili krov nad glavom.

Nikolić je Slilajncu predao tri kamiona i šest kombija humanitarne pomoći, koja se sastoji mahom od prehrambenih proizvoda i sredstava za higijenu, a danas će u tom gradu obići i dečji vrtić koji je, pored Doma zdravlja, najoštećenija javna ustanova.

U predatom kontingentu pomoći je osam tona vode, jedna tona brašna, četiri tone krompira, sedam tona konzerviranog graška i tri done druge konzervirane hrane, dve tone konditorskih prozivoda, dve tone sredstava za ličnu higijenu i izvesna količina kreveta, dušeka i ćebadi.

Prema rečima predstavnika opštine, koji su dočekali Nikolića, situacija u Svilajncu se polako normalizuje, ali su potrebna velika sredstva da se rekonstruiše oko 2.000 oštećenih kuća i da se potpuno normalizuje život u toj opštini.

Trenutno je u Svilajncu u prihvatnim centrima, prema evidenciji lokalne vlasti, 48 porodica.

Nikolić će danas uručiti humanitarnu pomoć i građanima Paraćina, gde će se sastati sa rukovodstvom opštine i obići naselje Vrapčane, koje je najteže pogođeno poplavama u toj opštini.

Ugrožena budućnost građana

Nikolić je izjavio da životi građana čija su imanja bila pogođena poplavama nisu više fizički ugroženi, ali da im je ugrožena budućnost, zbog čega država mora da pomogne u saniranju štete.
"Nije ugrožen fizički život ljudi koji su bili pod vodom, ali im je ugrožena budućnost, njihova i njihove dece. Ako im danas ne pomognemo, izgubili smo veliki deo Srbije zauvek, jer ako te ljude ostavimo da se sele kod prijatelja, rodbine, da uzimaju privatno stanove i da sa tugom gledaju u kuću koju ne mogu da poprave, onda mi kao društvo u celini ne vredimo", rekao je Nikolić nakon razgovora sa žiteljima najpogođenijeg dela Paraćina u naselju Vrapčane.

On je konstatovao da je danas očigledno da su mnoge kuće podignute metar i po ispod nivoa na kojima se u budućnosti mogu očekivati poplave, što je veliki izazov za državu i lokalne vlasti.
"Veliki je zadatak za državu da u saradnji sa lokalnom samoupravom pronađe način kako će ovaj grad da zaštiti od ovakvih voda koje možemo ponovo da očekujemo: gde vode odvesti, kada ih treba skloniti u polja, jer bolje je da stradaju polja nego gradovi", kazao je Nikolić.

Nikolić je naselje posetio posle razgovora sa čelnicima opštine Paraćin koji su ga izvestili o razmerama štete u tom gradu, i rekao da sreća u nesreći to što je vodeni talas u ovom delu Srbije naišao po danu i što nije bilo žrtava, ali da je očigledno da postoje čitavi delovi grada koji će i u budućnosti biti ugroženi.
"Mislim da vanredna situacija traje još uvek, jer čim vas čovek uhvati za ruku i kaže dođite da vidite moju kuću to je znak da je vanredna situacija, jer to nije jedna kuća već hiljade", poručio je Nikolić.

Kako je istakao, šteta je nemerljiva i ne može da padne samo na građane, jer oni ne mogu iz svojih izvora da saniraju štetu, tako da će država, osim pomoći iz inostranstva, morati da sve svoje kapacitete uloži kako bi se svi vratili u svoje domove.

Predsednik Nikolić je poručio građanima čije su kuće oštećene da pre nego što uopšte počne bilo kakva rekonstrukcija sačekaju procenu stručne komisije da li su temelji njihovih stambenih objekata sigurni, a potom da i sami urade deo posla, tako što će, na primer, obiti malter.
"Ne žalite to što ste sami svojom rukom zidali, gradili, malterisali. I ja sam tako pravio svoju kuću, pa kad dođe vreme da nešto od toga srušite, rušite da bi bilo bolje", rekao je Nikolić.

Predsednik Srbije je danas Paraćinu dostavio 20 tona pomoći, pre svega u hrani i sredstvima za higijenu.

foto Tanjug, D. Peternek

Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).