tan2014-6-4_161348987_4.jpg

Вести

04.06.2014. - 19:11

Сада нам jе више него икада потребна солидарност

СВИЛAJНAЦ - Председник Tомислав Николић изjавио jе данас да jе у Србиjи ванредна ситуациjа укинута као знак опасности, али да jе држава у ванредноj ситуациjи док год не буде обновљена и последња кућа оштећена поплавом.

Николић jе, приликом обиласка оштећеног вртића у Свилаjнцу, грађанима поручио да не мисле да jе невоља прошла и апеловао на њихову солидарност у предстоjећем периоду.
"Сада нам jе више него икада потребна солидарност. Oно што jе испољено првих дана било jе несебично жртвовање. Данас jе друга врста хуманости на делу, данас jе на делу солидарност како не бисмо пали у заборав. Jа журим са донаторском конференциjом зато што бисмо могли да паднемо у заборав, jер свакога дана се у свету деси нешто што нашу трагедиjу у очима другога чини мањом", рекао jе Николић.

Председник jе апеловао и на Владу Србиjе да процедуре прилагоди ситуациjи у коjоj се Србиjа налази, како би реконструкциjа кућа и jавних обjеката могла да се реализуjе без икаквих блокада.
"Tешко да ће у ово обданиште деца да се врате брзо ако не предузмемо хитне и ванредне мере и ако се влада не изjасни да у овоj ситуациjи неке процедуре предвиђене за редовну ситуациjу треба на неки начин избећи. Aко би се ово сматрало нормалном адаптациjом, не веруjем да бисмо у децембру овде имали деце, jер довољно jе да jедан понуђач обори тендер да бисте чекали идућу годину. Tо jе назамисливо", обjаснио jе Николић.

Према његовим речима, време jе да влада донесе одлуку како се улази у реконструкциjу обjеката после поплаве.

Председник jе рекао да ће настоjати да обиђе свако место пострадало у поплавама како би се из прве руке обавестио о размерама штете и катастрофе, и како би са терена апеловао на читав свет да се Србиjи пружи што већа помоћ.

Након данашње посете Свилаjнцу и Параћину, Николић jе наjавио да ће до краjа недеље обићи и Kраљево.

Oн jе истакао и да ће и фондациjа "Драгица Николић" настоjати да изгради у сваком
поплављеном месту макар jедну кућу за породице са децом.

Николић уручио помоћ Свилаjнцу

Николић jе уручио jе већу количину хуманитарне помоћи дистрибутивном центру у Свилаjнцу одакле ће она бити упућена наjугрожениjим житељима те општине коjи су, услед недавних поплава, изгубили кров над главом.

Николић jе Слилаjнцу предао три камиона и шест комбиjа хуманитарне помоћи, коjа се састоjи махом од прехрамбених производа и средстава за хигиjену, а данас ће у том граду обићи и дечjи вртић коjи jе, поред Дома здравља, наjоштећениjа jавна установа.

У предатом контингенту помоћи jе осам тона воде, jедна тона брашна, четири тоне кромпира, седам тона конзервираног грашка и три доне друге конзервиране хране, две тоне кондиторских прозивода, две тоне средстава за личну хигиjену и извесна количина кревета, душека и ћебади.

Према речима представника општине, коjи су дочекали Николића, ситуациjа у Свилаjнцу се полако нормализуjе, али су потребна велика средства да се реконструише око 2.000 оштећених кућа и да се потпуно нормализуjе живот у тоj општини.

Tренутно jе у Свилаjнцу у прихватним центрима, према евиденциjи локалне власти, 48 породица.

Николић ће данас уручити хуманитарну помоћ и грађанима Параћина, где ће се састати са руководством општине и обићи насеље Врапчане, коjе jе наjтеже погођено поплавама у тоj општини.

Угрожена будућност грађана

Николић jе изjавио да животи грађана чиjа су имања била погођена поплавама нису више физички угрожени, али да им jе угрожена будућност, због чега држава мора да помогне у санирању штете.
"Ниjе угрожен физички живот људи коjи су били под водом, али им jе угрожена будућност, њихова и њихове деце. Aко им данас не помогнемо, изгубили смо велики део Србиjе заувек, jер ако те људе оставимо да се селе код приjатеља, родбине, да узимаjу приватно станове и да са тугом гледаjу у кућу коjу не могу да поправе, онда ми као друштво у целини не вредимо", рекао jе Николић након разговора са житељима наjпогођениjег дела Параћина у насељу Врапчане.

Oн jе констатовао да jе данас очигледно да су многе куће подигнуте метар и по испод нивоа на коjима се у будућности могу очекивати поплаве, што jе велики изазов за државу и локалне власти.
"Велики jе задатак за државу да у сарадњи са локалном самоуправом пронађе начин како ће оваj град да заштити од оваквих вода коjе можемо поново да очекуjемо: где воде одвести, када их треба склонити у поља, jер боље jе да страдаjу поља него градови", казао jе Николић.

Николић jе насеље посетио после разговора са челницима општине Параћин коjи су га известили о размерама штете у том граду, и рекао да срећа у несрећи то што jе водени талас у овом делу Србиjе наишао по дану и што ниjе било жртава, али да jе очигледно да постоjе читави делови града коjи ће и у будућности бити угрожени.
"Mислим да ванредна ситуациjа траjе jош увек, jер чим вас човек ухвати за руку и каже дођите да видите моjу кућу то jе знак да jе ванредна ситуациjа, jер то ниjе jедна кућа већ хиљаде", поручио jе Николић.

Kако jе истакао, штета jе немерљива и не може да падне само на грађане, jер они не могу из своjих извора да санираjу штету, тако да ће држава, осим помоћи из иностранства, морати да све своjе капацитете уложи како би се сви вратили у своjе домове.

Председник Николић jе поручио грађанима чиjе су куће оштећене да пре него што уопште почне било каква реконструкциjа сачекаjу процену стручне комисиjе да ли су темељи њихових стамбених обjеката сигурни, а потом да и сами ураде део посла, тако што ће, на пример, обити малтер.
"Не жалите то што сте сами своjом руком зидали, градили, малтерисали. И jа сам тако правио своjу кућу, па кад дође време да нешто од тога срушите, рушите да би било боље", рекао jе Николић.

Председник Србиjе jе данас Параћину доставио 20 тона помоћи, пре свега у храни и средствима за хигиjену.

фото Танјуг, Д. Петернек

Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).