Samit Evropske političke zajednice u Kišinjevu

Vesti

01.06.2023. - 20:07

Samit Evropske političke zajednice u Kišinjevu

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić učestvovao je danas na Samitu Evropske političke zajednice u Kišinjevu, gde je imao niz susreta sa evropskim i regionalnim zvaničnicima među kojima su predsednik Republike Francuske Emanuel Makron, kancelar Savezne Republike Nemačke Olaf Šolc, savezni kancelar  Republike Austrije Karl Nehamer, predsednik Vlade Kraljevine Španije Pedro Sančez, predsednik Vlade Republike Češke Petr Fijala, predsednik Crne Gore Jakov Milatović, kao i visoki predstavnik Evropske Unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel.

Samit Evropske političke zajednice u Kišinjevu

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
Predsednik Vučić izjavio je danas, nakon niza sastanaka sa evropskim liderima, da je jedna od glavnih tema, uz Ukrajinu, bilo rešavanje problema na Kosovu i Metohiji, kao i da je sve jasnije ko je odgovoran za nasilje na KiM. On je rekao da nije uvek optimističan, jer vrlo pažljivo tumači stavove velikih sila i drugih u Evropi, ali da misli da sada stvari postaju očiglednije i jasnije i za one koji u suštinskim pitanjima nisu uvek saglasni sa nama. 
 
Samit Evropske političke zajednice u Kišinjevu

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
Predsednik je naveo da je današnji sastanak evropskih lidera u Kišinjevu važan zbog pitanja mira i bezbednosti, energetske otpornosti, jačanja stabilnosti i prosperiteta u Evropi, ali i zbog situacije na severu Kosova i Metohije i mnogih drugih razloga, poput privlačenja stranih investicija, te dodao da je potrebno razgovarati i izbegavati provokacije u budućnosti. 
 
„Verujem da možemo zadržati mir u regionu, ne samo zato što je to važno za nas, već i za druge'', poručio je predsednik. On je naglasio da će Srbija povesti računa da građani budu zadovoljniji, kao i investitori, i da je cilj da i dalje imamo više od 60 odsto privučenih stranih direktnih investicija u regionu, jer to stvara prednost u odnosu na sve druge na Balkanu. 
 
Samit Evropske političke zajednice u Kišinjevu

Foto: Predsedništvo Srbije

 
Tokom Samita u glavnom gradu Republike Moldavije, predsednik Vučić se sastao sa srpskom članicom Predsedništva BiH Željkom Cvijanović, predsednicom Grčke Katerinom Sakelaropulu, predsednikom Vlade Severne Makedonije Dimitrom Kovačevskim i premijerom Albanije Edijem Ramom, sa kojima je razgovarao o aktuelnim dešavanjima u regionu i daljim koracima koji bi doprineli nalaženju rešenja za sadašnju tešku i ozbiljnu situaciju.  
 
Samit Evropske političke zajednice u Kišinjevu

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
Predsednik Vučić razgovarao je danas i sa visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepom Borelom o kompleksnoj situaciji na KiM. 
 
„Ponovio sam da smo od početka odgovorno, savesno i ozbiljno pristupali rešavanju svih otvorenih pitanja tokom dijaloga sa Prištinom i naglasio da smo strpljivo i smireno odgovarali na sve jednostrane poteze i provokacije“, preneo je predsednik i poručio da je za našu zemlju bezbednost srpske zajednice na Kosovu „oduvek predstavljala prioritet uz očuvanje mira i stabilnosti“. On je istakao da je formiranje Zajednice srpskih opština osnovna obaveza iz Briselskog sporazuma, a posebno naglasio da je od prioritetne važnosti da institucije u Prištini prestanu sa nasiljem i vrate se dijalogu.
 
Samit Evropske političke zajednice u Kišinjevu

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
Predsednik Vučić sastao se sa predsednikom Republike Francuske Emanuelom Makronom, sa kojim je razgovarao o daljim koracima u cilju održavanja mira i stabilnosti u regionu. On je zahvalio predsedniku Makronu na čvrstom stavu i podršci koju je pružio Srbiji povodom najnovijih dešavanja na Kosovu i Metohiji. 
 
Samit Evropske političke zajednice u Kišinjevu

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
Predsednik Vučić sastao se večeras sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom i kancelarom Savezne Republike Nemačke Olafom Šolcom i tom prilikom istakao da Srbija ostaje "dosledan i pouzdan partner u očuvanju regionalnog mira i stabilnosti, vođena prevashodno nacionalnim i državnim interesima". On je preneo da su razgovarali o ponovnoj eksalaciji nasilja na Kosovu i Metohiji, kao i o aktuelnoj regionalnoj i globalnoj situaciji i evropskoj budućnosti Srbije. 
 
„Istakao sam neophodnost ulaganja dodatnih zajedničkih napora u deeskalaciju situacije i nastavak razgovora, kao i ključnu ulogu Srbije u očuvanju mira i nastojanjima da se sva otvorena pitanja rešavaju putem dijaloga, a ne putem provokacija i neodgovornih jednostranih poteza“, naglasio je predsednik. 
 
 
Kišinjev, 
01. jun 2023. godine
 
 
 
Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).