Самит Европске политичке заједнице у Кишињеву

Вести

01.06.2023. - 20:07

Самит Европске политичке заједнице у Кишињеву

Председник Републике Србије Александар Вучић учествовао је данас на Самиту Европске политичке заједнице у Кишињеву, где је имао низ сусрета са европским и регионалним званичницима међу којима су председник Републике Француске Емануел Макрон, канцелар Савезне Републике Немачке Олаф Шолц, савезни канцелар  Републике Аустрије Карл Нехамер, председник Владе Краљевине Шпаније Педро Санчез, председник Владе Републике Чешке Петр Фијала, председник Црне Горе Јаков Милатовић, као и високи представник Европске Уније за спољну политику и безбедност Жозеп Борел.

Самит Европске политичке заједнице у Кишињеву

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
Председник Вучић изјавио је данас, након низа састанака са европским лидерима, да је једна од главних тема, уз Украјину, било решавање проблема на Косову и Метохији, као и да је све јасније ко је одговоран за насиље на КиМ. Он је рекао да није увек оптимистичан, јер врло пажљиво тумачи ставове великих сила и других у Европи, али да мисли да сада ствари постају очигледније и јасније и за оне који у суштинским питањима нису увек сагласни са нама. 
 
Самит Европске политичке заједнице у Кишињеву

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
Председник је навео да је данашњи састанак европских лидера у Кишињеву важан због питања мира и безбедности, енергетске отпорности, јачања стабилности и просперитета у Европи, али и због ситуације на северу Косова и Метохије и многих других разлога, попут привлачења страних инвестиција, те додао да је потребно разговарати и избегавати провокације у будућности. 
 
„Верујем да можемо задржати мир у региону, не само зато што је то важно за нас, већ и за друге'', поручио је председник. Он је нагласио да ће Србија повести рачуна да грађани буду задовољнији, као и инвеститори, и да је циљ да и даље имамо више од 60 одсто привучених страних директних инвестиција у региону, јер то ствара предност у односу на све друге на Балкану. 
 
Самит Европске политичке заједнице у Кишињеву

Фото: Председништво Србије

 
Током Самита у главном граду Републике Молдавије, председник Вучић се састао са српском чланицом Председништва БиХ Жељком Цвијановић, председницом Грчке Катерином Сакеларопулу, председником Владе Северне Македоније Димитром Ковачевским и премијером Албаније Едијем Рамом, са којима је разговарао о актуелним дешавањима у региону и даљим корацима који би допринели налажењу решења за садашњу тешку и озбиљну ситуацију.  
 
Самит Европске политичке заједнице у Кишињеву

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
Председник Вучић разговарао је данас и са високим представником ЕУ за спољну политику и безбедност Жозепом Борелом о комплексној ситуацији на KиМ. 
 
„Поновио сам да смо од почетка одговорно, савесно и озбиљно приступали решавању свих отворених питања током дијалога са Приштином и нагласио да смо стрпљиво и смирено одговарали на све једностране потезе и провокације“, пренео је председник и поручио да је за нашу земљу безбедност српске заједнице на Kосову „одувек представљала приоритет уз очување мира и стабилности“. Он је истакао да је формирање Заједнице српских општина основна обавеза из Бриселског споразума, а посебно нагласио да је од приоритетне важности да институције у Приштини престану са насиљем и врате се дијалогу.
 
Самит Европске политичке заједнице у Кишињеву

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
Председник Вучић састао се са председником Републике Француске Емануелом Макроном, са којим је разговарао о даљим корацима у циљу одржавања мира и стабилности у региону. Он је захвалио председнику Макрону на чврстом ставу и подршци коју је пружио Србији поводом најновијих дешавања на Косову и Метохији. 
 
Самит Европске политичке заједнице у Кишињеву

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
Председник Вучић састао се вечерас са француским председником Емануелом Макроном и канцеларом Савезне Републике Немачке Олафом Шолцом и том приликом истакао да Србија остаје "доследан и поуздан партнер у очувању регионалног мира и стабилности, вођена превасходно националним и државним интересима". Он је пренео да су разговарали о поновној ексалацији насиља на Kосову и Метохији, као и о актуелној регионалној и глобалној ситуацији и европској будућности Србије. 
 
„Истакао сам неопходност улагања додатних заједничких напора у деескалацију ситуације и наставак разговора, као и кључну улогу Србије у очувању мира и настојањима да се сва отворена питања решавају путем дијалога, а не путем провокација и неодговорних једностраних потеза“, нагласио је председник. 
 
 
Кишињев, 
01. јун 2023. године
 
 
 
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).