Samit Kine i 17 zemalja Centralne i Istočne Evrope

Vesti

09.02.2021. - 14:33

Samit Kine i 17 zemalja Centralne i Istočne Evrope

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić učestvovao je danas, na poziv kineskog predsednika Si Đinpinga, na video - konferencijskom Samitu Kine i 17 zemalja Centralne i Istočne Evrope.

"Poštovana Ekselencijo, predsedniče Narodne Republike Kine, gospodine Si Đinping,
Vaše Ekselencije, predstavnici zemalja Centralne i Istočne Evrope,
dragi prijatelji,
 
Pre tačno dve nedelje, obraćajući se Svetskom ekonomskom forumu, predsednik Si je naglasio da podeljeni svet ne može da se bori sa zajedničkim izazovima sa kojima se čovečanstvo suočava. Multilateralizam podrazumeva da se međunarodna pitanja rešavaju kroz konsultacije i da o budućnosti sveta odlučuju svi uz zajednički rad. Moramo da se pridržavamo koncepta saradnje koji je zasnovan na uzajamnoj koristi, kako bismo zaštitili jednaka prava na razvoj svih zemalja i promovisali konkurentnost zasnovanu na principima pravičnosti i pravde. Naučna i tehnološka dostignuća treba da služe čitavom čovečanstvu i da ne postanu sredstvo za ograničavanje razvoja drugih zemalja.
 
U ime građana Republike Srbije i u svoje lično ime, želim da se zahvalim našem domaćinu na toplim rečima dobrodošlice i na privilegiji da se obratim ovom cenjenom skupu.
 
Poštovani predsedniče Si,
 
izuzetno sam počastvovan Vašim pozivom. U pravom trenutku ste prepoznali potrebu za pokretanjem inicijative za održavanje ovog foruma i danas insistirate na istinskoj potrebi da „Kina i CIEZ pojačaju komunikaciju, postignu konsenzus i zacrtaju tok buduće saradnje za podršku ekonomskom i socijalnom oporavku i razvoju u post-KOVID eri“.
 
Saglasan sam sa Vašom konstatacijom da ćemo kroz mehanizme saradnje koja je ponuđena kroz ovaj format dijaloga „u velikoj meri doprineti obogaćivanju sveukupne saradnje između Kine i Evrope“.
 
Značaj koji Narodna Republika Kina pridaje ovom skupu najbolje se ogleda u činjenici da će naš domaćin biti upravo čovek sa ogromnim međunarodnim ugledom i arhitekta multilateralizma – predsednik Si.
 
Na ovakav gest uvažavanja, Srbija je morala recipročno da odgovori i zbog toga se skupu obraća predsednik Republike.
 
Izuzetno sam zadovoljan što se trgovinska razmena između Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope povećala za 8,4% u 2020. godini, čime je premašila iznos od 100 milijardi dolara.
 
U robnoj razmeni Srbije sa svetom u 2020. godini, Kina je zauzimala treće mesto. U 2020. godini, trgovinska razmena iznosila je gotovo 3,7 milijardi USD (što predstavlja rast od 30% u poređenju sa 2018. godinom), a samo u poslednjih 5 godina, naš izvoz u Kinu povećao se 15 puta.
 
U 2020. godini zabeležen je istorijski maksimum našeg izvoza u Kinu, a samo poređenja radi - naš izvoz u Kinu u 2010. godini iznosio je samo 7,3 miliona USD, dok je ove godine iznosio više od 377 miliona USD.
 
Do kraja 2020. godine, kineske direktne investicije u zemlje Centralne i Istočne Evrope, uključujući oblasti energetike, infrastrukture i logistike, iznosile su bruto 3,14 milijarde dolara, dok su investicije tih zemalja u Kini dostigle 1,72 milijarde dolara.
 
Slobodan sam da kažem da se ovde radi o uspostavljanju nove razvojne paradigme i u olakšavanju globalne saradnje u borbi protiv pandemije virusa korona.
 
Dame i gospodo,
 
Dozvolite mi da vas ukratko obavestim o trenutnim ekonomskim parametrima u Republici Srbiji, koji su rezultat sprovođenja ekonomskih mera usmerenih na ublažavanje posledica pandemije KOVID-19.
 
Danas, nakon teških reformi i uprkos pandemiji, Srbija beleži rezultate bez presedana u svojoj modernoj istoriji. Prvi smo u Evropi po stopi rasta, a drugi po broju vakcinisanih.
 
Želimo da sačuvamo dobre rezultate i da nastavimo da unapređujemo Srbiju.
 
Imunizacija u Srbiji počela je vakcinom koju je proizvela kineska kompanija Sinofarm, kao i vakcinama američkog Fajzera i ruskog Sputnjik V. Očekujemo i isporuke vakcina preko programa KOVAKS i Evropske Unije.
 
Srbija je uspela da postane pozitivan primer u čitavoj Evropi, zahvaljujući nesebičnoj i bratskoj pomoći Narodne Republike Kine i predsednika Sija.
 
S obzirom na to da život ne može i ne sme da stane, podsetio bih da je Srbija bila domaćin Četvrte ministarske konferencije o inovacijama Kina-CIEZ, čiji je najveći rezultat bila Beogradska deklaracija o saradnji u oblasti inovacija.
 
Srbija želi da ojača svoju poziciju u regionu kada je reč o razvoju inovacija, veštačke inteligencije, robotike i digitalizacije, što vidimo kao put za stvaranje boljeg, prosperitetnijeg i zadovoljnijeg društva.
 
Od strateškog je interesa za Srbiju mogućnost da naša zemlja bude domaćin centra za pametne gradove.
 
Pojas i put, ta veličanstvena vizija predsednika Sija, pred našim očima dobija jasne konture. Srbija se nalazi na evropskom putu i istovremeno ulaže najveće napore da ojača veze sa svojim kineskim prijateljima.
 
Donirana i kupljena medicinska oprema isporučena iz Kine, stigla je drevnim stazama Puta svile, od Siana i Vuhana, preko Mađarske do Srbije.
 
Za razliku od drevnog Puta svile, sada su lekovi i oprema dopremljeni na Balkan sa više od 88 letova i u brojnim železničkim kompozicijama.
 
Modernizacija pruge Beograd-Budimpešta omogućiće još brži prevoz robe prema grčkim lukama i bolju povezanost Kine i brojnih azijskih zemalja sa Evropom.
 
Verujemo da je kontinuirani dijalog na najvišem političkom nivou presudan za razvoj strateških odnosa Srbije i Kine u svim oblastima ekonomskih, kulturnih i zdravstvenih aktivnosti.
 
Nadam se da ćemo - čim epidemiološka situacija u Srbiji to omogući - imati priliku da ponovo dočekamo predsednika Si Đinpinga.
 
Sa zadovoljstvom konstatujem da gotovo nije bilo uticaja pandemije na radne procese, te da su brojne kineske kompanije u Srbiji nastavile da rade na realizaciji dogovorenih projekata, kao što su radovi na izgradnji autoputeva na koridorima X i XI, kao i brojnim projektima u oblasti energetike.
 
Krajem januara ove godine, potpisan je Memorandum o razumevanju za projekat „Beogradski metro“ između Vlade Republike Srbije, Grada Beograda i kineske kompanije „Power China“ i francuske kompanije „Alstom“ koji treba da započne u trećem kvartalu 2021. godine.
 
Očekujemo i intenziviranje saradnje u oblasti sporta, poljoprivrede, obrazovanja, nauke i tehnologije, gde je projekat industrijskog parka Srbija-Kina u Beogradu od ogromnog značaja.
 
Povrh toga, Srbija je uspešno predstavila svoja dostignuća na Trećem kineskom međunarodnom sajmu uvoza u Šangaju u novembru 2020. godine.
 
Prethodna godina pokazala je sve slabosti čovečanstva i primorala svaku zemlju da preispita svoje kapacitete, istovremeno stavljajući na ozbiljan test mnoge nove saveze, ali i tradicionalne veze.
 
Osnovni postulati na kojima smo gradili svoje navike o slobodnom protoku ljudi, roba, kapitala i usluga, poljuljani su globalnim uvođenjem karantina i faktičkim ograničenjem slobode kretanja.
 
Uvaženi predsedniče Si, dozvolite mi da iskoristim ovu priliku da Vam u ime građana Republike Srbije i u svoje ime ponovo izrazim najdublju zahvalnost za brzu pomoć u medicinskoj opremi koju je Vlada Narodne Republike Kine stavila na raspolaganje mojoj zemlji i mom narodu, dok su dve laboratorije „Vatreno oko“ koje je Kina donirala Srbiji bile od velikog značaja za detekciju virusa.
 
Globalni oporavak biće moguć samo putem saradnje između svih zemalja, kao i razmene iskustava u duhu solidarnosti i razumevanja, ali i kroz otvorenost i identifikovanje novih modaliteta saradnje.
 
Dragi prijatelji,
 
Po tradicionalnom kineskom lunarnom kalendaru, Nova godina počinje za tri dana. Godina pred nama biće u znaku Bivola. Prema drevnom verovanju, Godina bivola je godina u kojoj će mnogi od nas doći do novih saznanja i odluka. Što je još važnije, predstojeći period biće dobar za sve one koji su navikli vredno da rade.
 
Na kraju, želeo bih da vas podsetim na dalekovido izlaganje predsednika Sija od 15. maja 2017. godine. Tom prilikom, moj prijatelj povlači precizne paralele između Puta svile i inicijative „Pojas i put“. Inicijativa „Pojas i put“ ukorenjena je u istoriji, ali je usmerena ka budućnosti. Drevni Put svile otelotvorio je težnju za boljim životom naših predaka, promovisao međusobnu povezanost zemalja Azije i Evrope, podstakao razmenu i međusobno upoznavanje civilizacija između Istoka i Zapada i dao veliki doprinos razvoju i napretku ljudske civilizacije. Iz drevnog Puta svile možemo da crpimo svu mudrost i snagu, kao i da promovišemo miroljubivu saradnju, otvorenost i toleranciju i tako zajedno otvorimo put za svetliju budućnost.
 
Živelo prijateljstvo Srbije i Kine!", rekao je predsednik Vučić u svom obraćanju. 
 
Beograd, 09. februar 2021. 
 
Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).