Самит Кине и 17 земаља Централне и Источне Европе

Вести

09.02.2021. - 14:33

Самит Кине и 17 земаља Централне и Источне Европе

Председник Републике Србије Александар Вучић учествовао је данас, на позив кинеског председника Си Ђинпинга, на видео - конференцијском Самиту Кине и 17 земаља Централне и Источне Европе.

"Поштована Екселенцијо, председниче Народне Републике Кине, господине Си Ђинпинг,
Ваше Екселенције, представници земаља Централне и Источне Европе,
драги пријатељи,
 
Пре тачно две недеље, обраћајући се Светском економском форуму, председник Си је нагласио да подељени свет не може да се бори са заједничким изазовима са којима се човечанство суочава. Мултилатерализам подразумева да се међународна питања решавају кроз консултације и да о будућности света одлучују сви уз заједнички рад. Морамо да се придржавамо концепта сарадње који је заснован на узајамној користи, како бисмо заштитили једнака права на развој свих земаља и промовисали конкурентност засновану на принципима правичности и правде. Научна и технолошка достигнућа треба да служе читавом човечанству и да не постану средство за ограничавање развоја других земаља.
 
У име грађана Републике Србије и у своје лично име, желим да се захвалим нашем домаћину на топлим речима добродошлице и на привилегији да се обратим овом цењеном скупу.
 
Поштовани председниче Си,
 
изузетно сам почаствован Вашим позивом. У правом тренутку сте препознали потребу за покретањем иницијативе за одржавање овог форума и данас инсистирате на истинској потреби да „Кина и ЦИЕЗ појачају комуникацију, постигну консензус и зацртају ток будуће сарадње за подршку економском и социјалном опоравку и развоју у пост-КОВИД ери“.
 
Сагласан сам са Вашом констатацијом да ћемо кроз механизме сарадње која је понуђена кроз овај формат дијалога „у великој мери допринети обогаћивању свеукупне сарадње између Кине и Европе“.
 
Значај који Народна Република Кина придаје овом скупу најбоље се огледа у чињеници да ће наш домаћин бити управо човек са огромним међународним угледом и архитекта мултилатерализма – председник Си.
 
На овакав гест уважавања, Србија је морала реципрочно да одговори и због тога се скупу обраћа председник Републике.
 
Изузетно сам задовољан што се трговинска размена између Кине и земаља Централне и Источне Европе повећала за 8,4% у 2020. години, чиме је премашила износ од 100 милијарди долара.
 
У робној размени Србије са светом у 2020. години, Кина је заузимала треће место. У 2020. години, трговинска размена износила је готово 3,7 милијарди УСД (што представља раст од 30% у поређењу са 2018. годином), а само у последњих 5 година, наш извоз у Кину повећао се 15 пута.
 
У 2020. години забележен је историјски максимум нашег извоза у Кину, а само поређења ради - наш извоз у Кину у 2010. години износио је само 7,3 милиона УСД, док је ове године износио више од 377 милиона УСД.
 
До краја 2020. године, кинеске директне инвестиције у земље Централне и Источне Европе, укључујући области енергетике, инфраструктуре и логистике, износиле су бруто 3,14 милијарде долара, док су инвестиције тих земаља у Кини достигле 1,72 милијарде долара.
 
Слободан сам да кажем да се овде ради о успостављању нове развојне парадигме и у олакшавању глобалне сарадње у борби против пандемије вируса корона.
 
Даме и господо,
 
Дозволите ми да вас укратко обавестим о тренутним економским параметрима у Републици Србији, који су резултат спровођења економских мера усмерених на ублажавање последица пандемије КОВИД-19.
 
Данас, након тешких реформи и упркос пандемији, Србија бележи резултате без преседана у својој модерној историји. Први смо у Европи по стопи раста, а други по броју вакцинисаних.
 
Желимо да сачувамо добре резултате и да наставимо да унапређујемо Србију.
 
Имунизација у Србији почела је вакцином коју је произвела кинеска компанија Синофарм, као и вакцинама америчког Фајзера и руског Спутњик В. Очекујемо и испоруке вакцина преко програма КОВАКС и Европске Уније.
 
Србија је успела да постане позитиван пример у читавој Европи, захваљујући несебичној и братској помоћи Народне Републике Кине и председника Сија.
 
С обзиром на то да живот не може и не сме да стане, подсетио бих да је Србија била домаћин Четврте министарске конференције о иновацијама Кина-ЦИЕЗ, чији је највећи резултат била Београдска декларација о сарадњи у области иновација.
 
Србија жели да ојача своју позицију у региону када је реч о развоју иновација, вештачке интелигенције, роботике и дигитализације, што видимо као пут за стварање бољег, просперитетнијег и задовољнијег друштва.
 
Од стратешког је интереса за Србију могућност да наша земља буде домаћин центра за паметне градове.
 
Појас и пут, та величанствена визија председника Сија, пред нашим очима добија јасне контуре. Србија се налази на европском путу и истовремено улаже највеће напоре да ојача везе са својим кинеским пријатељима.
 
Донирана и купљена медицинска опрема испоручена из Кине, стигла је древним стазама Пута свиле, од Сиана и Вухана, преко Мађарске до Србије.
 
За разлику од древног Пута свиле, сада су лекови и опрема допремљени на Балкан са више од 88 летова и у бројним железничким композицијама.
 
Модернизација пруге Београд-Будимпешта омогућиће још бржи превоз робе према грчким лукама и бољу повезаност Кине и бројних азијских земаља са Европом.
 
Верујемо да је континуирани дијалог на највишем политичком нивоу пресудан за развој стратешких односа Србије и Кине у свим областима економских, културних и здравствених активности.
 
Надам се да ћемо - чим епидемиолошка ситуација у Србији то омогући - имати прилику да поново дочекамо председника Си Ђинпинга.
 
Са задовољством констатујем да готово није било утицаја пандемије на радне процесе, те да су бројне кинеске компаније у Србији наставиле да раде на реализацији договорених пројеката, као што су радови на изградњи аутопутева на коридорима X и XI, као и бројним пројектима у области енергетике.
 
Крајем јануара ове године, потписан је Меморандум о разумевању за пројекат „Београдски метро“ између Владе Републике Србије, Града Београда и кинеске компаније „Power China“ и француске компаније „Алстом“ који треба да започне у трећем кварталу 2021. године.
 
Очекујемо и интензивирање сарадње у области спорта, пољопривреде, образовања, науке и технологије, где је пројекат индустријског парка Србија-Кина у Београду од огромног значаја.
 
Поврх тога, Србија је успешно представила своја достигнућа на Трећем кинеском међународном сајму увоза у Шангају у новембру 2020. године.
 
Претходна година показала је све слабости човечанства и приморала сваку земљу да преиспита своје капацитете, истовремено стављајући на озбиљан тест многе нове савезе, али и традиционалне везе.
 
Основни постулати на којима смо градили своје навике о слободном протоку људи, роба, капитала и услуга, пољуљани су глобалним увођењем карантина и фактичким ограничењем слободе кретања.
 
Уважени председниче Си, дозволите ми да искористим ову прилику да Вам у име грађана Републике Србије и у своје име поново изразим најдубљу захвалност за брзу помоћ у медицинској опреми коју је Влада Народне Републике Кине ставила на располагање мојој земљи и мом народу, док су две лабораторије „Ватрено око“ које је Кина донирала Србији биле од великог значаја за детекцију вируса.
 
Глобални опоравак биће могућ само путем сарадње између свих земаља, као и размене искустава у духу солидарности и разумевања, али и кроз отвореност и идентификовање нових модалитета сарадње.
 
Драги пријатељи,
 
По традиционалном кинеском лунарном календару, Нова година почиње за три дана. Година пред нама биће у знаку Бивола. Према древном веровању, Година бивола је година у којој ће многи од нас доћи до нових сазнања и одлука. Што је још важније, предстојећи период биће добар за све оне који су навикли вредно да раде.
 
На крају, желео бих да вас подсетим на далековидо излагање председника Сија од 15. маја 2017. године. Том приликом, мој пријатељ повлачи прецизне паралеле између Пута свиле и иницијативе „Појас и пут“. Иницијатива „Појас и пут“ укорењена је у историји, али је усмерена ка будућности. Древни Пут свиле отелотворио је тежњу за бољим животом наших предака, промовисао међусобну повезаност земаља Азије и Европе, подстакао размену и међусобно упознавање цивилизација између Истока и Запада и дао велики допринос развоју и напретку људске цивилизације. Из древног Пута свиле можемо да црпимо сву мудрост и снагу, као и да промовишемо мирољубиву сарадњу, отвореност и толеранцију и тако заједно отворимо пут за светлију будућност.
 
Живело пријатељство Србије и Кине!", рекао је председник Вучић у свом обраћању. 
 
Београд, 09. фебруар 2021. 
 
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).