tan2018-1-15_16421484_7.jpg

Vesti

15.01.2018. - 17:08

Sastanak delegacija Srbije i Japana

Predsednik Vučić je na sastanku delegacija Srbije i Japana obraćajući se japanskom premijeru Šinzo Abeu rekao: "Za nas vaša poseta ima istorijski značaj tačno 31 godinu nakon prethodne posete japanskog premijera Srbiji".

Predsednik je rekao i da je veoma ponosan na činjenicu da Japan i Srbija imaju dugu tradiciju dobrih međusobnih odnosa i podsetio na prvu diplomatsku korespodenciju između Milana Obrenovića i japanskog cara Meiđija 1882. godine i dodao da još od tog vremena uzajamne odnose dva naroda karakteriše međusobno razumevanje, poštovanje, kao i pomoć Japana narodu Srbije. „ Japan je pružio veliku pomoć Srbiji tokom poplava 2014. godine, na čemu smo posebno zahvalni a ova poseta je novi „vetar u leđa“ odnosima dve zemlje“.
 
Predsednik Vučić je rekao i da predstoji period razvoja bilateralnih odnosa dve zemlje i istakao da je sve više japanskih kompanija zainteresovano za ulaganje u Srbiju i dodao da su ekonomski odnosi dobri kao i da Srbija dobro sarađuje sa Japanskom agencijom za međunarodnu saradnju (JICA). Predsednik je rekao i da je posetio sve japanske fabrike u Srbiji od Japan tobaka, Panasonika i novootvorenog pogona japanske kompanije Jazaki u Šapcu i da je video da su naši radnici izuzetno zadovoljni uslovima.
 
Predsednik Vučić je zahvalio premijeru Abeu na japanskoj podršci evropskim integracijama Srbije i izrazio uverenje da će Srbija uz pomoć Japana uspeti da završi taj proces. Predsednik Srbije je rekao da Srbija u međunarodnim organizacijama i institucijama pri izboru ključnih ljudi podržava Japan i rukovodi se principima iskrenog prijateljstva sa tom zemljom. On je japansku delegaciju na kraju obraćanja pozdravio na japanskom jeziku. U delegaciji Srbije su bili premijerka Ana Brnabić, ministri Ivica Dačić, Zorana Mihajlović, Rasim Ljajić, Goran Knežević, Goran Trivan i Branislav Nedimović.
 
Premijer Japana Šinzo Abe rekao je da mu je izuzetno drago što se kao premijer nalazi u prvoj poseti Srbiji koja je, kako je ocenio, ključna za stabilnost regiona, te primetio da srpski predsednik dobro poznaje Japan.
"Zapadni Balkan je važan ne samo za stabilnost Evrope već i cele međunarodne zajednice. Japan smatra da su odnosi sa Srbijom, koja je ključna za stabilnost regiona, produbljuju. Japanske firme koje imaju interes da sarađuju sa Srbijom došle su sa mnom", rekao je Abe.
Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).