15.01.2018

Састанак делегација Србије и Јапана

Председник Вучић је на састанку делегација Србије и Јапана обраћајући се јапанском премијеру Шинзо Абеу рекао: "За нас ваша посета има историјски значај тачно 31 годину након претходне посете јапанског премијера Србији".

Фото Танјуг, Димитрије Голл

Председник је рекао и да је веома поносан на чињеницу да Јапан и Србија имају дугу традицију добрих међусобних односа и подсетио на прву дипломатску коресподенцију између Милана Обреновића и јапанског цара Меиђија 1882. године и додао да још од тог времена узајамне односе два народа карактерише међусобно разумевање, поштовање, као и помоћ Јапана народу Србије. „ Јапан је пружио велику помоћ Србији током поплава 2014. године, на чему смо посебно захвални а ова посета је нови „ветар у леђа“ односима две земље“.

Председник Вучић је рекао и да предстоји период развоја билатералних односа две земље и истакао да је све више јапанских компанија заинтересовано за улагање у Србију и додао да су економски односи добри као и да Србија добро сарађује са Јапанском агенцијом за међународну сарадњу (ЈИЦА). Председник је рекао и да је посетио све јапанске фабрике у Србији од Јапан тобака, Панасоника и новоотвореног погона јапанске компаније Јазаки у Шапцу и да је видео да су наши радници изузетно задовољни условима.
Председник Вучић је захвалио премијеру Абеу на јапанској подршци европским интеграцијама Србије и изразио уверење да ће Србија уз помоћ Јапана успети да заврши тај процес. Председник Србије је рекао да Србија у међународним организацијама и институцијама при избору кључних људи подржава Јапан и руководи се принципима искреног пријатељства са том земљом. Он је јапанску делегацију на крају обраћања поздравио на јапанском језику. У делегацији Србије су били премијерка Ана Брнабић, министри Ивица Дачић, Зорана Михајловић, Расим Љајић, Горан Кнежевић, Горан Триван и Бранислав Недимовић.

Премиjер Jапана Шинзо Aбе рекао jе да му jе изузетно драго што се као премиjер налази у првоj посети Србиjи коjа jе, како jе оценио, кључна за стабилност региона, те приметио да српски председник добро познаjе Jапан.
"Западни Балкан jе важан не само за стабилност Eвропе већ и целе међународне заjеднице. Jапан сматра да су односи са Србиjом, коjа jе кључна за стабилност региона, продубљуjу. Jапанске фирме коjе имаjу интерес да сарађуjу са Србиjом дошле су са мном", рекао jе Aбе.