Tan2013-3-14_153555971_0.jpg

Vesti

14.03.2013. - 17:08

Sastanak državnog vrha sa visokom predstavnicom EU Ketrin Ešton

BEOGRAD - Predsednik Nikolić i premijer Ivica Dačić poručili su danas, posle razgovora sa visokom predstavnicom EU Ketrin Ešton, da dogovor Beograda i Prištine o zajednici srpskih opština još nije postignut, budući da i dalje nema saglasnosti oko nadležnosti te zajednice.

Predsednik Nikolić je, na konferenciji za novinare posle sastanka koji je trajao dva sata, rekao da je optimista, a da to znači da se rešenje kreće u pravcu onoga na šta Srbiju obavezuje Relozucija doneta u Skupštini Srbije.

"Sve ono na šta nas je obavezala Skupština je predmet insistiranja u razgovorima i ako neko kaže da je optimista to znači da bi se rešenje veoma blisko kretalo u tom pravcu", rekao je predsednik Srbije.

 

Nikolić je najavio da će direktni razgovori u Briselu biti nastavljeni 20. marta i dodao da postoji mogućnost da do tada procirkuliše neformalni (nonpejper sporazum) koji bi bio predložen u Briselu, a sastavljen na osnovu mišljenja Prištine i naše vlade.

"Ja sam uvek optimista kada pregovaramo i optimista sam da možemo da dođemo do rešenja. Mislim da mi nikad nismo bili bliži sporazumu kojim ćemo da uredimo život na KiM, da tamo svi stanovnici žive kao ljudi, da budu zaštićeni i imaju šansu da se razvijaju i da žive u miru, a da Srbi žive u okviru zajednice u kojoj će pravilima da regulišu svoj žuivot i da budu povezani sa Srbijom, na način da ona može da im pomogne ", rekao je predsednik Republike.

 

 

Nikolić je rekao da im je Eštonova prenela svoje utiske iz razgovora u Prištini i da je, prema mišljenju ovdašnjih sagovornika, ona umereni optimista. Svi naši razgovori sa njom i predstavnicima Prištine kreću se u okviru Rezolucije Narodne Skupštine, to smo jasno rekli pre nekoliko dana u Briselu i danas ponovo, rekao je predsednik.

 

Premijer Dačić je rekao da u ovom trenutku nema dogovora u dijalogu sa Prištinom, niti će ga biti dok se suštinski ne razmotre predlozi Srbije vezani za zajednicu srpskih opština. On je na zajedičkoj konferenciji za novinare naveo da niko u ovom trenutku ne može da kaže hoće li doći do dogovora ili ne.

"Mi želimo kompromis, ali nećemo prihvatiti poniženje. To je naša poruka pred 20. mart", istakao je Dačić.

 

Premijer je rekao da postoje tri glavna pitanja na koja treba naći odgovore, a suštinsko je šta je to zajednica srpskih opština i kakve su njene nadležnosti. Prema njegovim rečima, uvek se govori o tri grane vlasti a to su izvršna, zakonodavna i sudska, ali pošto je i Kosovo samo po sebi nestandarno pitanje onda je teško definisati koje grane vlasti bi ova zajednica trebalo da ima.

 

Zato, dodao je, nije jednostavno naći odgovore na to koje bi bile njene nadležnosti u oblastima koje joj budu poverene. Dačić je poručio da Srbija u svakom slučaju ne može pristati na neku neobaveznu formu, "maltene nevladinu organizaciju".

 

Druga dva pitanja su pitanje policije i pravosuđa, kazao je premijer, dodajući da "nije svejedno ko vas čuva, ko vas brani i ko vam sudi". Prema njegovim rečima, ta dva pitanja nisu tema za rasprave i za licitiranja niti za medijske spekulacije.

 

Dačić je i ovoga puta ponovio da je najvažnije da je u svim ovim razgovorima pokazano još jednom jedinstvo naše državne delegacije u kojoj, kako je istakao, nema slabih karika. Premijer je negirao da je bilo razgovora o bilo kakvom sporazumu o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

 

Sa Eštonovom, koja posreduje u dijalogu Beograda i Prištine razgovarao je i prvi potpredsednik vlade Aleksandar Vučić.

 

Visoka predstavnica, koja posreduje u dijalogu premijera Srbije Ivice Dačića i kosovskog premijera Hašima Tačija, u Beograd je došla iz Prištine gde je jutros razgovarala sa kosovskom predsednicom Atifetom Jahjagom i premijerom Tačijem o daljem toku dijaloga koji bi trebalo da se nastavi 20. marta u Briselu.

 

Dolazak Eštonove u Srbiju do poslednjeg trenutka je bio neizvesan i zavisio je, kako je ranije rekao Dačić, od toga šta će ona čuti u Prištini, odnosno od "njene procene posle te posete". Eštonova je u Prištini razgovarala i sa liderima kosovskih političkih partija, među kojima i sa predsednikom Samostalne liberalne stranke i potpredsednikom kosovske vlade Slobodanom Petrovićem, a prema izveštajima prištinskih medija jedina partija koja nije učestvovala u razgovorima je Samoopredeljenje Aljbina Kurtija.

 

Sastanci u Prištini, za koje je vladalo veliko interesovanje medija, završeni su bez izjava za novinare, a najavljeno je da će biti prosleđeno saopštenje za javnost.

Podeli

Pitajte predsednika

Ime i prezime je obavezno polje.
Telefon je obavezno polje.
Тema je obavezno polje.
Еlektronska pošta je neispravna.
Poruka je obavezno polje.