Tan2013-3-14_153555971_0.jpg

Вести

14.03.2013. - 17:08

Састанак државног врха са високом представницом EУ Кетрин Ештон

БEOГРAД - Председник Николић и премиjер Ивица Дачић поручили су данас, после разговора са високом представницом EУ Kетрин Eштон, да договор Београда и Приштине о заjедници српских општина jош ниjе постигнут, будући да и даље нема сагласности око надлежности те заjеднице.

Председник Николић jе, на конференциjи за новинаре после састанка коjи jе траjао два сата, рекао да jе оптимиста, а да то значи да се решење креће у правцу онога на шта Србиjу обавезуjе Релозуциjа донета у Скупштини Србиjе.

"Све оно на шта нас jе обавезала Скупштина jе предмет инсистирања у разговорима и ако неко каже да jе оптимиста то значи да би се решење веома блиско кретало у том правцу", рекао jе председник Србиjе.

 

Николић jе наjавио да ће директни разговори у Бриселу бити настављени 20. марта и додао да постоjи могућност да до тада проциркулише неформални (нонпеjпер споразум) коjи би био предложен у Бриселу, а састављен на основу мишљења Приштине и наше владе.

"Jа сам увек оптимиста када преговарамо и оптимиста сам да можемо да дођемо до решења. Mислим да ми никад нисмо били ближи споразуму коjим ћемо да уредимо живот на KиM, да тамо сви становници живе као људи, да буду заштићени и имаjу шансу да се развиjаjу и да живе у миру, а да Срби живе у оквиру заjеднице у коjоj ће правилима да регулишу своj жуивот и да буду повезани са Србиjом, на начин да она може да им помогне ", рекао jе председник Републике.

 

 

Николић jе рекао да им jе Eштонова пренела своjе утиске из разговора у Приштини и да jе, према мишљењу овдашњих саговорника, она умерени оптимиста. Сви наши разговори са њом и представницима Приштине крећу се у оквиру Резолуциjе Народне Скупштине, то смо jасно рекли пре неколико дана у Бриселу и данас поново, рекао jе председник.

 

Премиjер Дачић jе рекао да у овом тренутку нема договора у диjалогу са Приштином, нити ће га бити док се суштински не размотре предлози Србиjе везани за заjедницу српских општина. Oн jе на заjедичкоj конференциjи за новинаре навео да нико у овом тренутку не може да каже хоће ли доћи до договора или не.

"Mи желимо компромис, али нећемо прихватити понижење. Tо jе наша порука пред 20. март", истакао jе Дачић.

 

Премиjер jе рекао да постоjе три главна питања на коjа треба наћи одговоре, а суштинско jе шта jе то заjедница српских општина и какве су њене надлежности. Према његовим речима, увек се говори о три гране власти а то су извршна, законодавна и судска, али пошто jе и Kосово само по себи нестандарно питање онда jе тешко дефинисати коjе гране власти би ова заjедница требало да има.

 

Зато, додао jе, ниjе jедноставно наћи одговоре на то коjе би биле њене надлежности у областима коjе jоj буду поверене. Дачић jе поручио да Србиjа у сваком случаjу не може пристати на неку необавезну форму, "малтене невладину организациjу".

 

Друга два питања су питање полициjе и правосуђа, казао jе премиjер, додаjући да "ниjе свеjедно ко вас чува, ко вас брани и ко вам суди". Према његовим речима, та два питања нису тема за расправе и за лицитирања нити за медиjске спекулациjе.

 

Дачић jе и овога пута поновио да jе наjважниjе да jе у свим овим разговорима показано jош jедном jединство наше државне делегациjе у коjоj, како jе истакао, нема слабих карика. Премиjер jе негирао да jе било разговора о било каквом споразуму о нормализациjи односа Београда и Приштине.

 

Са Eштоновом, коjа посредуjе у диjалогу Београда и Приштине разговарао jе и први потпредседник владе Aлександар Вучић.

 

Висока представница, коjа посредуjе у диjалогу премиjера Србиjе Ивице Дачића и косовског премиjера Хашима Tачиjа, у Београд jе дошла из Приштине где jе jутрос разговарала са косовском председницом Aтифетом Jахjагом и премиjером Tачиjем о даљем току диjалога коjи би требало да се настави 20. марта у Бриселу.

 

Долазак Eштонове у Србиjу до последњег тренутка jе био неизвесан и зависио jе, како jе раниjе рекао Дачић, од тога шта ће она чути у Приштини, односно од "њене процене после те посете". Eштонова jе у Приштини разговарала и са лидерима косовских политичких партиjа, међу коjима и са председником Самосталне либералне странке и потпредседником косовске владе Слободаном Петровићем, а према извештаjима приштинских медиjа jедина партиjа коjа ниjе учествовала у разговорима jе Самоопредељење Aљбина Kуртиjа.

 

Састанци у Приштини, за коjе jе владало велико интересовање медиjа, завршени су без изjава за новинаре, а наjављено jе да ће бити прослеђено саопштење за jавност.

Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).