kvadri_velika.jpg

Vesti

22.12.2018. - 16:53

Sastanak predstavnika Visokog saveta za saradnju Republike Srbije, Republike Bugarske, Republike Grčke i Rumunije

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas sa predsednicima vlada Republike Bugarske, Republike Grčke i Rumunije.

Predsednik Vučić je, nakon sastanka predstavnika Visokog saveta za saradnju Srbije, Bugarske, Grčke i Rumunije, zahvalio sagovornicima na poseti i prijateljskom odnosu prema Srbiji i dodao da su na današnjem sastanku kvadrilaterale postigli nekoliko dogovora o važnim temama za sve četiri zemlje.

"Mi se politički, ali i ekonomski snažnije uvezujemo, viđamo i viđaćemo se", izjavio je predsednik Vučić na zajedničkoj konferenciji za medije.

"Razgovarali smo o predsedavanju EU, a sledeći predsedavajući je Rumunija. Još jednom velika zahvalnost Bugarskoj za predsedavanje EU, jer su uložili mnogo napora u poboljšanje pozicije čitavog Zapadnog Balkana, ali i Srbije", rekao je predsednik Vučić. On je istakao da se na sastanku govorilo i o boljem saobraćajnom povezivanju i infrastrukturi, ali i o sportskim temama.

"Razgovarali smo o unapređenju saobraćajnih, infrastrukturnih odnosa. Značajno je da završimo i istočni i južni krak Koridora 10. U pitanju je nekoliko nedelja ili meseci kada ćemo biti spremni da izađemo tačno do graničnog prelaza, što znači i za Grčku i za Bugarsku", objasnio je predsednik Vučić i dodao da su razmotrili izgradnju auto-puta preko Vršca do Temišvara, ali i o unapređenju železničke infrastrukture.

Sastanak predstavnika Visokog saveta za saradnju Republike Srbije, Republike Bugarske, Republike Grčke i Rumunije

Foto Tanjug, Dragan Kujundžić

"Razgovarali smo i o izgradnji električne trasne mreže između Rešice u Rumuniji i Pančeva, razgovarali smo kako da Srbija dođe do gasa, budući da je Grčkoj, Bugarskoj i Rumuniji to značajno lakše, i zamolio sam ih za pomoć", naveo je predsednik Vučić i istakao da je od sagovornika dobio podršku i da očekuje da će se taj problem rešiti u budućem periodu.

„Na kraju ću da kažem ono što ljude zanima: danas smo doneli odluku da formiramo inicijalni organizacioni komitet, koji će biti sastavljen od 16 ljudi, i da naše zemlje zajedno kandidujemo za Evropsko prvenstvo u fudbalu 2028. i za Svetsko prvenstvo u fudbalu 2030. godine. Organizovanje prvenstva ne znači samo stadione, to je ogroman posao, ali mi ćemo za to da se spremimo. Već sledeće godine krećemo u izgradnju nacionalnog stadiona, a zatim i ostalih stadiona u zemlji“, poručio je predsednik Vučić.

Predsednica Vlade Rumunije Vjorika Danćila istakla je da Rumunija podržava evropski put Srbije i pozvala je predsednika Vučića da poseti Bukurešt tokom rumunskog predsedavanja EU, koje počinje 1. Januara 2019. godine.

"Svi zajedno moramo da se uključimo u podršku Srbiji i da pružimo svu moguću tehničku podršku Srbiji da otvori preostala i zatvori sva poglavlja u pregovorima sa EU", navela je premijerka Rumunije i izrazila zadovoljstvo zbog organizovanja sastanka kvadrilaterale, podsećajući da Rumunija preuzima šestomesečno predsedavanje EU.

"Rumunija želi da stavi poseban fokus na Zapadni Balkan. Sva podrška Srbiji. Podržavamo proces proširenja, to će biti prioritet na agendi i ključna oblast tokom predsedavanja", naglasila je predsednica Vlade Rumunije Vjorika Danćila.

Sastanak predstavnika Visokog saveta za saradnju Republike Srbije, Republike Bugarske, Republike Grčke i Rumunije

Foto Tanjug, Dragan Kujundžić

Predsednik Vlade Republike Bugarske Bojko Borisov zahvalio je predsedniku Vučiću na gostoprimstvu i mogućnosti da sa ostalim premijerima bude danas na zajedničkom sastanku u Beogradu, ističući da je čvršće povezivanje usmereno na saradnju.

"Nema boljeg mesta u EU i naši sastanci su uvek u saglasnosti sa stavovima EU, kada je reč o proširenju i ekonomskom regionu. Naše zemlje imaju veliki potencijal od Dunava, Crnog i Egejskog mora i ne treba da budemo potcenjene, već da dalje razvijamo ove potencijale u budućnosti", rekao je premijer Borisov i naglasio važnost daljeg razvoja infrastrukture, navodeći primere auto-puta koji povezuje Srbiju i Bugarsku, železničku infrastrukturu sa Grčkom, koridor i izgradnju mostova preko Dunava ka Rumuniji.

"Kad je reč o problemima, moramo da budemo ujedinjeni i kada je reč o zajedničkoj migracionoj politici, u tom smislu oslanjam se na rumunsko predsedavanje da zadrži ovu temu na agendi EU, kao i Solunsku agendu, kada je reč o daljem proširenju i budućem članstvu Srbije. Mi smo kompatibilni sa svima koji žele povezivanje, ali smo spremni i za zajedničke kandidature, kao što je ova u fudbalu", istakao je premijer Borisov.

Predsednik Vlade Republike Grčke Aleksis Cipras izjavio je da se Bugarska, tokom predsedavanja Evropskoj uniji, okrenula Solunskoj agendi i vratila Balkan u fokus EU, i da se nada da će to činiti i Rumunija.

"Proširenje i proces pristupanja Zapadnog Balkana EU su ključni prioriteti za rumunsko predsedavanje. Istakli smo značaj pristupanja Srbije EU. Evropska unija mora da donese pozitivne odluke za ljude na Balkanu, a ne da govori sa pozicije straha", istakao je premijer Cipras i dodao da zemlje na Balkanu moraju da sarađuju, ali i da moraju da ispune obaveze i funkcionišu u skladu sa evropskim tekovinama, da obezbede vladavinu prava i poštuju međunarodno pravo.

"Smatramo da Srbija ispunjava ove kriterijume, a da druge države moraju da prate ovaj put", rekao je grčki premijer Cipras i istakao da je kvadrilaterala, kao inicijativa, dala veliki polet regionu.

Beograd, 22. decembar 2018. godine

Podeli

Pitajte predsednika

Ime i prezime je obavezno polje.
Telefon je obavezno polje.
Тema je obavezno polje.
Еlektronska pošta je neispravna.
Poruka je obavezno polje.