kvadri_velika.jpg

Вести

22.12.2018. - 16:53

Састанак представника Високог савета за сарадњу Републике Србије, Републике Бугарске, Републике Грчке и Румуније

Председник Републике Србије Александар Вучић разговарао је данас са председницима влада Републике Бугарске, Републике Грчке и Румуније.

Председник Вучић је, након састанка представника Високог савета за сарадњу Србије, Бугарске, Грчке и Румуније, захвалио саговорницима на посети и пријатељском односу према Србији и додао да су на данашњем састанку квадрилатерале постигли неколико договора о важним темама за све четири земље.

"Ми се политички, али и економски снажније увезујемо, виђамо и виђаћемо се", изјавио је председник Вучић на заједничкој конференцији за медије.

"Разговарали смо о председавању ЕУ, а следећи председавајући је Румунија. Још једном велика захвалност Бугарској за председавање ЕУ, јер су уложили много напора у побољшање позиције читавог Западног Балкана, али и Србије", рекао је председник Вучић. Он је истакао да се на састанку говорило и о бољем саобраћајном повезивању и инфраструктури, али и о спортским темама.

"Разговарали смо о унапређењу саобраћајних, инфраструктурних односа. Значајно је да завршимо и источни и јужни крак Коридора 10. У питању је неколико недеља или месеци када ћемо бити спремни да изађемо тачно до граничног прелаза, што значи и за Грчку и за Бугарску", објаснио је председник Вучић и додао да су размотрили изградњу ауто-пута преко Вршца до Темишвара, али и о унапређењу железничке инфраструктуре.

Састанак представника Високог савета за сарадњу Републике Србије, Републике Бугарске, Републике Грчке и Румуније

Фото Танјуг, Драган Кујунџић

"Разговарали смо и о изградњи електричне трасне мреже између Решице у Румунији и Панчева, разговарали смо како да Србија дође до гаса, будући да је Грчкој, Бугарској и Румунији то значајно лакше, и замолио сам их за помоћ", навео је председник Вучић и истакао да је од саговорника добио подршку и да очекује да ће се тај проблем решити у будућем периоду.

„На крају ћу да кажем оно што људе занима: данас смо донели одлуку да формирамо иницијални организациони комитет, који ће бити састављен од 16 људи, и да наше земље заједно кандидујемо за Европско првенство у фудбалу 2028. и за Светско првенство у фудбалу 2030. године. Организовање првенства не значи само стадионе, то је огроман посао, али ми ћемо за то да се спремимо. Већ следеће године крећемо у изградњу националног стадиона, а затим и осталих стадиона у земљи“, поручио је председник Вучић.

Председница Владе Румуније Вјорика Данћила истакла је да Румунија подржава европски пут Србије и позвала је председника Вучића да посети Букурешт током румунског председавања ЕУ, које почиње 1. Јануара 2019. године.

"Сви заједно морамо да се укључимо у подршку Србији и да пружимо сву могућу техничку подршку Србији да отвори преостала и затвори сва поглавља у преговорима са ЕУ", навела је премијерка Румуније и изразила задовољство због организовања састанка квадрилатерале, подсећајући да Румунија преузима шестомесечно председавање ЕУ.

"Румунија жели да стави посебан фокус на Западни Балкан. Сва подршка Србији. Подржавамо процес проширења, то ће бити приоритет на агенди и кључна област током председавања", нагласила је председница Владе Румуније Вјорика Данћила.

Састанак представника Високог савета за сарадњу Републике Србије, Републике Бугарске, Републике Грчке и Румуније

Фото Танјуг, Драган Кујунџић

Председник Владе Републике Бугарске Бојко Борисов захвалио је председнику Вучићу на гостопримству и могућности да са осталим премијерима буде данас на заједничком састанку у Београду, истичући да је чвршће повезивање усмерено на сарадњу.

"Нема бољег места у ЕУ и наши састанци су увек у сагласности са ставовима ЕУ, када је реч о проширењу и економском региону. Наше земље имају велики потенцијал од Дунава, Црног и Егејског мора и не треба да будемо потцењене, већ да даље развијамо ове потенцијале у будућности", рекао је премијер Борисов и нагласио важност даљег развоја инфраструктуре, наводећи примере ауто-пута који повезује Србију и Бугарску, железничку инфраструктуру са Грчком, коридор и изградњу мостова преко Дунава ка Румунији.

"Кад је реч о проблемима, морамо да будемо уједињени и када је реч о заједничкој миграционој политици, у том смислу ослањам се на румунско председавање да задржи ову тему на агенди ЕУ, као и Солунску агенду, када је реч о даљем проширењу и будућем чланству Србије. Ми смо компатибилни са свима који желе повезивање, али смо спремни и за заједничке кандидатуре, као што је ова у фудбалу", истакао је премијер Борисов.

Председник Владе Републике Грчке Алексис Ципрас изјавио је да се Бугарска, током председавања Европској унији, окренула Солунској агенди и вратила Балкан у фокус ЕУ, и да се нада да ће то чинити и Румунија.

"Проширење и процес приступања Западног Балкана ЕУ су кључни приоритети за румунско председавање. Истакли смо значај приступања Србије ЕУ. Европска унија мора да донесе позитивне одлуке за људе на Балкану, а не да говори са позиције страха", истакао је премијер Ципрас и додао да земље на Балкану морају да сарађују, али и да морају да испуне обавезе и функционишу у складу са европским тековинама, да обезбеде владавину права и поштују међународно право.

"Сматрамо да Србија испуњава ове критеријуме, а да друге државе морају да прате овај пут", рекао је грчки премијер Ципрас и истакао да је квадрилатерала, као иницијатива, дала велики полет региону.

Београд, 22. децембар 2018. године

Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).