ambasadori_eu_velika.jpg

Vesti

15.01.2019. - 19:59

Sastanak sa ambasadorima zemalja članica Evropske unije i šefom delegacije EU

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa ambasadorima zemalja članica Evropske unije i šefom delegacije EU ambasadorom Semom Fabricijem, sa kojima je razgovarao o evropskom putu Srbije, Kosovu i Metohiji i situaciji u regionu.

Predsednik Vučić je na konferenciji za medije, nakon sastanka, rekao da EU sutra odlučuje o kvotama za čelik, što je za Srbiju od vitalnog interesa.

"Za nas je to od ogromnog značaja i zamolio bih ih da izađu u susret Srbiji", izjavio je predsednik Vučić i objasnio da su kvote za čelik od ključnog značaja za Srbiju jer bi bilo katastrofalno da kineski investitor ode iz Železare.

"Nadamo se da će razumeti našu molbu. Ne znam da li znaju šta bi za nas značio odlazak kineskog investitora. Očekujem da će odluka biti pozitivna. To su odnosi koji se tiču EU i Kine, ali mi molimo da budu uvaženi interesi naše zemlje jer je naša ekonomija krhka", istakao je predsednik Vučić i dodao da je EU naš najznačajniji spoljnotrgovinski partner.

Predsednik Vučić je rekao da je Srbija spremna da nastavi dijalog sa Prištinom kada ukine anticivilizacijske takse.

"To nije politički popularno, ali sam rekao da smo spremni da dijalog nastavimo i da dođemo do rešenja. Nisam optimista, ali sam rekao da ću vreme i energiju nastaviti da ulažem u rešavanje tog problema jer bi to bilo za bolju budućnost naše zemlje", naglasio je predsednik Vučić i dodao da se razgovaralo i o vladavini prava i onome što Srbija treba da uradi kako bi poboljšala borbu protiv korupcije, kriminala, kao i slobodu medija.

"Istakao sam da je važno da nam pravosuđe bude nezavisno. Mnogo toga je pred Vladom, ali i pred parlamentom Srbije, koji mora da ima snažniju ulogu, i da dođu do izražaja stavovi političkih suparnika na političkoj pozornici", naveo je predsednik Vučić i dodao da Srbija mora da nastavi evropski put.

"Moramo da pokažemo ljudima novu perspektivu članstva u EU, bez obzira na to kada će do toga doći, jer to ne zavisi od nas. Ovo što radimo, radimo zbog nas i naših građana jer ćemo mi tako živeti bolje", istakao je predsednik Srbije. On je rekao da se razgovaralo  i o regionalnim pitanjima, ističući da su stabilnost i mir neophodni za dinamičan razvoj regionalnih odnosa.

Šef Delegacije EU u Srbiji ambasador Sem Fabrici ocenio je da je dobro za građane i za privredu to što je Srbija pristupanje EU postavila za strateški cilj.

"Tokom 2018. godine, EU je pružala podršku evropskoj perspektivi Srbije i drugim zemljama Zapadnog Balkana, a tokom današnjeg ručka smo ih ponovo izrekli", izjavio je ambasador Fabrici i istakao da u 2019. godini pitanje Kosova ostaje važno pitanje, pogotovo iz perspektive pristupanja Srbije Evropskoj uniji.

"EU će nastaviti da posreduje u dijalogu u nadi da će se postići održiv sveobuhvatan sporazum. Takođe smo razgovarali o tarifama koje je Priština uvela Srbiji i BiH i u 2019. ćemo nastojati da potpomažemo dijalog", poručio je ambasador Fabrici i ocenio da je Srbija ostvarila određeni napredak u evrointegracijama, otvorila, do sada, 16 poglavlja, a dva privremeno zatvorila. On je istakao i da su reforme donele rezultate, ali da je jedna od ključnih oblasti na kojima Srbija treba da radi - nezavisno pravosuđe.

"Izrada Nacrta izmena Ustava nalazi se u parlamentu i mi podstičemo da se nastavi sa tim procesom, sa debatom u parlamentu, ključnoj instituciji u demokratskom društvu, u kojem treba da bude dijalog i rasprava", rekao je šef delegacije EU i dodao da su borba protiv korupcije, borba protiv organizovanog kriminala i osnovna prava sledeće oblasti na kojima treba raditi.

"Spomenuo bih slobodu medija, rad na medijskoj strategiji. Nadamo se da će se ona primeniti i doneti rezultate. Mi smo izneli predlog da se stvori stimulišuća atmosfera za izražavanje stavova", istakao je ambasador Fabrici.

Beograd, 15. januar 2019. godine

Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).