ambasadori_eu_velika.jpg

Вести

15.01.2019. - 19:59

Састанак са амбасадорима земаља чланица Европске уније и шефом делегације ЕУ

Председник Републике Србије Александар Вучић састао се данас са амбасадорима земаља чланица Европске уније и шефом делегације ЕУ амбасадором Семом Фабрицијем, са којима је разговарао о европском путу Србије, Косову и Метохији и ситуацији у региону.

Председник Вучић је на конференцији за медије, након састанка, рекао да ЕУ сутра одлучује о квотама за челик, што је за Србију од виталног интереса.

"За нас је то од огромног значаја и замолио бих их да изађу у сусрет Србији", изјавио је председник Вучић и објаснио да су квоте за челик од кључног значаја за Србију јер би било катастрофално да кинески инвеститор оде из Железаре.

"Надамо се да ће разумети нашу молбу. Не знам да ли знају шта би за нас значио одлазак кинеског инвеститора. Очекујем да ће одлука бити позитивна. То су односи који се тичу ЕУ и Кине, али ми молимо да буду уважени интереси наше земље јер је наша економија крхка", истакао је председник Вучић и додао да је ЕУ наш најзначајнији спољнотрговински партнер.

Председник Вучић је рекао да је Србија спремна да настави дијалог са Приштином када укине антицивилизацијске таксе.

"То није политички популарно, али сам рекао да смо спремни да дијалог наставимо и да дођемо до решења. Нисам оптимиста, али сам рекао да ћу време и енергију наставити да улажем у решавање тог проблема јер би то било за бољу будућност наше земље", нагласио је председник Вучић и додао да се разговарало и о владавини права и ономе што Србија треба да уради како би побољшала борбу против корупције, криминала, као и слободу медија.

"Истакао сам да је важно да нам правосуђе буде независно. Много тога је пред Владом, али и пред парламентом Србије, који мора да има снажнију улогу, и да дођу до изражаја ставови политичких супарника на политичкој позорници", навео је председник Вучић и додао да Србија мора да настави европски пут.

"Морамо да покажемо људима нову перспективу чланства у ЕУ, без обзира на то када ће до тога доћи, јер то не зависи од нас. Ово што радимо, радимо због нас и наших грађана јер ћемо ми тако живети боље", истакао је председник Србије. Он је рекао да се разговарало  и о регионалним питањима, истичући да су стабилност и мир неопходни за динамичан развој регионалних односа.

Шеф Делегације ЕУ у Србији амбасадор Сем Фабрици оценио је да је добро за грађане и за привреду то што је Србија приступање ЕУ поставила за стратешки циљ.

"Током 2018. године, ЕУ је пружала подршку европској перспективи Србије и другим земљама Западног Балкана, а током данашњег ручка смо их поново изрекли", изјавио је амбасадор Фабрици и истакао да у 2019. години питање Косова остаје важно питање, поготово из перспективе приступања Србије Европској унији.

"ЕУ ће наставити да посредује у дијалогу у нади да ће се постићи одржив свеобухватан споразум. Такође смо разговарали о тарифама које је Приштина увела Србији и БиХ и у 2019. ћемо настојати да потпомажемо дијалог", поручио је амбасадор Фабрици и оценио да је Србија остварила одређени напредак у евроинтеграцијама, отворила, до сада, 16 поглавља, а два привремено затворила. Он је истакао и да су реформе донеле резултате, али да је једна од кључних области на којима Србија треба да ради - независно правосуђе.

"Израда Нацрта измена Устава налази се у парламенту и ми подстичемо да се настави са тим процесом, са дебатом у парламенту, кључној институцији у демократском друштву, у којем треба да буде дијалог и расправа", рекао је шеф делегације ЕУ и додао да су борба против корупције, борба против организованог криминала и основна права следеће области на којима треба радити.

"Споменуо бих слободу медија, рад на медијској стратегији. Надамо се да ће се она применити и донети резултате. Ми смо изнели предлог да се створи стимулишућа атмосфера за изражавање ставова", истакао је амбасадор Фабрици.

Београд, 15. јануар 2019. године

Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).